02 Jan 2011Pierogarnia 2011

Pierogarnia

Lubicie pierogi? Ja uwielbiam. Jednakże nigdy nie mam na nie czasu. A chciałbym mieć i jadać pierogi znacznie częściej. I tak sobie pomyślałam, że otworzę Pierogarnię - miejsce, w którym co miesiąc powstaną inne pierogi.

Pierogarnia otwiera podwoje!

 

Zasady:

Zasady zabawy są proste - co miesiąc w pierwszym tygodniu w Pierogarni pojawią się dwa przepisy na pierogi. Jeśli ktoś chce wziąć udział w akcji, przyrządza pierogi według któregoś przepisu, publikuje zdjęcie i przepis u siebie na blogu, uzbraja go w banerek akcji, a link do przepisu umieszcza pod bieżącą edycją Pierogarni najpóźniej ostatniego dnia miesiąca.

Ja robię zestawienie potraw z Pierogarni, które publikuję po zakończeniu akcji, a następnie podaję kolejne dwa przepisy na pierogi. Proste, prawda?

Oczywiście można wykorzystać oba przepisy, można je też modyfikować, ważne, żeby pierogi przypominały pierogi... A i to niekoniecznie :)

Mam nadzieję, że dzięki tej zabawie przekonamy się, że pierogi wcale nie są takie straszne, poznamy nowe smaki i rodzaje, a Pierogarnia dostarczy nam wiele okazji do wspólnych eksperymentów. Z chęcią zamieszczę też przepisy, które Wy zaproponujecie.

Pierwsza edycja już we wrześniu.

Zapraszam i miłej zabawy!

Przepisy styczniowe:

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami:
przepis z czasopisma Moje gotowanie, wrzesień 2010

Składniki na ciasto (6 porcji):

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 100 g białego sera półtłustego
  • 100 g sera typu feta
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 żółtko
  • pieprz

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać dobrze odciśnięty, rozmrożony szpinak, wlać olej i wsypać szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć.

Zagnieść, dodając tyle wody, aby uzyskać geste, sprężyste ciasto pierogowe. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Biały ser wymieszać z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorkami i żółtkiem., doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinać kółka. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić.

Pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawać z pomidorkami koktailowymi i suszoną szynką.


Pierożki czekoladowe:
przepis z książki Czekolada, Parragon Books LTD 2005

Składniki na ciasto (4 porcje):

  • 175 g maki pszennej
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 175 g białej czekolady
  • 225 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru

Ponadto:

  • rozkłócone jajko do smarowania
  • śmietana kremówka do podania
  • listki mięty do dekoracji

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać kakao w proszku i cukier puder. W środku zrobić wgłębienie, wlać do niego olej i rozkłócone jajka. Wymieszać palcami, aby jajka a stopniowo wchłonęły mąkę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Można też połączyć składniki mikserem.

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować farsz. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, nieco przestudzić, dodać jajko oraz serek mascarpone i wszystko utrzeć na gładko. Na końcu dodać posiekany imbir i wymieszać.

Połowę ciasta rozwałkować cienko na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką i to samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Farsz przełożyć do woreczka do dekorowania i wyciskać na pierwszy z prostokątów ciasta niewiekie ilości farszu w odstępach 4 cm. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto między porcjami farszu rozkłóconym jajkiem. Następnie pomagając sobie wałkiem nakryć je drugim rozwałkowanym plackiem i palcami docisnąć placki miedzy porcjami farszu usuwając bąbelki powietrza.

Ciasto pokroić na kwadraty. Uzyskane pierożki przełożyć na oprószona mąką ściereczkę i pozostawić na 30 minut.

Gotować we wrzątku na średnim ogniu przez około 4-5 minut, uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmować z wody łyżka cedzakową i podawać przybrane listkami mięty i polane śmietanką kremówką.

 

Przepisy lutowe:

Sambousek (pierogi libańskie):
przepis ze strony Arabic food

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody
  • 185 ml wody

Składniki na farsz (kurczak z warzywami):

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula drobno posiekana (ok. 100 g)
  • 250 g mielonego kurczaka
  • 1 średnia młoda cukinia, pokrojona na niewielkie kawałki (ok. 100 g)
  • 1 mała zielona papryka drobno pokrojona (ok. 100 g)
  • 1 mały bakłażan drobno pokrojony (ok. 70 g)
  • 1 średni pomidor, wypestkowany i pokrojony (ok. 150 g)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak)
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)

Składniki na farsz (z jagnięciną):

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 średnie cebule drobno posiekane (ok. 250 g)
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak)
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie farszu z kurczakiem i warzywami:

Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso kurczaka i smażyć, aż się zacznie rumienić. Dodać cukinię, bakłażana, zieloną paprykę i podsmażać 5 minut aż zmiękną. Wtedy dorzucić pomidora, pastę pomidorową oraz wkruszyć kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną, a płyn niemal wyparuje. Dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.

Przygotowanie farszu z jagnięciną:

Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż się zacznie rumienić. Wkruszyć kostki bulionowe, dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać olej i rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie, a następnie stopniowo dolewać wodę i zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wycinać kółka, na każdym ułożyć farsz i dokładnie skleić brzegi. Pierożki ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach około 1 cm i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.

Jeśli zdecydujemy się na pierożki pieczone, piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, włożyć blachę z pierożkami i piec przez 13-15 minut lub do momentu aż się zezłocą. Podawać gorące.

Jeśli zamierzamy usmażyć pierożki w głębokim tłuszczu, rozgrzać olej w głębokim naczyniu do temperatury około 190°C. Wrzucić pierożki i smażyć do momentu aż się zezłocą.


Ghotaab (pierożki irańskie):
przepis ze strony Uppersja

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 250 g migdałów bez skórki
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka sproszkowanego kardamonu

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i jogurt i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając powoli dodawać mąkę do żółtek. Ciasto wlać do torby foliowej i na 1-2 godziny.

Migdały zmielić i dodać do cukru oraz kardamonu.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wyciąć koła, na środku każdego umieścić masę migdałową i zalepić brzegi formując pierożki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odcedzać i odkładać na papierowe ręczniki, żeby tłuszcz obciekł. Obtaczać w cukrze pudrze i podawać.

 

Przepisy marcowe

Empanadas z wołowiną i serem:
przepis z książki M. Roux: Ciasta pikantne i słodkie

Składniki na ciasto (ok. 30 pierożków):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • 80 ml zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 450 g chudej wołowiny, zmielonej
  • 300 g cebuli, drobno posiekanej
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 300 g pomidorów, obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, grubo pokrojonych
  • 600 ml wywaru wołowego lub cielęcego (może być z kostki)
  • 300 g tartego sera cheddar lub cantal
  • 150 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka drobnej soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 150 ml oleju arachidowego
  • 2 białka, lekko ubite
  • 50 g natki pietruszki usmażonej w oleju arachidowym (niekoniecznie)

Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sol, cukier i wbić jajka i rozcierać palcami do uzyskania konsystencji zacierek. Wtedy zagnieść na gładkie ciasto stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około godzinę.

W tym czasie na patelni rozgrzać połowę oleju, wrzucić mięso mielone i podsmażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Przełożyć do cedzaka i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Pozostały olej rozgrzać w płytkim rondlu, wrzucić cebulę i dusić około 5 minut, następnie dodać czosnek i pomidory. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Dodać mięso, czarnuszkę, oregano, paprykę, wlać wywar, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dorzucić cheddar i serek wiejski, gotować jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do ostygnięcia.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5 -2 mm. Szklanką lub wykrawaczką wycinać kręgi o średnicy 9 cm, na każdym ułożyć czubatą (ok. 20 g) łyżkę nadzienia i posmarować brzegi białkiem. Złożyć ciasto tak, by powstały pierożki, a następnie uformować ozdobny brzeżek. Gotowe pierożki wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Empanadas ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 12-15 minut na złoto. Gotowe posypać usmażoną natka pietruszki. Podawać gorące.


Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem:
przepis z książki Książka kucharska: Gotuj z Kitchen Aid

Składniki na ciasto (4 porcje):

  • 300 g mąki pszennej lub semoliny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

  • 50 g tartego parmezanu
  • 150 g wędzonego łososia
  • 300 g sera ricotta
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 25 g masła
  • 6 posiekanych młodych cebulek
  • 300 ml śmietany kremówki

Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Dodać jajka i lekko wymieszać z mąką, następnie dolać oliwy. Wyrabiać ciasto przez chwilę, aż stanie się zwarte. Jeśli będzie zbyt suche i twarde można dodać odrobinę zimnej wody. Gdy jest gotowe, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.

W tym czasie przygotować farsz. Wędzonego łososia drobno posiekać. Ser ricotta utrzeć aż stanie się gładki i jednolicie kremowy. Dodać część skórki cytrynowej i koperku, a następnie wędzonego łososia, stary parmezan, rozmącone jajko oraz przyprawy do smaku i wszystko lekko wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki i cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Z płatów ciasta wykrawać krążki o średnicy 6 cm. Na każdym kłaść po łyżeczce nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki.

Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, żeby podeschły.

Gotować w dużej ilości lekko osolonej wrzącej wody przez 3-4 minuty lub aż będą al dente.

W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na niewielkim ogniu około 2 minuty. Dodać śmietanę, pozostała skórkę cytrynową i mieszając zredukować sos.

Na końcu dodać koperek.

Ugotowane tortellini podawać z sosem, udekorowane piórkami koperku.

 

Przepisy kwietniowe

Pierożki wonton z wieprzowiną i krewetkami na parze:
przepis z magazynu Good Food, czerwiec 2005

Składniki na farsz:

  • 175 g zmielonej wieprzowiny
  • 85 g obranych i rozmrożonych krewetek, drobno posiekanych
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 2 duże główki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 orzechów wodnych z puszki, osuszonych i drobno pociętych
  • około 36 arkuszy ciasta wonton o średnicy 9 cm
  • duże liście sałaty lub papier do pieczenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • paseczki dymki lub sezam do ozdoby

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

Rozłożyć płat ciasta wonton i pędzelkiem posmarować zimną wodą brzegi. Na środku ułożyć łyżkę farszu i złożyć brzegi formując sakiewkę. Ścisnąć górę, żeby ciasto się skleiło. Powtarzać czynność aż do wyczerpania płatów wonton.

Surowe pierożki można przetrzymać około 1 godziny w chłodzie ułożone na papierze do pieczenia.

Przygotowane pierożki gotować na parze w bambusowych lub metalowych koszach przez około 5 minut ułożone na liściach sałaty i pod przykryciem.

W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, sherry i imbir. Pierożki podawać posypane cebulką dymką i sezamem z sosem do zamaczania.


Wegetariańskie pierożki momo z Nepalu:
przepis ze strony Beaty Pawlikowskiej

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 szklanki różnych warzyw, surowych i drobno posiekanych (szpinak, kalafior, groszek, papryka, cukinia, marchewka itd.)
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka twarogu rozgniecionego z grubsza widelcem
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego albo zmielonego
  • 3 małe ostre, czerwone papryczki, drobno posiekane
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego albo zmielonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mieszkanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa warzywna do smaku

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć nasiona kozieradki. Dodać cebulę, usmażyć ją na złoto, często mieszając. Dodać kurkumę, czosnek, imbir i ostre papryczki. Smażyć przez 30 sekund. Dodać warzywa, smażyć aż staną się miękkie. Dodać pieprzu i przyprawy warzywnej. Dodać twaróg i kolendrę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w łyżce wody. Dusić całość często mieszając. Kiedy nadzienie będzie gotowe, trzeba je ostudzić.

Ciasto zagnieść i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przed rozwałkowaniem odstawić na co najmniej pół godziny, potem znów wyrobić, rozwałkować cienko i wycinać kółka. Na każde kółko nakładać łyżkę nadzienia i zalepić pośrodku jak torebkę.

Pierożki momo powinny zostać ugotowane na parze przez ok. 10 minut. Ewentualnie można je ugotować w wodzie, podobnie jak polskie pierogi.

Najprostszy farsz słodki:

Batonik Snickers, Mars lub inny – pokruszony w małe kawałki i zapakowany do środka pierogów.

 

Przepisy majowe

Pierogi z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorem:
przepis: Jamie Oliver: Moje obiady.

Składniki (8 dużych pierogów):

  • ok. 560 g ciasta francuskiego
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 kulek mozzarelli
  • 8 pomidorków koktailowych
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • 1 jajko do smarowania

Rozwałkuj ciasto francuskie na 8 okrągłych placków o średnicy 18 cm. Na połowie każdego krążka połóż plaster prosciutto, a na nim kawałek mozzarelli wielkości kciuka. Na wierzchu umieść rozgnieciony pomidor koktailowy, dodaj kilka listków bazylii, dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Cały farsz owiń szynką, żeby się nie rozleciał, następnie posmaruj jajkiem brzegi ciasta i złóż je w połowie - prawie jak pasztecik kornwalijski. Ściśnij lub zlep brzegi razem, aby nadzienie nie wypadło i piecz w temp. 220°C, aż pierogi będą złociste i chrupiące.


Pierożki ze szpinakiem i gruszką:
przepis: Michel Roux: Ciasta pikantne i słodkie

Składniki (4 duże pierogi):

  • 280 g ciasta francuskiego
  • 2 bardzo dojrzałe gruszki
  • 250 g małych liści szpinaku, umytych, bez ogonków
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g orzeszków pinii, lekko uprażonych
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
  • 2 łyżki suszonych ziaren kopru włoskiego

Składniki na sos:

  • 150 ml beszamelu
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 75 g parmezanu, świeżo startego

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i wodę, wsypać cukier, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie podgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i smażyć przez 2-3 minuty, po czym odcedzić. Włożyć do miski i doprawić. Odcedzić gruszki, pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do szpinaku razem z orzeszkami. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Pokroić ciasto na cztery równe części. Z każdej rozwałkować krążek grubości 3 mm, przyciąć tak, by powstało koło o średnicy 14 cm. Rozłożyć mieszaninę gruszek i szpinaku na jednej połowie każdego z nich, pozostawiając wolne 1,5 cm od brzegu. Posmarować ten brzeg żółtkiem z mlekiem, potem nakryć wolną połową ciasta, by powstał pieróg, i lekko docisnąć brzegi do siebie. Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Posmarować pierożki jajkiem z mlekiem, lekko naciąć zewnętrzny brzeg. Posypać ziarnami kopru włoskiego i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następne 15 minut. Wyjąć upieczone pierożki na talerz.

Podgrzać beszamel. Kiedy zacznie wrzeć, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Wsypać połowę parmezanu i doprawić do smaku.

Położyć każdy pieróg na osobnym talerzu. Sos polać wokół niego i posypać resztą parmezanu. Podawać od razu jako lunch lub lekką kolację, razem z sałatką.

 

Przepisy wrześniowe:

Pierogi z bobem, szpinakiem i ricottą:
przepis: Kwestia smaku.

Składniki (4 porcje):

  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki wody, 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ugotowanego, obranego i rozgniecionego praską bobu
  • 200 ml blanszowanego na parze szpinaku dokładnie odciśniętego i drobno posiekanego
  • 150 g sera ricotta
  • 2 łyżki posiekanych ziół: mięty, natki pietruszki lub bazylii
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto zagnieść na gładko, przykryć ściereczką i odstawić, żeby odpoczęło.

Wszystkie składniki na farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego niewielkie okręgi, na każdy nałożyć farsz i uformować pierożki. Gotować 4-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać z oliwa, ziołami, oprószone solą i pieprzem.

Pierogi z kurkami:

Składniki:

  • ok. 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
  • 300 g kurek
  • 2-3 suszone pomidory w zalewie
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub świeży)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia farszu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 jajko

Kurki oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę i pomidory drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać suszony tymianek (jeśli mamy świeży to dodać razem z natką na końcu), cebulę, kurki i pomidory i dusić około 10 minut aż zmiękną. Gdy są gotowe, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i do gorącego farszu dodać posiekaną drobno natkę pietruszkę.

Wystudzony farsz można zagęścić bułką tartą.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, na każdy nałożyć farsz i złożyć tworząc trójkątne rożki. Dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż pierożki zrobią się złociste.

 

Przepisy październikowe

Pierogi z bakłażanem i pomidorkami:
przepis: Kornik w kuchni.

Składniki na ciasto (6 dużych pierogów):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany

Składniki na farsz:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta kolendry
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia siekamy szerokim nożem z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby, jeśli ciasto nie będzie się lepiło, można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Bakłażana myjemy, kroimy na małą kostkę, posypujemy solą i przekładamy na sitko a potem odsączamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy bakłażana i smażymy około 10 minut aż się zrumieni i zmięknie. Warzywa przekładamy do do miseczki i zostawiamy do przestygnięcia.

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mozzarellę ścieramy na tarce i mieszamy razem z warzywami.

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm i wycinamy z niego koła o średnicy 16 cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu, pierogi sklejamy i smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Ravioli z mięsem:
przepis z książki 'Gotuj z KitchenAid"

Składniki na ciasto (4-6 porcji):

  • 300 g mąki albo semoliny
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 100 g chudej mielonej wieprzowiny lub cielęciny (chyba dałabym więcej)
  • 100 g prosciutto
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 3-4 łyżki czerwonego wina lub bulionu
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • oliwa

Mąkę połączyć z jajkami, podlewając ewentualnie odrobiną wody. Na końcu dodać oliwę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto makaronowe. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Warzywa i szynkę drobniutko posiekać, dodać mięso, oregano i przyprawy i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i dusić na niej mięso z dodatkiem wina lub bulionu przez około 20 minut. Zostawić do przestudzenia.

Ciasto makaronowe podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkować na grubość około 1-1,5 mm podsypując mąką. Na połowie ciasta ułożyć w odstępach około 5 cm niewielkie ilości farszu, przestrzenie między porcjami zwilżyć wodą lub rozkłóconym jajkiem, a następnie nakryć drugą częścią ciasta i docisnąć pomiędzy porcjami farszu wzdłuż zwilżonych miejsc.

Pokroić nożem lub radełkiem na prostokątne pierożki i zostawić na około 1 godzinę przykryte ściereczką, aby podeschły.

Gotować w osolonym wrzątku 3 do 4 minut (al dente) lub minutę dłużej.

Doskonale będą smakowały podgrzane w takim sosie pomidorowym.

 

Przepisy listopadowe

Leniwe pierogi:
przepis z książki Kuchnia Polska wydawnictwa Reader's Digest.

Składniki:

  • 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • masło i tarta bułka do polania
  • sól

Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce, wbijając po jednym żółtku, stale ucierając dodać szczyptę soli, twaróg i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki, ale im mniej tym lepiej.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek o średnicy 2,5 cm. Spłaszczyć go i tępą stroną noża odcisnąć wzór w kształcie kratki. Następnie pokroić ciasto na ukośne kawałki szerokości 1,5 cm.

Zagotować osoloną wodę i gotować kluski, aż wypłyną i będą w całości ugotowane. Polać stopionym masłem i zrumienioną bułka tartą.

Do ciasta na leniwe pierogi można dodać również 100g umytych, namoczonych i osuszonych rodzynek. Można je również po ugotowaniu włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem z żółtek utartych z cukrem i rozprowadzonych mlekiem, a następnie wstawić do piekarnika i zapiec.


Empanady z tuńczykiem i serem feta:
przepis: Seasaltwithfood.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 puszki (ok. 340 g) tuńczyka w kawałkach w wodzie
  • 250 g sera feta lub ricotta
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie pomidory bez skórki
  • 12 czarnych oliwek (u mnie zielone)
  • 2 papryczki chili
  • garść listków bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • jajko rozkłócone w łyżce wody do posmarowania pierogów

Paprykę, cebulę, pomidorki, oliwki, chili i bazylię drobniutko pokroić. Dodać do odcedzonego tuńczyka oraz sera feta i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.

Ciasto francuskie podzielić na 12-16 części. Na każdej ułożyć farsz, posmarować brzegi jajkiem i dokładnie skleić (ja nie smaruję, kupne ciasta francuskie lepiej się sklejają bez tego). Pierogi ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach. Każdy posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika.

Piec w 220°C przez 5 minut, następnie zredukować temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20-25 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni.

 

W akcji udział wzięli:

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

  1. baby_go: Zielone pierogi z białym serem, fetą i suszonymi pomidorami
  2. Holga: Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  3. lejdi-of-the-house: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
  4. Usagi: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
  5. wariatka327: Zielone pierogi ze szpinakiem
  6. Wiosanna: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Pierożki czekoladowe

  1. lejdi-of-the-house: Pierożki czekoladowe

 

Empanadas z wołowiną i serem wg M. Roux

  1. Maggie: Empanadas z serem i wolowina
  2. Smaczny Dom: Empanadas z wołowiną i serem
  3. Usagi: Empanadas z wołowiną wg Michela Roux

Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem

  1. Skawola: Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem w tymiankowym bulionie
  2. Usagi: Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem

 

Pierogi z bobem, szpinakiem i ricottą

  1. Elżusia: Pierogi z ricottą, szpinakiem i bobem
  2. Kornik: Pierogi z bobem, szpinakiem i ricottą

Pierogi z kurkami

  1. Bożena-1968: Pierożki z kurkami
  2. Elżusia: Pierogowa akcja
  3. Usagi: Pierogi z kurkami
  4. Wariatka327: Pierogi z grzybami leśnymi i tofu

Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

  1. Alebabka77: Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
  2. Elżusia: Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Ravioli z mięsem

  1. Smaczny Dom: Ravioli z mięsem

 

 

Czas na piknikMniejsza wersja banerka:

powrótKomentarze

2011/01/02 13:18:161. Gosia

Interesujące wyzwanie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

2011/01/02 13:40:312. kasia

Oj Usagi! Jakbys byla blizej, to bym Cie scigala i wycalowala! Kocham biala czekolade!I pierogi! A obie te rzeczy razem? Matko! I jeszcze te suszone pomidory! Mmmmmmm........ ;):)

2011/01/02 18:00:033. baby_go

Właśnie chciałam robić te zielone pierożki,nawet mam zapasy zielonego szpinaczka w zamrażarce.Z miła chęcią przyłącze się do pierogarni.

2011/01/02 20:32:444. kabka

o pierożki :-) ciekawe jak smakują te z czekoladą... ps. masz śliczne tło w banerku

2011/01/02 21:51:335. izabelaw

Ciekawe propozycję, najbardziej mi się podoba wytrawna wersja, ale może spróbuję obydwie? pozdrawiam i postaram się przyłączyć do akcji

2011/01/03 09:38:056. Wiosanna

oooo, te zielone pierogi mi się bardzo podobają. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się wziąć udział

2011/01/03 13:01:467. panna_Malwinna

cieszę się bardzo ze szpinakowej propozycji;) mam nadzieję że będzie okazja je zrobić, zapowiada się bardzo ciekawie!

2011/01/04 16:56:058. Olciaky

Te czekoladowe robią na Mnie największe wrażenie!

2011/01/11 23:27:539. SmacznyDom

Buuu..a ja wlasnie niedawno zrobilam pierogi w domu....buuuu i co teraz zrobie..przeciez nie bede meczyc towarzystwa pierogami co tydzien...dlaczego ja nie znalam tej strony przedtem...a zwlaszcza, ze te zielone pierogi sa cudne...buuuuuu:(:(:(:(:(:(:(:( no ok, teraz sie nie dolacze ale nastepnym razem....:) ja Wam ugotuje! ;)

2011/01/13 14:46:5210. Wiosanna

Proszę oto moje pierogi http://kuchennie.wordpress.com/2011/01/11/zielone_pierogi/ :) Są tak boskie jak myślałam :)

2011/01/13 15:38:5711. czesiag

czy ciasto pierogowe z jajkami nie jest twarde?.Pytam ,bo zawsze robi bez jajek.Piękne pierożki.Pozdrawiam

2011/01/14 14:27:4512. UsagiUsagi

czesiag: Nie jest twarde, wszystko zależy od ilości mąki. Ja wypróbowałam już różne ciasta, te z jajkami są bardzo smaczne.

2011/01/22 21:32:0113. Holga96

Są i u mnie ;) Na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie inaczej, ale smak pewnie nie odbiega od oryginału, bo składniki są niemal identyczne. Ale czekoladowe też mnie kuszą... http://addandmix.blogspot.com/2011/01/pierogi-ze-szpinakiem-i-suszonymi.html

2011/02/02 15:35:0614. kasia

Oooo, super! Strasznie dawno nie robilam! Przypomne sobie! :)

2011/02/02 16:08:1515. panna_Malwinna

kochana, nawet nie wiesz jak mnie cieszą sambouseki! poczynię na pewno (jak mogłabym odmówić;) ściskam ;)

2011/02/02 21:46:4616. kabamaiga

Cudne. Musze je spróbować, tym bardziej, że nadają się tez do akcji grumków.

2011/02/03 07:54:0617. Ruskaya

Super! Na pewno zrobię, zwłaszcza, że Mój A. uwielbia takie klimaty :) Jedną porcję zrobię smażoną a jedną upiekę, bo nie mogę się zdecydować :) Dziękuję!

2011/02/03 11:22:2618. Smaczny Dom

Przylaczam sie na pewno!!! :D

2011/02/06 15:27:1919. Holga96

Czyżbym pierwsza wypróbowała przepis na sambousek ? ;) Moja drobna uwaga do przepisu i zdjęcia tu: http://addandmix.blogspot.com/2011/02/sambousek.html Było pysznie. A ghotaab chyba w następny weekend ;)

2011/02/08 14:03:2120. Ruskaya

PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Brak słów po prostu.... :) http://dzismamochotena.blox.pl/2011/02/Sambousek-pierogi-libanskie.html

2011/02/18 13:44:3221. Smaczny Dom

http://smacznydom.wordpress.com/2011/02/18/akcja-pierogarnia-%e2%80%9epierozki-libanskie%e2%80%9d-czyli-awantura-w-kuchni/ pomimo awantury, warte sprobowania:)

2011/02/25 11:39:1022. UmmHurajra

a czy w ramach tej zabawy trzeba przygotowywac dokladnie tak jak jest wg przepisu? czy dozwolone sa np modyfikacje w nadzieniu?

2011/03/07 22:50:4623. UsagiUsagi

UmmHurajra: Oczywiście, że można wprowadzać modyfikacje.

2011/03/08 07:12:0624. Maggie

Oba przepisy swietne - mam nadzieje, ze starczy mi czasu, by wyprobowac chociaz jeden z nich!

2011/03/08 09:49:0425. Smaczny Dom

Nie wiem jeszcze które wybiorę...ale z pewnością wezmę udział:) ps. chyba łosoś....no ale...hmmm:)

2011/03/08 10:21:5426. Tilianara

Muszę się w końcu i ja do Pierogarni przyłączyć, tym bardziej, gdy takie smakołyki proponujesz :)

2011/03/08 13:49:5227. Anoushka

Właśnie się zastanawiam jak się do Ciebie wprosić na te pierogi. Bo ja pierogi kocham bardzo, tylko albo czasu mi brak albo leń mnie dopada. Częściej to drugie ;)

2011/03/08 13:59:0528. amarantka

Już mnie tyle kolejnych edycji ominęło... dwie na pewno, i wcześniej też kilka. I za każdym razem sobie obiecuję - teraz to już na pewno... więc już nie obiecuję, mam jednak nadzieję :)

2011/03/12 20:09:0329. delikatessen

Piękne to wszystko, a empanadas szczególnie! Nigdy jeszcze nie robiłam ich w domu, ale widać, że można:) Połączenie wołowiny i sera - mmmmm...:)

2011/03/20 21:59:4530. Smaczny Dom

Zrobiłam! Pychota! http://smacznydom.wordpress.com/2011/03/20/akcja-pierogarnia-empanadas-z-wolowina-i-serem-czyli-viva-espagna/

2011/03/22 22:55:2131. Skawola

Zrobiłam tortellini - były pyszne! Chętnie zrobiłabym też Empanadas, ale nie wiem, czy czasu starczy;) http://skawola.blogspot.com/2011/03/tortellini-z-wedzonym-ososiem-i.html Pozdrawiam

2011/04/04 12:46:0332. Smaczny Dom

Wegetariańskie - a jakże :)

2011/04/04 18:48:1033. andzia-35

To ja się zabieram za pierożki momo:)

2011/04/05 08:06:4734. chantel

podoba mi się propozycja z pierożkami momo. Jeśli znajdę czas(z którym krucho), to przygotuję.

2011/05/09 20:46:5635. Maggie

Pierwsza propozycja jest kapitalna - i szybka, wiec na pewno tym razem sie przylacze!

2011/05/09 21:06:1336. Nanami95

Ja musze wypróbować 2 propozycję, uwielbiam szpinak, normalnie kocham. I do tego z przepisu Roux'a :)

2011/05/09 21:12:1337. Smaczny Dom

no..nie dałam rady..a mialam taaakkiieeee wielkie plany:) No cóż:) co do majowego wyzwania..raczej odpadam..bo nie mam kuchenki...w tym miesiacu:( Pozdrawiam i czekam na Wasze wyniki!! :)

2011/05/09 21:12:3738. Bjedrona

Pierwsza propozycja faktycznie świetna na piknik :)

2011/05/10 06:34:1939. Panna Malwinna

coś czuję że w wakacje będę nadrabiała wszystkie zaległości do piekarni (w końcu się przeprowadzam i będę miała własną kuchnię! więc i na wałkowanie się znajdzie miejsce.ba ! nawet sobie wałek kupię a taka będę) pozdrawiam

2011/09/03 11:55:2440. kornik

Oooo! Smakowicie! piszę się na obydwie propozycje:)

2011/09/04 21:28:2041. Smaczny Dom

nooo, wreszcie! Zatesknilam tez:D Nie obiecuje,ze zawitam we wrzesniu..bo mam kolejna przeprowadzke..no ale na pewno sprobuje..bo kurki chodza za mna..oj chodza..:D:D ps. ciekawe zmiany na stronie:)

2011/09/05 17:27:3642. Bea

Ten pomysl z bobem barrrdzo mi sie podoba! Mam nadzieje, ze w koncu uda mi sie kiedys do Pierogarni przylaczyc... Pozdrawiam serdecznie!

2011/09/06 09:11:1043. Elżusia

Swietna akcja!Często robię pierogi,dlatego z przyjemnością się do niej przyłączę.Będę robić wszystkie Twoje propozycje bezmięsne jeśli tak można.Właśnie idę po kurki na targ może jeszcze będą w sprzedaży.Pozdrawiam.

2011/09/06 17:24:3844. Elżusia

Pierogi z kurkami zrobione -są przepyszne tzn już ich niema.Trzeba robić od razu z podwójnej porcji http://wegetarianskiesmaki2.blogspot.com/2011/09/pierogowa-akcja.html Dzięki za fantastyczny przepis.Pozdrawiam

2011/09/06 17:51:5245. wiosenka27

Pierogi z kurkami bardzo mi się podobają, jak tylko zdobędę grzyby napewno je zrobię:)

2011/09/06 23:14:2446. wilczyca Aga

polecam moje wytwory, zwłaszcza jako krzewienie kuchni staropolskiej. Pozdrawiam

2011/09/12 13:37:2947. bozena-1968

Zrobiłam pierogi z kurkami.. były pyszne.. http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/09/pierozki-z-kurkami.html

2011/09/15 11:06:0748. kornik

a ja zrobiłam ze szpinakiem i bobem. i były pyszne! http://kornikwkuchni.blogspot.com/2011/09/pierogi-z-bobem-szpinakiem-i-ricotta.html

2011/09/22 19:54:1549. Elżusia

Zgłaszam wykonanie pierogów z ricottą http://wegetarianskiesmaki2.blogspot.com/2011/09/pierogi-z-ricottaszpinakiem-i-bobem.html Pozdrawiam

2011/09/28 13:00:1050. efrank

Super, że wróciłaś z akcją :) Mam prośbę: w miarę możliwości poproszę w następnym miesiącach pierogi z mięsem (dla męża) i lekkostrawne (dla małych dzieci... bób i kurki odpadają...)

2011/10/02 16:02:3851. Gosia

Jak ja podziwiam ludzi lepiących pierogi, pierożki, uszka itp. Coś niesamowitego:-) Będę zaglądała i podziwiała z wielkimi oczkami zachwytu:-) Tymczasem życzę Ci miłej niedzieli:-)

2011/10/03 22:18:1752. Elżusia

Fajne skład farszu z bakłażanem,ciekawa jestem jego smaku.Pierożki ravioli zastąpię propozycją wegetariańską z pażdziernika 2010 -jeśli tak mozna poniewaz mam wegetariański blog.Pozdrawiam.

2011/10/03 23:00:4153. UsagiUsagi

Elżusia: Pewnie, że można ;) Wszystkie przepisy dodane w Pierogarni od początku jej istnienia jak najbardziej się liczą.

Gosia: Ja też podziwiam, bo mnie się trudno za to zabrać. Stąd pomysł na Pierogarnię - mam motywację :)

2011/10/06 22:03:2854. alebabka77

Hej! Fajne te pierożki tylko w składnikach na farsz nie widzę bakłażanów ani pomidorków. Dopytuję, bo mam ambitny plan w tym miesiącu do Was dołączyć :)

2011/10/06 22:11:1655. UsagiUsagi

alebabka77: Dobrze, że się dopytujesz, bo ja ostatnio zakręcona jestem jak słoik i zagapiłam się na inne pierogi ;) Już poprawione.

Pozdrawiam

2011/10/08 09:10:2056. aga-aa

ravioli...oj jak długo planuję je zrobić, nawet radełko mam, ale strach przed tym że nie wyjdzie jest większy od planów i chęci

2011/10/11 15:53:4857. Elżusia

Pierogi z bakłażanem zrobione ,degustacja się odbyła i wszystkim smakowały zniknęły w oka mgnieniu trzeba robić z podwójnej porcji.Pozdrawiam i zachęcam tych ,którzy jeszcze się zastanawiają czy robić.

2011/10/11 15:57:1358. Elżusia

Oto link do moich pierogów http://wegetarianskiesmaki2.blogspot.com/

2011/10/21 19:34:5359. kornik

ojeej! Usagi, dziękuję za tak miłe słowa i umieszczenie mojego przepisu jako propozycji:)

2011/11/01 22:37:5660. Smaczny Dom

mam nadzieje, ze jeszcze zdazylam:) http://smacznydom.wordpress.com/2011/11/01/rozmyslania-czyli-dziekuje-ci-pierogarnio-usagi/ :)

2011/11/03 12:23:1661. biatag64

lubie pierogi leniwe , ale nie mam dobrego przepisu.

2011/11/06 10:52:5962. Smaczny Dom

hm, wybor interesujacy..pomiedzy leniuchowaniem a ciekawa podroza w nieznane..:) mam ciezki wybor:) ps. polecam sie na przyszlosc..jakby co..to ja w tej pierogarni moge cie wspierac:D nie ma sprawy:)

2011/11/06 19:50:1663. Jolanta Szyndlarewicz

Oj leniwe zrobię na pewno:) a i na te drugie moze się skuszę:) pozdrawiam

2011/11/08 00:39:0964. Pela

Jako pierogowy antytalent dotychczas zadowalałam się lekturą przepisów-propozycji. Ale na listopadowe chyba się skuszę - szczególnie, że mam w domu od dawna zapotrzebowanie na leniwe. Pozdrawiam :)

2011/11/09 17:27:5065. Elżusia

Melduję że zrobiłam leniwe dla mnie pychotka!Wpis jest na blogu

2011/11/23 16:12:4966. Elżusia

Zrobiłam Samsę z dynią /ubiegłorocznny listopadowy przepis/ -pyszna propozycja na wykorzystanie dyni.Pozdrawiam.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.