02 Jan 2011Pierogarnia 2011
Lubicie pierogi? Ja uwielbiam. Jednakże nigdy nie mam na nie czasu. A chciałbym mieć i jadać pierogi znacznie częściej. I tak sobie pomyślałam, że otworzę Pierogarnię - miejsce, w którym co miesiąc powstaną inne pierogi.
Pierogarnia otwiera podwoje!
Zasady:
Zasady zabawy są proste - co miesiąc w pierwszym tygodniu w Pierogarni pojawią się dwa przepisy na pierogi. Jeśli ktoś chce wziąć udział w akcji, przyrządza pierogi według któregoś przepisu, publikuje zdjęcie i przepis u siebie na blogu, uzbraja go w banerek akcji, a link do przepisu umieszcza pod bieżącą edycją Pierogarni najpóźniej ostatniego dnia miesiąca.
Ja robię zestawienie potraw z Pierogarni, które publikuję po zakończeniu akcji, a następnie podaję kolejne dwa przepisy na pierogi. Proste, prawda?
Oczywiście można wykorzystać oba przepisy, można je też modyfikować, ważne, żeby pierogi przypominały pierogi... A i to niekoniecznie :)
Mam nadzieję, że dzięki tej zabawie przekonamy się, że pierogi wcale nie są takie straszne, poznamy nowe smaki i rodzaje, a Pierogarnia dostarczy nam wiele okazji do wspólnych eksperymentów. Z chęcią zamieszczę też przepisy, które Wy zaproponujecie.
Pierwsza edycja już we wrześniu.
Zapraszam i miłej zabawy!
Przepisy styczniowe:
Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami:
przepis z czasopisma Moje gotowanie, wrzesień 2010
Składniki na ciasto (6 porcji):
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 100 g białego sera półtłustego
- 100 g sera typu feta
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 żółtko
- pieprz
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać dobrze odciśnięty, rozmrożony szpinak, wlać olej i wsypać szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć.
Zagnieść, dodając tyle wody, aby uzyskać geste, sprężyste ciasto pierogowe. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Biały ser wymieszać z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorkami i żółtkiem., doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinać kółka. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić.
Pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawać z pomidorkami koktailowymi i suszoną szynką.
Pierożki czekoladowe:
przepis z książki Czekolada, Parragon Books LTD 2005
Składniki na ciasto (4 porcje):
- 175 g maki pszennej
- 4 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 175 g białej czekolady
- 225 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
Ponadto:
- rozkłócone jajko do smarowania
- śmietana kremówka do podania
- listki mięty do dekoracji
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać kakao w proszku i cukier puder. W środku zrobić wgłębienie, wlać do niego olej i rozkłócone jajka. Wymieszać palcami, aby jajka a stopniowo wchłonęły mąkę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Można też połączyć składniki mikserem.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, nieco przestudzić, dodać jajko oraz serek mascarpone i wszystko utrzeć na gładko. Na końcu dodać posiekany imbir i wymieszać.
Połowę ciasta rozwałkować cienko na prostokąt na oprószonej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką i to samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Farsz przełożyć do woreczka do dekorowania i wyciskać na pierwszy z prostokątów ciasta niewiekie ilości farszu w odstępach 4 cm. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto między porcjami farszu rozkłóconym jajkiem. Następnie pomagając sobie wałkiem nakryć je drugim rozwałkowanym plackiem i palcami docisnąć placki miedzy porcjami farszu usuwając bąbelki powietrza.
Ciasto pokroić na kwadraty. Uzyskane pierożki przełożyć na oprószona mąką ściereczkę i pozostawić na 30 minut.
Gotować we wrzątku na średnim ogniu przez około 4-5 minut, uważając, żeby się nie posklejały. Wyjmować z wody łyżka cedzakową i podawać przybrane listkami mięty i polane śmietanką kremówką.
Przepisy lutowe:
Sambousek (pierogi libańskie):
przepis ze strony Arabic food
Składniki na ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 1 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody
- 185 ml wody
Składniki na farsz (kurczak z warzywami):
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula drobno posiekana (ok. 100 g)
- 250 g mielonego kurczaka
- 1 średnia młoda cukinia, pokrojona na niewielkie kawałki (ok. 100 g)
- 1 mała zielona papryka drobno pokrojona (ok. 100 g)
- 1 mały bakłażan drobno pokrojony (ok. 70 g)
- 1 średni pomidor, wypestkowany i pokrojony (ok. 150 g)
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak)
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)
Składniki na farsz (z jagnięciną):
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 średnie cebule drobno posiekane (ok. 250 g)
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak)
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie farszu z kurczakiem i warzywami:
Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso kurczaka i smażyć, aż się zacznie rumienić. Dodać cukinię, bakłażana, zieloną paprykę i podsmażać 5 minut aż zmiękną. Wtedy dorzucić pomidora, pastę pomidorową oraz wkruszyć kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną, a płyn niemal wyparuje. Dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.
Przygotowanie farszu z jagnięciną:
Na patelni rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż się zacznie rumienić. Wkruszyć kostki bulionowe, dorzucić orzeszki piniowe i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać olej i rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie, a następnie stopniowo dolewać wodę i zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wycinać kółka, na każdym ułożyć farsz i dokładnie skleić brzegi. Pierożki ułożyć na natłuszczonej blasze w odstępach około 1 cm i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby ciasto zaczęło rosnąć.
Jeśli zdecydujemy się na pierożki pieczone, piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, włożyć blachę z pierożkami i piec przez 13-15 minut lub do momentu aż się zezłocą. Podawać gorące.
Jeśli zamierzamy usmażyć pierożki w głębokim tłuszczu, rozgrzać olej w głębokim naczyniu do temperatury około 190°C. Wrzucić pierożki i smażyć do momentu aż się zezłocą.
Ghotaab (pierożki irańskie):
przepis ze strony Uppersja
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 250 g migdałów bez skórki
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka sproszkowanego kardamonu
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać olej i jogurt i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając powoli dodawać mąkę do żółtek. Ciasto wlać do torby foliowej i na 1-2 godziny.
Migdały zmielić i dodać do cukru oraz kardamonu.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wyciąć koła, na środku każdego umieścić masę migdałową i zalepić brzegi formując pierożki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odcedzać i odkładać na papierowe ręczniki, żeby tłuszcz obciekł. Obtaczać w cukrze pudrze i podawać.
Przepisy marcowe
Empanadas z wołowiną i serem:
przepis z książki M. Roux: Ciasta pikantne i słodkie
Składniki na ciasto (ok. 30 pierożków):
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 80 ml zimnej wody
Składniki na farsz:
- 450 g chudej wołowiny, zmielonej
- 300 g cebuli, drobno posiekanej
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 300 g pomidorów, obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, grubo pokrojonych
- 600 ml wywaru wołowego lub cielęcego (może być z kostki)
- 300 g tartego sera cheddar lub cantal
- 150 g serka wiejskiego
- 1 łyżka drobnej soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonej czarnuszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 150 ml oleju arachidowego
- 2 białka, lekko ubite
- 50 g natki pietruszki usmażonej w oleju arachidowym (niekoniecznie)
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sol, cukier i wbić jajka i rozcierać palcami do uzyskania konsystencji zacierek. Wtedy zagnieść na gładkie ciasto stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około godzinę.
W tym czasie na patelni rozgrzać połowę oleju, wrzucić mięso mielone i podsmażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Przełożyć do cedzaka i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pozostały olej rozgrzać w płytkim rondlu, wrzucić cebulę i dusić około 5 minut, następnie dodać czosnek i pomidory. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Dodać mięso, czarnuszkę, oregano, paprykę, wlać wywar, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dorzucić cheddar i serek wiejski, gotować jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5 -2 mm. Szklanką lub wykrawaczką wycinać kręgi o średnicy 9 cm, na każdym ułożyć czubatą (ok. 20 g) łyżkę nadzienia i posmarować brzegi białkiem. Złożyć ciasto tak, by powstały pierożki, a następnie uformować ozdobny brzeżek. Gotowe pierożki wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Empanadas ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 12-15 minut na złoto. Gotowe posypać usmażoną natka pietruszki. Podawać gorące.
Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem:
przepis z książki Książka kucharska: Gotuj z Kitchen Aid
Składniki na ciasto (4 porcje):
- 300 g mąki pszennej lub semoliny
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
Składniki na farsz:
- 50 g tartego parmezanu
- 150 g wędzonego łososia
- 300 g sera ricotta
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 25 g masła
- 6 posiekanych młodych cebulek
- 300 ml śmietany kremówki
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Dodać jajka i lekko wymieszać z mąką, następnie dolać oliwy. Wyrabiać ciasto przez chwilę, aż stanie się zwarte. Jeśli będzie zbyt suche i twarde można dodać odrobinę zimnej wody. Gdy jest gotowe, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotować farsz. Wędzonego łososia drobno posiekać. Ser ricotta utrzeć aż stanie się gładki i jednolicie kremowy. Dodać część skórki cytrynowej i koperku, a następnie wędzonego łososia, stary parmezan, rozmącone jajko oraz przyprawy do smaku i wszystko lekko wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i cieniutko rozwałkować podsypując mąką. Z płatów ciasta wykrawać krążki o średnicy 6 cm. Na każdym kłaść po łyżeczce nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, żeby podeschły.
Gotować w dużej ilości lekko osolonej wrzącej wody przez 3-4 minuty lub aż będą al dente.
W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć na niewielkim ogniu około 2 minuty. Dodać śmietanę, pozostała skórkę cytrynową i mieszając zredukować sos.
Na końcu dodać koperek.
Ugotowane tortellini podawać z sosem, udekorowane piórkami koperku.
Przepisy kwietniowe
Pierożki wonton z wieprzowiną i krewetkami na parze:
przepis z magazynu Good Food, czerwiec 2005
Składniki na farsz:
- 175 g zmielonej wieprzowiny
- 85 g obranych i rozmrożonych krewetek, drobno posiekanych
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 2 duże główki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 orzechów wodnych z puszki, osuszonych i drobno pociętych
- około 36 arkuszy ciasta wonton o średnicy 9 cm
- duże liście sałaty lub papier do pieczenia
Składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- paseczki dymki lub sezam do ozdoby
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Rozłożyć płat ciasta wonton i pędzelkiem posmarować zimną wodą brzegi. Na środku ułożyć łyżkę farszu i złożyć brzegi formując sakiewkę. Ścisnąć górę, żeby ciasto się skleiło. Powtarzać czynność aż do wyczerpania płatów wonton.
Surowe pierożki można przetrzymać około 1 godziny w chłodzie ułożone na papierze do pieczenia.
Przygotowane pierożki gotować na parze w bambusowych lub metalowych koszach przez około 5 minut ułożone na liściach sałaty i pod przykryciem.
W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, sherry i imbir. Pierożki podawać posypane cebulką dymką i sezamem z sosem do zamaczania.
Wegetariańskie pierożki momo z Nepalu:
przepis ze strony Beaty Pawlikowskiej
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 szklanki różnych warzyw, surowych i drobno posiekanych (szpinak, kalafior, groszek, papryka, cukinia, marchewka itd.)
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- 1 szklanka twarogu rozgniecionego z grubsza widelcem
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego albo zmielonego
- 3 małe ostre, czerwone papryczki, drobno posiekane
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego albo zmielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mieszkanki przypraw curry
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 2 łyżki oliwy
- przyprawa warzywna do smaku
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć nasiona kozieradki. Dodać cebulę, usmażyć ją na złoto, często mieszając. Dodać kurkumę, czosnek, imbir i ostre papryczki. Smażyć przez 30 sekund. Dodać warzywa, smażyć aż staną się miękkie. Dodać pieprzu i przyprawy warzywnej. Dodać twaróg i kolendrę. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w łyżce wody. Dusić całość często mieszając. Kiedy nadzienie będzie gotowe, trzeba je ostudzić.
Ciasto zagnieść i wyrabiać przez ok. 10 minut. Przed rozwałkowaniem odstawić na co najmniej pół godziny, potem znów wyrobić, rozwałkować cienko i wycinać kółka. Na każde kółko nakładać łyżkę nadzienia i zalepić pośrodku jak torebkę.
Pierożki momo powinny zostać ugotowane na parze przez ok. 10 minut. Ewentualnie można je ugotować w wodzie, podobnie jak polskie pierogi.
Najprostszy farsz słodki:
Batonik Snickers, Mars lub inny – pokruszony w małe kawałki i zapakowany do środka pierogów.
Przepisy majowe
Pierogi z szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorem:
przepis: Jamie Oliver: Moje obiady.
Składniki (8 dużych pierogów):
- ok. 560 g ciasta francuskiego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 kulek mozzarelli
- 8 pomidorków koktailowych
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- 1 jajko do smarowania
Rozwałkuj ciasto francuskie na 8 okrągłych placków o średnicy 18 cm. Na połowie każdego krążka połóż plaster prosciutto, a na nim kawałek mozzarelli wielkości kciuka. Na wierzchu umieść rozgnieciony pomidor koktailowy, dodaj kilka listków bazylii, dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Cały farsz owiń szynką, żeby się nie rozleciał, następnie posmaruj jajkiem brzegi ciasta i złóż je w połowie - prawie jak pasztecik kornwalijski. Ściśnij lub zlep brzegi razem, aby nadzienie nie wypadło i piecz w temp. 220°C, aż pierogi będą złociste i chrupiące.
Pierożki ze szpinakiem i gruszką:
przepis: Michel Roux: Ciasta pikantne i słodkie
Składniki (4 duże pierogi):
- 280 g ciasta francuskiego
- 2 bardzo dojrzałe gruszki
- 250 g małych liści szpinaku, umytych, bez ogonków
- 100 g drobnego cukru
- 50 g masła
- sok z 1 cytryny
- 30 g orzeszków pinii, lekko uprażonych
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 żółtko roztrzepane w 1 łyżce mleka
- 2 łyżki suszonych ziaren kopru włoskiego
Składniki na sos:
- 150 ml beszamelu
- 75 ml śmietany kremówki
- 75 g parmezanu, świeżo startego
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i wodę, wsypać cukier, przykryć i gotować na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie podgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i smażyć przez 2-3 minuty, po czym odcedzić. Włożyć do miski i doprawić. Odcedzić gruszki, pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do szpinaku razem z orzeszkami. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Pokroić ciasto na cztery równe części. Z każdej rozwałkować krążek grubości 3 mm, przyciąć tak, by powstało koło o średnicy 14 cm. Rozłożyć mieszaninę gruszek i szpinaku na jednej połowie każdego z nich, pozostawiając wolne 1,5 cm od brzegu. Posmarować ten brzeg żółtkiem z mlekiem, potem nakryć wolną połową ciasta, by powstał pieróg, i lekko docisnąć brzegi do siebie. Położyć na blasze do pieczenia i wstawić do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Posmarować pierożki jajkiem z mlekiem, lekko naciąć zewnętrzny brzeg. Posypać ziarnami kopru włoskiego i piec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następne 15 minut. Wyjąć upieczone pierożki na talerz.
Podgrzać beszamel. Kiedy zacznie wrzeć, dodać śmietanę i gotować na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając. Wsypać połowę parmezanu i doprawić do smaku.
Położyć każdy pieróg na osobnym talerzu. Sos polać wokół niego i posypać resztą parmezanu. Podawać od razu jako lunch lub lekką kolację, razem z sałatką.
Przepisy wrześniowe:
Pierogi z bobem, szpinakiem i ricottą:
przepis: Kwestia smaku.
Składniki (4 porcje):
- ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki wody, 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ugotowanego, obranego i rozgniecionego praską bobu
- 200 ml blanszowanego na parze szpinaku dokładnie odciśniętego i drobno posiekanego
- 150 g sera ricotta
- 2 łyżki posiekanych ziół: mięty, natki pietruszki lub bazylii
- sól i pieprz
Składniki na ciasto zagnieść na gładko, przykryć ściereczką i odstawić, żeby odpoczęło.
Wszystkie składniki na farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego niewielkie okręgi, na każdy nałożyć farsz i uformować pierożki. Gotować 4-5 minut w osolonym wrzątku. Podawać z oliwa, ziołami, oprószone solą i pieprzem.
Pierogi z kurkami:
Składniki:
- ok. 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
- 300 g kurek
- 2-3 suszone pomidory w zalewie
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub świeży)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki bułki tartej do zagęszczenia farszu (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 1 jajko
Kurki oczyścić i pokroić w kostkę, cebulę i pomidory drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, dodać suszony tymianek (jeśli mamy świeży to dodać razem z natką na końcu), cebulę, kurki i pomidory i dusić około 10 minut aż zmiękną. Gdy są gotowe, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i do gorącego farszu dodać posiekaną drobno natkę pietruszkę.
Wystudzony farsz można zagęścić bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, na każdy nałożyć farsz i złożyć tworząc trójkątne rożki. Dokładnie zalepić brzegi i ułożyć na papierze do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 180°C około 30 minut, aż pierożki zrobią się złociste.
Przepisy październikowe
Pierogi z bakłażanem i pomidorkami:
przepis: Kornik w kuchni.
Składniki na ciasto (6 dużych pierogów):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
Składniki na farsz:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta kolendry
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia siekamy szerokim nożem z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby, jeśli ciasto nie będzie się lepiło, można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Bakłażana myjemy, kroimy na małą kostkę, posypujemy solą i przekładamy na sitko a potem odsączamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy bakłażana i smażymy około 10 minut aż się zrumieni i zmięknie. Warzywa przekładamy do do miseczki i zostawiamy do przestygnięcia.
Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażonych warzyw, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mozzarellę ścieramy na tarce i mieszamy razem z warzywami.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm i wycinamy z niego koła o średnicy 16 cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu, pierogi sklejamy i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ravioli z mięsem:
przepis z książki 'Gotuj z KitchenAid"
Składniki na ciasto (4-6 porcji):
- 300 g mąki albo semoliny
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka oliwy
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 100 g chudej mielonej wieprzowiny lub cielęciny (chyba dałabym więcej)
- 100 g prosciutto
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego oregano
- 3-4 łyżki czerwonego wina lub bulionu
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa
Mąkę połączyć z jajkami, podlewając ewentualnie odrobiną wody. Na końcu dodać oliwę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto makaronowe. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Warzywa i szynkę drobniutko posiekać, dodać mięso, oregano i przyprawy i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i dusić na niej mięso z dodatkiem wina lub bulionu przez około 20 minut. Zostawić do przestudzenia.
Ciasto makaronowe podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkować na grubość około 1-1,5 mm podsypując mąką. Na połowie ciasta ułożyć w odstępach około 5 cm niewielkie ilości farszu, przestrzenie między porcjami zwilżyć wodą lub rozkłóconym jajkiem, a następnie nakryć drugą częścią ciasta i docisnąć pomiędzy porcjami farszu wzdłuż zwilżonych miejsc.
Pokroić nożem lub radełkiem na prostokątne pierożki i zostawić na około 1 godzinę przykryte ściereczką, aby podeschły.
Gotować w osolonym wrzątku 3 do 4 minut (al dente) lub minutę dłużej.
Doskonale będą smakowały podgrzane w takim sosie pomidorowym.
Przepisy listopadowe
Leniwe pierogi:
przepis z książki Kuchnia Polska wydawnictwa Reader's Digest.
Składniki:
- 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 150 g mąki
- masło i tarta bułka do polania
- sól
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć w misce, wbijając po jednym żółtku, stale ucierając dodać szczyptę soli, twaróg i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Jeśli ciasto mocno się lepi, można dodać odrobinę mąki, ale im mniej tym lepiej.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek o średnicy 2,5 cm. Spłaszczyć go i tępą stroną noża odcisnąć wzór w kształcie kratki. Następnie pokroić ciasto na ukośne kawałki szerokości 1,5 cm.
Zagotować osoloną wodę i gotować kluski, aż wypłyną i będą w całości ugotowane. Polać stopionym masłem i zrumienioną bułka tartą.
Do ciasta na leniwe pierogi można dodać również 100g umytych, namoczonych i osuszonych rodzynek. Można je również po ugotowaniu włożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem z żółtek utartych z cukrem i rozprowadzonych mlekiem, a następnie wstawić do piekarnika i zapiec.
Empanady z tuńczykiem i serem feta:
przepis: Seasaltwithfood.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 puszki (ok. 340 g) tuńczyka w kawałkach w wodzie
- 250 g sera feta lub ricotta
- 1/2 zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 średnie pomidory bez skórki
- 12 czarnych oliwek (u mnie zielone)
- 2 papryczki chili
- garść listków bazylii
- sok z połówki cytryny
- sól i pieprz
- jajko rozkłócone w łyżce wody do posmarowania pierogów
Paprykę, cebulę, pomidorki, oliwki, chili i bazylię drobniutko pokroić. Dodać do odcedzonego tuńczyka oraz sera feta i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
Ciasto francuskie podzielić na 12-16 części. Na każdej ułożyć farsz, posmarować brzegi jajkiem i dokładnie skleić (ja nie smaruję, kupne ciasta francuskie lepiej się sklejają bez tego). Pierogi ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach. Każdy posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika.
Piec w 220°C przez 5 minut, następnie zredukować temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20-25 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni.
W akcji udział wzięli:
Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
- baby_go: Zielone pierogi z białym serem, fetą i suszonymi pomidorami
- Holga: Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- lejdi-of-the-house: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
- Usagi: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
- wariatka327: Zielone pierogi ze szpinakiem
- Wiosanna: Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami
Pierożki czekoladowe
- lejdi-of-the-house: Pierożki czekoladowe
Empanadas z wołowiną i serem wg M. Roux
- Maggie: Empanadas z serem i wolowina
- Smaczny Dom: Empanadas z wołowiną i serem
- Usagi: Empanadas z wołowiną wg Michela Roux
Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem
- Skawola: Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem w tymiankowym bulionie
- Usagi: Tortellini z wędzonym łososiem i koperkiem
Pierogi z bobem, szpinakiem i ricottą
Pierogi z kurkami
- Bożena-1968: Pierożki z kurkami
- Elżusia: Pierogowa akcja
- Usagi: Pierogi z kurkami
- Wariatka327: Pierogi z grzybami leśnymi i tofu
Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
- Alebabka77: Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
- Elżusia: Pierogi z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Ravioli z mięsem
- Smaczny Dom: Ravioli z mięsem
Mniejsza wersja banerka:
2011/01/02 13:18:161. Gosia
Interesujące wyzwanie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!