27 Aug 2010Pierogarnia 2010
Lubicie pierogi? Ja uwielbiam. Jednakże nigdy nie mam na nie czasu. A chciałbym mieć i jadać pierogi znacznie częściej. I tak sobie pomyślałam, że otworzę Pierogarnię - miejsce, w którym co miesiąc powstaną inne pierogi.
Pierogarnia otwiera podwoje!
Zasady:
Zasady zabawy są proste - co miesiąc w pierwszym tygodniu w Pierogarni pojawią się dwa przepisy na pierogi. Jeśli ktoś chce wziąć udział w akcji, przyrządza pierogi według któregoś przepisu, publikuje zdjęcie i przepis u siebie na blogu, uzbraja go w banerek akcji, a link do przepisu umieszcza pod bieżącą edycją Pierogarni najpóźniej ostatniego dnia miesiąca.
Ja robię zestawienie potraw z Pierogarni, które publikuję po zakończeniu akcji, a następnie podaję kolejne dwa przepisy na pierogi. Proste, prawda?
Oczywiście można wykorzystać oba przepisy, można je też modyfikować, ważne, żeby pierogi przypominały pierogi... A i to niekoniecznie :)
Mam nadzieję, że dzięki tej zabawie przekonamy się, że pierogi wcale nie są takie straszne, poznamy nowe smaki i rodzaje, a Pierogarnia dostarczy nam wiele okazji do wspólnych eksperymentów. Z chęcią zamieszczę też przepisy, które Wy zaproponujecie.
Pierwsza edycja już we wrześniu.
Zapraszam i miłej zabawy!
Przepisy wrześniowe
Pierogi z kapustą i grzybami:
przepis z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest
Składniki (ciasto):
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 125 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Składniki (farsz):
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 cebule i 30 g masła do okraszenia
Dzień wcześniej grzyby zalać zimną woda i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia do grzybów dorzucić liście laurowe i ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 20 minut).
W tym samym czasie kapustę kiszoną przepłukać, a potem dusić przez około 30 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na patelni w łyżce oleju.
Kapustę i odcedzone grzyby posiekać dość drobno, dorzucić na patelnię, podlać wywarem z grzybów i smażyć około 20 minut, aż zredukuje się cały płyn. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na cztery części i każdą cienko wałkować. Wykrawać krążki o średnicy około 7 cm, nakładać farsz (starając się nie dotykać nim brzegów ciasta) i dokładnie zalepiać brzegi.
Na wrzącą osoloną wodę wrzucać pierogi, ugotować, wyjąć, osączyć. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle na złoto.
Pierogi ze śliwkami:
przepis z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest
Składniki (ciasto):
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 125 ml letniej wody
- sól
Składniki (farsz):
- 500 g śliwek węgierek
- 100 g blanszowanych migdałów
- 50 g cukru
- cynamon
- do polania masło i tarta bułka
- 250 ml śmietany
Cukier z cynamonem wymieszać. Śliwki umyć, wyjąć pestki, do każdej śliwki dodać trochę cukru z cynamonem i włożyć obrany migdał.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować i wycinać krążki średnicy 7 cm. Na każdy kłaść śliwkę, zlepić brzegi.
Na wrzącą osoloną wodę wrzucać pierogi, ugotować, wyjąć, osączyć. Polać stopionym masłem i zrumienioną bułka tartą. Oddzielnie podać śmietanę.
Przepisy październikowe
Francuskie pierogi z grzybami i szynką:
przepis z czasopisma "Moje Gotowanie", wrzesień 2010
Składniki (na 4 porcje):
- 450 g ciasta francuskiego
- 200 g grzybów
- 100 g szynki wędzonej
- 100 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki natki szczypiorku, pietruszki i bazylii
- sól i pieprz
- oliwa
Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę drobno posiekać, szynkę pokroić w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby i szynkę, przesmażyć. Przyprawić solą, pieprzem. Przestudzić, dodać serek, świeże zioła, wymieszać i ewentualnie przyprawić.
Z ciasta wycinać kwadraty o bokach 7x7 cm, na każdym ułożyć po łyżce farszu i zlepić brzegi. Posmarować rozmąconymi jajkami i piec 15 minut w temperaturze 200ºC.
Kruche pierożki z jabłkami:
przepis na farsz z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest,
przepis na ciasto pochodzi od Liski z White Plate
Składniki (ciasto, ok. 14 sztuk):
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Składniki (farsz):
- 500 g jabłek
- 50 g cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- do polania 200 ml śmietany, cukier z cynamonem
Szerokim nożem posiekać mąkę z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Utrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem (jeśli puszczą dużo soku - odsączyć). Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć koła o średnicy 12 cm. Na każdym kole ułożyć po około 2 łyżki farszu i dokładnie zalepić brzegi. Zlepiony pieróg można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut.
Przepisy listopadowe
Pierogi ruskie:
przepis ze strony Kuchnia polska
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 3/5 szklanki ciepłej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 500 g ścisłego twarogu
- 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- olej
- przyprawa maggi
- pieprz i sól
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. Podawać z pikantną surówką
Samsa z dynią:
przepis Agnieszki Kręglickiej (Wysokie Obcasy, 16.10.2010 r.) zaprezentowany na blogu Iv
Składniki (ciasto, ok. 40 sztuk):
- 500g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g śmietany 18%
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki (farsz):
- 1 kg obranej i startej dyni (waga po obraniu)
- 500 g cebuli
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- sól, pieprz
- czarnuszka lub pieprz do oprószenia
Zimne masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski z mąką oraz solą i rozdrobnić w palcach do uzyskania kruszonki. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Podzielić ciasto na dwie części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy. Jeśli dynia puściła sok po utarciu, odcisnąć. Wymieszać smażoną cebulę z surową dynią.
Ciasto wyjąć z lodówki. Każdą kulę ciasta uformować w wałek o średnicy 4 cm i pokroić na równe kopytka. Z każdego ponownie uformować kulkę i rozwałkować na cienki placuszek. Na środku rozłożyć trochę nadzienia (ok. 1 łyżki, można ponownie odcisnąć nadmiar płynu), trzy brzegi połączyć tak, by skleiły się w znak Mercedesa. Na spodzie samsa ma być trójkątem.
Czubek każdej samsy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszką lub grubo mielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Pierogi ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec przez 40 minut, aż się zarumienią. Podawać na ciepło, np. z jogurtem wymieszanym z miętą i solą.
Przepisy grudniowe
Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną:
Składniki na ciasto:
przepis pochodzi z bloga: Around the Kitchen Table
- 200 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej mąki pszennej)
- 200 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na farsz:
przepis pochodzi z książki: "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest
- 250 g kaszy gryczanej
- 350 g twarogu
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka posiekanej mięty (opcjonalnie)
- pieprz i sól
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przestudzić.
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki (zaczyn) i odstawić na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość.
Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki.
Twaróg zemleć lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na maśle. Do farszu dodać cebulę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną miętę (ewentualnie) i wszystko dokładnie wymieszać.
Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.
Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia posmarować pierogi jeszcze raz - będą ładnie błyszczały.
Studzić na kratce. Podawać ze śmietaną.
Słodkie pierożki z makiem:
przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- około 3/4 szklanki chłodnej wody
Składniki na farsz:
- 100 g maku
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rodzynek
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 żółtko
- do serwowania: śmietana (kwaśna lub z cukrem pudrem, roztopione masło, płynny miód)
Mak zalać wodą i dokładnie przepłukać. Włożyć do rondelka, zalać wrzącym mlekiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych otworach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Gotować przez 2 - 3 minuty mieszając, następnie przestudzić i wymieszać z żółtkiem.
Z podanych składników zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę.
Pierożki wrzucić na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości.
Podawać gorące ze śmietaną (kwaśną lub słodzoną cukrem pudrem, z płynnym miodem). Odgrzewać we wrzącej wodzie.
W akcji udział wzięli:
Pierogi z kapustą i grzybami
- Jolanta Szyndlarewicz: Pierogi z kapustą i grzybami, czyli wrześniowa Pierogarnia w naszym domu :)
- lejdi-of-the-house: Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze śliwkami
- Olciaky: Pierogi ze śliwkami na zimne dni
- Nobleva: Pierogarnia: pierogi z migdałami i śliwkami
Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną
- lejdi-of-the-house: Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną
- Usagi: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Słodkie pierożki z makiem
- lejdi-of-the-house: Słodkie pierożki z makiem
- wariatka327: Pierogi z makiem
Francuskie pierogi z grzybami i szynką
- Kasia: Francuskie pierożki na jeden kęs
- lejdi-of-the-house: Francuskie pierogi z grzybami i ... tyle!
- Usagi: Francuskie pierogi z grzybami i szynką
Kruche pierożki z jabłkami
- Ewelosa: Kruche pierogi z jabłkami - Pierogarnia Październik
- lejdi-of-the-house: Kruche Pierożki z Jabłkami
- Nobleva: Kruche pierożki z jabłkami z październikowej pierogarni
- Usagi: Kruche pierożki z jabłkami
Pierogi ruskie
- amarantka: Zwykła - niezwykła zima. I takie też pierogi.
- Ania: Pierogi ruskie
- Asia: Klasycznie, czyli pierogi ruskie
- chanya13: Pierogi ruskie
- Joanna: Pierogi ruskie
- jolantaszyndlarewicz: Listopadowa pierogarnia czyli pierogi ruskie II
- lejdi-of-the-house: Ruskie? Tak! Pierogi? Hmmmmm.....
- Shinju: Pierogi ruskie
- Usagi: Ruskie pierogi
- wariatka327: Pierogi ruskie
Samsa z dynią
- Ania: Samsa z dynią
- lejdi-of-the-house: Samsa z dynią
- Olcik: Samsa z dynią
Mniejsza wersja banerka:
2010/08/27 10:53:461. muffingirl
Świetny pomysł, ja już dołączam i czekam na pierwsze przepisy :)