27 Aug 2010Pierogarnia 2010

Pierogarnia

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam. Jednakże nigdy nie mam na nie czasu. A chciałbym mieć i jadać pierogi znacznie częściej. I tak sobie pomyślałam, że otworzę Pierogarnię - miejsce, w którym co miesiąc powstaną inne pierogi.

Pierogarnia otwiera podwoje!

 

Zasady:

Zasady zabawy są proste - co miesiąc w pierwszym tygodniu w Pierogarni pojawią się dwa przepisy na pierogi. Jeśli ktoś chce wziąć udział w akcji, przyrządza pierogi według któregoś przepisu, publikuje zdjęcie i przepis u siebie na blogu, uzbraja go w banerek akcji, a link do przepisu umieszcza pod bieżącą edycją Pierogarni najpóźniej ostatniego dnia miesiąca.

Ja robię zestawienie potraw z Pierogarni, które publikuję po zakończeniu akcji, a następnie podaję kolejne dwa przepisy na pierogi. Proste, prawda?

Oczywiście można wykorzystać oba przepisy, można je też modyfikować, ważne, żeby pierogi przypominały pierogi... A i to niekoniecznie :)

Mam nadzieję, że dzięki tej zabawie przekonamy się, że pierogi wcale nie są takie straszne, poznamy nowe smaki i rodzaje, a Pierogarnia dostarczy nam wiele okazji do wspólnych eksperymentów. Z chęcią zamieszczę też przepisy, które Wy zaproponujecie.

Pierwsza edycja już we wrześniu.

Zapraszam i miłej zabawy!

Przepisy wrześniowe

Pierogi z kapustą i grzybami:
przepis z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest

Składniki (ciasto):

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki (farsz):

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 cebule i 30 g masła do okraszenia

Dzień wcześniej grzyby zalać zimną woda i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia do grzybów dorzucić liście laurowe i ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 20 minut).

W tym samym czasie kapustę kiszoną przepłukać, a potem dusić przez około 30 minut.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na patelni w łyżce oleju.

Kapustę i odcedzone grzyby posiekać dość drobno, dorzucić na patelnię, podlać wywarem z grzybów i smażyć około 20 minut, aż zredukuje się cały płyn. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na cztery części i każdą cienko wałkować. Wykrawać krążki o średnicy około 7 cm, nakładać farsz (starając się nie dotykać nim brzegów ciasta) i dokładnie zalepiać brzegi.

Na wrzącą osoloną wodę wrzucać pierogi, ugotować, wyjąć, osączyć. Podawać z cebulką podsmażoną na maśle na złoto.


Pierogi ze śliwkami:
przepis z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest

Składniki (ciasto):

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml letniej wody
  • sól

Składniki (farsz):

  • 500 g śliwek węgierek
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 50 g cukru
  • cynamon
  • do polania masło i tarta bułka
  • 250 ml śmietany

Cukier z cynamonem wymieszać. Śliwki umyć, wyjąć pestki, do każdej śliwki dodać trochę cukru z cynamonem i włożyć obrany migdał.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować i wycinać krążki średnicy 7 cm. Na każdy kłaść śliwkę, zlepić brzegi.

Na wrzącą osoloną wodę wrzucać pierogi, ugotować, wyjąć, osączyć. Polać stopionym masłem i zrumienioną bułka tartą. Oddzielnie podać śmietanę.

 

Przepisy październikowe

Francuskie pierogi z grzybami i szynką:
przepis z czasopisma "Moje Gotowanie", wrzesień 2010

Składniki (na 4 porcje):

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 200 g grzybów
  • 100 g szynki wędzonej
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki natki szczypiorku, pietruszki i bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa

Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę drobno posiekać, szynkę pokroić w paski. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby i szynkę, przesmażyć. Przyprawić solą, pieprzem. Przestudzić, dodać serek, świeże zioła, wymieszać i ewentualnie przyprawić.

Z ciasta wycinać kwadraty o bokach 7x7 cm, na każdym ułożyć po łyżce farszu i zlepić brzegi. Posmarować rozmąconymi jajkami i piec 15 minut w temperaturze 200ºC.


Kruche pierożki z jabłkami:
przepis na farsz z książki "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest,
przepis na ciasto pochodzi od Liski z White Plate

Składniki (ciasto, ok. 14 sztuk):

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Składniki (farsz):

  • 500 g jabłek
  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • do polania 200 ml śmietany, cukier z cynamonem

Szerokim nożem posiekać mąkę z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Utrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem (jeśli puszczą dużo soku - odsączyć). Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć koła o średnicy 12 cm. Na każdym kole ułożyć po około 2 łyżki farszu i dokładnie zalepić brzegi. Zlepiony pieróg można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany.

Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut.

 

Przepisy listopadowe

Pierogi ruskie:
przepis ze strony Kuchnia polska

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 500 g ścisłego twarogu
  • 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawa maggi
  • pieprz i sól

Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. Podawać z pikantną surówką


Samsa z dynią:
przepis Agnieszki Kręglickiej (Wysokie Obcasy, 16.10.2010 r.) zaprezentowany na blogu Iv

Składniki (ciasto, ok. 40 sztuk):

  • 500g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 100g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki (farsz):

  • 1 kg obranej i startej dyni (waga po obraniu)
  • 500 g cebuli
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • sól, pieprz
  • czarnuszka lub pieprz do oprószenia

Zimne masło pokroić na kawałki, wrzucić do miski z mąką oraz solą i rozdrobnić w palcach do uzyskania kruszonki. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Podzielić ciasto na dwie części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.

Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy. Jeśli dynia puściła sok po utarciu, odcisnąć. Wymieszać smażoną cebulę z surową dynią.

Ciasto wyjąć z lodówki. Każdą kulę ciasta uformować w wałek o średnicy 4 cm i pokroić na równe kopytka. Z każdego ponownie uformować kulkę i rozwałkować na cienki placuszek. Na środku rozłożyć trochę nadzienia (ok. 1 łyżki, można ponownie odcisnąć nadmiar płynu), trzy brzegi połączyć tak, by skleiły się w znak Mercedesa. Na spodzie samsa ma być trójkątem.

Czubek każdej samsy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszką lub grubo mielonym pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Pierogi ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec przez 40 minut, aż się zarumienią. Podawać na ciepło, np. z jogurtem wymieszanym z miętą i solą.

 

Przepisy grudniowe

Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną:

Składniki na ciasto:
przepis pochodzi z bloga: Around the Kitchen Table

  • 200 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 200 g mąki orkiszowej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na farsz:
przepis pochodzi z książki: "Kuchnia polska: dania na każdą okazję", Reader's Digest

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 350 g twarogu
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • pieprz i sól

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przestudzić.

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki (zaczyn) i odstawić na pół godziny, aż zaczyn podwoi objętość.

Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać pieprz i kminek, wyrośnięty zaczyn, jajo, śmietanę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki.

Twaróg zemleć lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na maśle. Do farszu dodać cebulę, jajko, przyprawy i drobno posiekaną miętę (ewentualnie) i wszystko dokładnie wymieszać.

Na dużym kawałku pergaminu do pieczenia cienko rozwałkować schłodzone ciasto (maksymalnie 5mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawać krążki.

Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.

Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia posmarować pierogi jeszcze raz - będą ładnie błyszczały.

Studzić na kratce. Podawać ze śmietaną.


Słodkie pierożki z makiem:
przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • około 3/4 szklanki chłodnej wody

Składniki na farsz:

  • 100 g maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • do serwowania: śmietana (kwaśna lub z cukrem pudrem, roztopione masło, płynny miód)

Mak zalać wodą i dokładnie przepłukać. Włożyć do rondelka, zalać wrzącym mlekiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce używając sitka o najmniejszych otworach. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki i drobno posiekane orzechy. Gotować przez 2 - 3 minuty mieszając, następnie przestudzić i wymieszać z żółtkiem.

Z podanych składników zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Ciasto cienko rozwałkować, średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę.

Pierożki wrzucić na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości.

Podawać gorące ze śmietaną (kwaśną lub słodzoną cukrem pudrem, z płynnym miodem). Odgrzewać we wrzącej wodzie.

 

W akcji udział wzięli:

Pierogi z kapustą i grzybami

  1. Jolanta Szyndlarewicz: Pierogi z kapustą i grzybami, czyli wrześniowa Pierogarnia w naszym domu :)
  2. lejdi-of-the-house: Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi ze śliwkami

  1. Olciaky: Pierogi ze śliwkami na zimne dni
  2. Nobleva: Pierogarnia: pierogi z migdałami i śliwkami

Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną

  1. lejdi-of-the-house: Krucho - drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną
  2. Usagi: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Słodkie pierożki z makiem

  1. lejdi-of-the-house: Słodkie pierożki z makiem
  2. wariatka327: Pierogi z makiem

Francuskie pierogi z grzybami i szynką

  1. Kasia: Francuskie pierożki na jeden kęs
  2. lejdi-of-the-house: Francuskie pierogi z grzybami i ... tyle!
  3. Usagi: Francuskie pierogi z grzybami i szynką

Kruche pierożki z jabłkami

  1. Ewelosa: Kruche pierogi z jabłkami - Pierogarnia Październik
  2. lejdi-of-the-house: Kruche Pierożki z Jabłkami
  3. Nobleva: Kruche pierożki z jabłkami z październikowej pierogarni
  4. Usagi: Kruche pierożki z jabłkami

Pierogi ruskie

  1. amarantka: Zwykła - niezwykła zima. I takie też pierogi.
  2. Ania: Pierogi ruskie
  3. Asia: Klasycznie, czyli pierogi ruskie
  4. chanya13: Pierogi ruskie
  5. Joanna: Pierogi ruskie
  6. jolantaszyndlarewicz: Listopadowa pierogarnia czyli pierogi ruskie II
  7. lejdi-of-the-house: Ruskie? Tak! Pierogi? Hmmmmm.....
  8. Shinju: Pierogi ruskie
  9. Usagi: Ruskie pierogi
  10. wariatka327: Pierogi ruskie

Samsa z dynią

  1. Ania: Samsa z dynią
  2. lejdi-of-the-house: Samsa z dynią
  3. Olcik: Samsa z dynią

Czas na piknikMniejsza wersja banerka:

powrótKomentarze

2010/08/27 10:53:461. muffingirl

Świetny pomysł, ja już dołączam i czekam na pierwsze przepisy :)

2010/08/27 10:58:082. panna_Malwinna

super pomysł. chyba będę musiała w końcu zakupić wałek;)

2010/08/27 11:02:123. tmach

Super pomysł. Z chęcią porobię jakieś pierożki, które u mnie jada z uwielbieniem cała rodzina

2010/08/27 11:07:024. grumko

Póki co jesteśmy na tak, ale to oczywiście zależy od tego jak nam przepisy przypasują;-) Pozdrawiam;-)

2010/08/27 11:17:465. viri

jeeej świetnie! jedyne pierogi jakie robiłam to ravioli, bo babcia wyręcza nas w polskich, z chęcią we wrześniu się przyłączę jeśli tylko przepis mi podpasuje (:

2010/08/27 11:26:256. Gosia

pierogi uwielbiam jesc przede wszystkim :) nie obiecuje,ze dolacze sie do klejenia ich,ale sledzic prace bede na 100 pro. Pozdrawiam :)

2010/08/27 11:48:077. joanna63

Ja się dopisuję, chociaż nie wiem, czy przezwyciężę lenistwo...

2010/08/27 12:27:468. Kasia

Ja też się przyłączam! pierogi lepić uwielbiam! Świetny pomysł!

2010/08/27 12:53:159. Pela

Uwielbiam pierogi jeść, ale niestety - potyczki z ciastem to dla mnie koszmar. Chociaż nigdy nic nie wiadomo, może też spróbuję. Pozdrawiam:)

2010/08/27 13:07:5410. gwiazdka.w.kuchni

Usagi, bardzo fajny pomysł :) co prawda nie daję radę z akcjami już kompletnie (latem są akcje ze wszystkim, co sezonowe ;), ale lubię myśleć, że kiedyś będę miała więcej czasu ;) pozdrawiam!

2010/08/27 14:37:1911. spencer

O taak!!! Ja się piszę!! A co! Uwielbiam pierogi w każdej wersji: gotowane, pieczone, smażone.. To i nowe wariacje nt nadzienia chętnie wypróbuję.. I może akcja ta wreszcie zmotywuje mnie do opanowania tej jakże trudnej sztuki ślicznego sklejania pierożków..

2010/08/27 14:57:0412. Magda

mmmmmmm uwielbiam pierogi! z chęcią dołączę :D

2010/08/27 17:23:0313. Adrijah

Ja w tej chwili co prawda tylko otrębowe mogłabym zjeść, ale chętnie popatrzę i co fajniejsze przepisy zachowam na później :)

2010/08/27 19:19:5914. wiosenka27

Bardzo dorby pomysł:)

2010/09/05 16:47:4915. Bea

Przyznaje, ze jestem malo 'pierogowa' niestety... to pewnie tez wynik mojego braku zdolnosci manualnych ;) Ale kto wie, moze kiedys sprobuje ponownie? A tak przy okazji - wszystkiego najlepszego! :)) PS. Odpowiedzialam wlasnie na 'lubienie' ;)

2010/09/05 17:08:3816. Ewelosa

Usagi ja z wielka ochotą zrobię pierogi ze śliwkami - bardzo lubię :) Życzę kolejnych wspaniałych kulinarnych pomysłów, weny twórczej i samych udanych zdjęć. A i baw się dobrze w Azji :) tylko wiesz nie przywoż mi nic podejrzanego bo ja potem znajdę Ciebie :) serdecznie pozdrawiam

2010/09/05 17:24:3117. karmel-itka.

mm... pierogi... niestety rzadko je robię, są dla mnie zbyt pracochłonne. a szkoda, bo naprawdę je lubię ;]

2010/09/05 18:32:0118. panna_Malwinna

ja się piszę na te z kapustą i grzybami;) chyba jedne ze smaczniejszych. i mam nadzieję że i ruskie też się w kolejnych miesiącach pojawią, albo cudowne pierożki z fetą i szpinakiem;) pozdrawiam

2010/09/05 18:36:5119. wiosenka27

Najlepsze życzenia na urodziny bloga:)

2010/09/05 20:02:3320. grumko

Kolejnych miłych lat blogowania!;-)

2010/09/05 22:07:5621. danusia

bardzo lubię pierogi, ale rzadko robię, ponieważ nie mam na to zbyt wiele czasu. Ale może kiedyś spróbuję (:

2010/09/05 23:13:1822. Majana

Nawet nie wiedziałam,że jest taka akcja. Nie było mnie przez 2 tygodnie , akcji wyrosło jak grzybów po deszczu hihi;) i nawet nie widziałam Twojej. Fajny pomysł! Ja w sumie niezwykle rzadko robię pierogi, ale pooglądam sobie z wielką chęcią wyroby koleżanek na blogach. No i może sama zrobię?;) Pozdrawiam.

2010/09/06 08:54:4923. UsagiUsagi

Bea: Dziękuję ;) Ja pierogi lubię, ale rzadko robię, w dodatku tylko ruskie i z kapustą i grzybami. Stąd ta akcja. Bo przecież świat pierogów jest ogromniasty ;)

Ewelosa: Suszony skorpionik? Mrówki prażone? Czego sobie życzysz ;) Nie bój się, ja nie wiem, czy oni w ogóle pozwalają choćby przyprawy przemycić. Ale i tak coś dostaniesz :)

karmel-itka, danusia: W Pierogarni będą też kulebiaki - a to znacznie szybsze :)

panna_Malwinna: Ruskie będą, i będą ze szpinakiem, i mnóstwo, mnóstwo innych, chyba że nikt nie dołączy O.o Ale nawet jeśli - to same sobie akcje będziemy lepiły ;)

wiosenka27, grumko: Dziękuję.

Majana: To co będzie, jak ja wrócę za trzy tygodnie? Strach się bać :) Do zabawy zapraszam, bo planuję nieco więcej niż tylko nasze tradycyjne pierogi, będzie z czego wybierać.

Pozdrawiam serdecznie.

2010/09/06 10:00:0324. edysia79

Do takiej akcji to ja się z wielką chęcią przyłączę :D U nas w domu mistrzynią pierogów jest mama, ale ona zawsze ciasto na oko robi, więc przepisu nie może może mi dać ;)

2010/09/06 19:45:4625. karoLina

Wszystkiego dobrego (i smacznego) z okazji blogowych urodzin. Fajny pomysł z tą pierogarnią, bo rzeczywiście, wszyscy deklarują miłość do pierogów, ale robią je rzadko, bo niby za dużo roboty, może to będzie okazja do mobilizacji.

2010/09/07 23:00:3226. Buziaczek

NAJLEPSZE DANIE NA ŚWIECIE to pierogi z kapustą i grzybami. Dałabym sie dla nich zabić :)))

2010/09/27 14:09:2927. Joanna_kuchareczka

Ojej, a ja zrobiłam wczoraj pierogi z mięsem i chciałam ten przepis dołączyć do akcji, a tu widzę, że są podane konkretne przepisy. Pewnie juz w tym miesiącu nie zdążę zrobić kolejnych pierogów, ale poczekam na przepisy październikowe ;)

2010/09/29 12:43:3928. Jolanta Szyndlarewicz

Usagi pyszne propozycje, ja swoją własnie dopisałam i już z niecierpliwością czekam na to co pokażesz nam w październiku:)pozdrawiam ciepło Jola

2010/09/30 20:44:3029. Olciaky

Stwierdziałam, że nie przepuszczę i dziś zakasałam rękawy i ulepiłam!:) http://waniliowachmurka.blogspot.com/2010/09/pierogi-ze-sliwkami-na-zimne-dni.html

2010/10/01 09:46:4330. Jolanta Szyndlarewicz

Usagi wspaniałe propozycje...zważywszy, ze jeszcze w planach mam grzyby:). Pozdrawiam i już się nie mogę doczekać kolejnych pierożków...choć może nie pokleję sobie za bardzo tym razem:)

2010/10/01 09:54:0031. majka

Takie pierozki z jablkami musza byc przepyszne. Przepisy sobie zapisuje. Jesli znajde chwile czasu to z przyjemnoscia sie przylacze :)

2010/10/01 10:48:2032. Amber

Usagi, mam wielką ochotę na te francuskie pierożki. Czy dobrze wyczytałam,że jest na to tydzień?

2010/10/01 10:55:2933. mafilka

O ja cie kręce... alez tu zmiany... 100 lat mnie nie było :) A te pierogi z francuza to zupelnie coś dla mnie, bo klasyczne ciasto wychodzi mi koszmarne...

2010/10/01 10:57:0434. UsagiUsagi

Jolanta: W tym miesiącu są propozycje dla bardziej leniwych, ale jak się ktoś uprze to i z tego ciasta setka pierogów wyjdzie ;)
majka: Ja też strasznie chcę te pierogi z jabłkami.
Amber: Nie, na wykonanie pierogów jest cały październik :)
mafilka: Też lubię gotowe ciasto francuskie ;)

2010/10/01 11:19:4135. amarantka

Super propozycje! i na jedne i na drugie ochotę mam wielką :) Nie wiem, jak będzie z grzybami, ale z jabłkami problemu być nie powinno :)

2010/10/01 14:18:2136. kasia1977

Cudne! Juz sie ciesze! Nawet skopiowalam przepisy! :) Ale wiesz co? Liczylam na cos dyniowego! Kupilam takie nakrapiane slicznosci o nazwie 'harlekin' i czekalam na nowa Pierogarnie, ze moze... Nic to! Moze za miesiac???? :)

2010/10/01 14:21:1237. Ewelosa

Usagi ależ mi się podobają Twoje propozycje - tak chciałam zrobić pierogi z poprzedniej edycji, miałam zrobić te ze śliwkami pod koniec miesiąca ale się pochorowałam. Ale te z jabłkami napewno zrobię - bo są takie jak ładnie o nich napisałaś na raz :) serdecznie pozdrawaim

2010/10/01 15:09:2838. Shinju

Czy myślisz, że do tych pierożków z grzybami i szynką mogłabym dać pieczarek? Bo u mnie zwykłe grzyby to niekonieczne, a pieczarki są lubiane.

2010/10/01 15:37:2139. UsagiUsagi

amarantka: Cieszę się, że dobrze trafiłam z wyborem :)
kasia1977: Będzie dynia, właśnie za miesiąc. W tym miesiącu chciałam jeszcze załapać się na grzyby.
Ewelosa: Ja też się strasznie na nie cieszę. Okropną mam ochotę na coś z jabłkami.
Shinju: Myślę, że pieczarki będą ok. Tak samo pewnie sprawdziłyby się kurki.  

2010/10/01 19:10:0840. Nobleva

Na mnie możesz liczyć, bo mi się propozycje bardzo podobają :)

2010/10/01 19:13:3241. gosiaa99

A pierwszy przepis mi sie bardzo podoba! , a jak nie zapomne to tez zrobie:) Pozdrawiam

2010/10/01 22:01:4542. grazyna0071

Wszystko pyszne :)

2010/10/01 22:29:4743. Majana

Fajne są Twoje propozycje. Ja pierogi rzadko robię, musze sie zmobilizować.;-) Ciesze sie,ze jesteś!:))

2010/10/02 11:53:3144. kuchareczka

Te kruche pierożki na słodko z jabłkami to cos dla mnie - zresztą robiłam ostatnio podobne, tylko z innego przepisu :)

2010/10/02 15:00:1845. Cookingmarta

Taka akcja ze lepimy pierogi! obydwa przepisy sa swietne, obydwa chce zrobic, wiec miejmy nadzieje ze nic nie stanie na przeszkodzie :)

2010/10/03 20:26:4846. Ola;p

Bardzo chętnie już po raz drugi wezmę udział

2010/10/04 00:59:0547. Bea

Obydwie propozycje swietne! A czy Ty juz wrocilas z wojazy???

2010/10/04 07:18:5448. UsagiUsagi

Naprawdę cieszę się, że propozycje z tego miesiąca przypadły Wam do gustu. Ja już powoli szukam czegoś na listopad :)

I przyznaję się, wróciłam z wojaży, ale... tak jakbym trochę nie wróciła jeszcze. Do wczoraj ukrywałam się przed światem, pracą, znajomymi. Bo jakoś się w tych Chinach pogubiłam kompletnie.

Oczarowały mnie, skradły serce. I to jest niesprawiedliwe strasznie, że ja jestem tu, a ten piękny kraj tak daleko. Lekki kryzys mam.

Pozdrawiam

2010/10/06 09:17:0249. Amber

Usagi,czasami powroty są trudne...Jednak własna kuchnia, książki,ludzie bliscy.Mnie to zawsze pomaga odreagować po udanym wyjeździe.I przekonać,że nic nie można mieć na zawsze... Chiny są przyjazne dla turysty, dla chińczyków mniej... Bardzo się cieszę,że cały miesiąc można pierogować!

2010/10/11 14:02:4550. Bea

Usagi, ja nazywam to 'depresja popowrotowa' ;) Mam nadzieje, ze w miare szybko nostalgia minie i ze bedzie juz lepiej :) Usciski!

2010/11/01 10:07:1951. panna_Malwinna

ruskie najlepsze z najlepszych!

2010/11/01 12:23:0952. Ewelosa

Usagi robię obie :)

2010/11/01 19:28:4953. UsagiUsagi

Panna_Malwinna: Ja tam lubię wszystkie :)

Ewelosa: Trzymam za słowo ;)

Pozdrawiam serdecznie

2010/11/01 22:51:1854. polka

O tak z chęcią!! Czyli że muszę zrobić ruskie albo dyniowe tak? A mogę przemycić swój przepis czy muszę wykorzystać te które podałaś Złotko? :)

2010/11/02 09:42:5955. UsagiUsagi

Polka, to jest trochę jak z Weekendową Cukiernią - przepis jest, danie docelowe też, ale co z tym zrobisz zależy wyłącznie od Ciebie :)

2010/11/03 17:12:2356. Olciaky

Jej! To jakaś totalna telepatia, przeglądając 2 tyg. temu egzemplarz Wysokich Obcasów samsa z dynią mnie zaintrygowała. Bardzo chciałam ją zrobić, dziś nadarzyła się ku temu dobra okazja. Jej! jak świetnie!

2010/11/06 00:39:1957. polka

Suuuuper!

2010/11/13 15:03:0658. wariatka327

Moja rodzina bardzo lubi pierogi, więc chętnie wezmę udział w takiej akcji. Zaczynam od listopada

2010/11/22 18:39:2359. Shinju

Oto moje pierogi ruskie: http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2010/11/pierogi-ruskie.html

2010/11/28 20:30:3460. Jolanta Szyndlarewicz

a oto moje pierozki: http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/11/Listopadowa-pierogarnia-czyli-pierogi-ruskie-II.html Pyszne były:) pozdrawiam i czekam na grudniowe wydanie:)

2010/11/30 14:29:0361. amarantka

Zrobione :) Mój pierwszy raz w pierogarni, ale na pewno nie ostatni! http://amarantqa.blogspot.com/2010/11/zwyka-niezwyka-zima-i-takie-tez-pierogi.html

2010/12/02 11:04:5762. Maggie

Ha, te slodkie z makiem i tak planowalam zrobic na swieta, a teraz mam dodatkowa motywacje :)

2010/12/02 12:02:0663. kasia

Jakbys czytala w moich myslach Usagi! :) Wlasnie sprzatalam lodowke, a tam twarog-sierotka w kaciku lezy... Pomyslalam, ze sprawdze grudniowa pierogarnie, a potem pomysle, czy by nie zrobic pierogow z kasza gryczana i twarogiem, jak u M.Kalicinskiej w 'Domu nad rozlewiskiem'....:):):))))

2010/12/02 21:54:0864. cudawianki

o!! a ja dzis lepilam pierwsze w zyciu pierogi z kasza (w zeszle wakacje dopiero co poznalam ten farsz i sie w nim zakochalam!). pozdrawiam!

2010/12/02 22:04:2265. Majana

Takie słodkie pierożki muszą być rewelacyjne!:)

2010/12/05 20:18:0566. makneta

Apetyczne te pierożki, chyba czas się zabrac za lepienie. Chętnie przyłączę się do akcji w grudniu.

2010/12/05 21:28:4567. polka

Hihi no nie wierzę!!!!!! Te pierogi (właśnie z nadzieniem z kaszy i to w dodatku IDENTYCZNYM) mam zaplanowane na środę :) Jejku uda mi się uda mi się !! Dołączyć do Twoje zabawy!!!!!!!!

2010/12/06 06:18:3768. UsagiUsagi

Cieszę się, że przepisy przypadły Wam do gustu. Ja w tym miesiącu się zapieroguję na śmierć, bo jeszcze dojdą uszka i pierogi z kapustą i grzybami.

polka: Bardzo się cieszę. A wiesz może, czy te Twoje ciasto można mrozić? :]

2010/12/27 16:19:0769. Ola;p

Na te słodkie pierożki mam ochotę:D!

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.