Spaghetti alla Bolognese :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

09 Jan 2011Spaghetti alla Bolognese

Print Friendly and PDF

Spaghetti bolognese

Kiedy po raz pierwszy czytałam o spaghetti alla bolognese, zdziwiło mnie to, że z oryginalnym sosem z Bolonii ma tak mało wspólnego. W rzeczywistości nawet makaron jest inny niż tradycyjnie, gdyż Włosi jadają ten sos z tagliatelle, a nie spaghetti. Nie mniej jednak, taka zmodyfikowana wersja spaghetti z mięsem jest jedną z moich ulubionych.

Poniższy sos jest bardzo aromatyczny, pachnie nieziemsko, a do tego łatwo się go przyrządza i wymaga minimum pracy. W wersji szybkiej dasz radę go przygotować w 45 minut. Najwięcej czasu zajmuje duszenie niezbędne do tego, żeby wołowina oddała cały swój aromat i rozpływała się w ustach.

Polecam.

Składniki (4-6 porcji):

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1 szklanka bulion warzywnego (może być z kostki BIO)
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru (do smaku)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan lub starty ser żółty do posypania

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, podsmażyć w rondlu z rozgrzaną oliwą. Cebulę i paprykę drobno pokroić, dodać do smażącej się marchewki. Kiedy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek, a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie wymieszać, żeby nie zbiło się w grudki.

Kiedy mięso się zbrązowi dodać bazylię i oregano, bulion oraz pokrojone na kawałki pomidory. Zagotować i dusić małym ogniu przez minimum 20 minut (ja duszę około godziny). Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wino. Dusić kolejne 10 minut (a jeszcze lepiej pół godziny) . Doprawić do smaku solą i pieprzem,  a jeśli sos wydaje się niezbyt aromatyczny - dodać łyżeczkę cukru.

Makaron spaghetti ugotować al dente. Wymieszać z sosem, przed podaniem posypać startym parmezanem.

Sos jest tym lepszy, im dłużej go gotujemy. U mnie niekiedy cały proces trwa nawet 2 godziny.  

 

Smacznego!

Spaghetti bolognese



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/01/09 17:18:131. ewelajna

Agnieszko, zostało coś jeszcze? Niecałe dwie godzinki i jestem u Ciebie... Mroziowi chwała, a spagetti będe musiała wypróbować.
To dobrego wieczoru!

2011/01/09 18:41:542. Cookingmarta

O to nawet nie wiedzialam, ze robie prawdziwe spaghetti bolognese :D jest przepyszne!

2011/01/09 19:19:293. wiosenka27

Uwielbiam to spaghetti:)

2011/01/09 20:18:424. zaytoon

Bardzo lubię spaghetti bolognese. I choć zazwyczaj przygotowuję go bez przepisu, to chętnie wypróbuję ten wasz, jedyny słuszny. ;))

2011/01/09 20:21:465. Magda K.

uwielbiam takie spaghetti :) wygląda bardzo smakowicie, przypomniałaś mi i koniecznie muszę zrobić

2011/01/10 03:35:086. panna_Malwinna

spaghetti bolognese to jeden z tych problemowych przepisów. tak jak z sałatką nicejską- każdy ma swoją wersję (czasem się zastanawiam czy istnieje jakaś uznawana przez wszystkich wersja)
ale czy przepis oryginalny czy też nie- najważniejsze jest to że jest pysznie;)

2011/01/10 09:57:157. kasiaaaa24

Uwielbiam! A Twoje wygląda tak... że aż ślinka cieknie :)

2011/01/10 13:30:338. monikucha

Ciekawe jaki jest ten jedyny wlasciwy przepis na bolonese, no bo ile kucharzy tyle przepisow :)Twoje wyglada bardzo kuszaco :)

2011/01/10 13:58:359. UsagiUsagi

ewelajna: Zostało :) Tego wychodzi na 6 porcji dla łasuchów :)

Cookingmarta: Jeśli robisz z tego przepisu, to właśnie nie robisz oryginalnego. Oryginalne nie ma z tym wiele wspólnego. Wkrótce pojawi się u mnie na blogu.

wiosenka27: ja też ;)

zaytoon: Ten nasz jedyny słuszny, jest naprawdę bardzo smaczny. Polecam ;)

Magda K.: A pochwalisz się, jak wyszło?

panna_Malwinna, monikucha: Jest jeden oryginalny przepis. Trafiłam na niego szukając źródeł do tego mojego. Znajduje się tutaj: Tagliatelle al Ragù alla Bolognese. Postaram się go wkrótce zrobić.

kasiaaaa24: Polecam :)

Pozdrawiam serdecznie!

2011/01/10 16:04:4110. chocotasto

Cudo! :-) Uwielbiam bolognese. Uściski!

2011/01/10 16:54:3111. aga

ale apetyczne zdjecia:) az nabralam ochoty na takie jedzonko:)

2011/01/11 13:56:4912. Mary

Pycha!! Palce lizać...:)

2012/11/07 21:34:4713. Shinju

Ja bardzo lubię oryginalny sposób podania, czyli ragu gotowane m.in. z mlekiem i z różnych rodzajów mięs, podane z tagliatelle - tak jak w podanym przez Ciebie linku. Za to moja rodzina szaleje na wersją ze spaghetti, przyrządzaną w sposób bardzo podobny do Twojego :) Obie wersje choć różne są pyszne :D

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.