02 Mar 2015Ragu alla bolognese

Print Friendly and PDF

Ragù alla bolognese

Sos bolognese jest szeroko znany na świecie. Narosło wokół niego tyle niedomówień, powstało tyle modyfikacji i wariacji, że ciężko się w tym połapać. Na szczęście zbuntowali się sami Włosi i postanowili propagować prawdziwą recepturę.

Sama mam na blogu przepis na jeden z lepszych sosów bolognese jakie jadłam. Tym razem jednak Mroziu postanowił dotrzeć do korzeni i zrobić oryginalne Ragù alla bolognese. Facet w kuchni - obiad na stole. W dodatku taki. 

Polecam wszystkim.

Składniki (4-6 porcji):

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50-70 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki lub 1 puszka i 0,4 l passaty
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • cukier
  • pieprz w ziarnach
  • łyżeczka suszonego oregano
  • parmezan

Marchewkę obrać i zetrzeć grubo na tarce. Seler naciowy, cebulę i czosnek oraz boczek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać boczek i podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i poczekać, aż się zeszkli, dorzucić czosnek, a jakąś minutę później marchew i seler. Smażyć, aż zmiękną i marchewka zmieni kolor -4-5 minut.

Dodać wołowinę i wymieszać z warzywami, starając się jak najbardziej ją rozdrobnić. Gdy wołowina zbrązowieje, dodać mleko i poczekać, aż trochę odparuje, a następnie dolać wino i znów nieco odparować.

Na koniec dodać pomidory, pieprz, liście laurowe oraz oregano i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając do czasu do czasu, żeby sos nie przywarł. 

Po tym czasie spróbować i doprawić solą. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać łyżeczkę cukru, ponownie spróbować, doprawić, jeśli trzeba.

Tagiatelle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z sosem i oprószone startym parmezanem.

Smacznego!

Ragù alla bolognese



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2015/03/02 10:41:461. Kamila

Facet pysznie gotuje :) Pozdrawiam Was!

2015/03/03 13:57:272. Jolanta Szyndlarewicz

Na taki sos z takim makaronem to ja zawsze i z ochotą:) Pozdrowionka

2015/03/09 12:37:563. Pati

Pyszny, aromatyczny sos!

2015/03/10 22:03:264. Majana

To zdecydowanie pyszny obiadek!
Pozdrowienia :)

2015/03/11 13:04:465. Zohan

Doskonałe rozwiązanie na niedzielny obiad! ;-) Z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom! :D

2023/06/16 08:41:446. Ula

Smacznie wyglądające danie, które na pewno idealnie sprawdzi się na obiad! Będę musiała je dzisiaj przyrządzić. Dobrze, że wczoraj podłączono mi nowe sprzęty w wyspie kuchennej, dzięki czemu gotowanie jest dla mnie jeszcze przyjemniejsze.

2023/08/31 09:18:507. Agnieszka

Super pomysł na obiad! Na pewno wypróbuję tę propozycję w najbliższym czasie! Mimo wszystko teraz głównie w gotowaniu używam metody sous vide. Przepisy w internecie są naprawdę bardzo zróżnicowane, więc można przyrządzić wiele pysznych dań.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.