28 Feb 2010Sernik kawowy
Zima powoli zbiera swoje artefakty i odchodzi. Wraz z topniejącym śniegiem nadchodzi ta okropna pora, gdy wszystko jest szare, bure, brudne. Jeszcze nie ma wiosennej zieleni, jeszcze każdy ranek zaczyna się od chmur równie szarych jak wszystko. Nie lubię przedwiośnia i coraz bardziej rozumiem, co Stefan Żeromski chciał kiedyś osiągnąć. Szacun.
Przedwiośnie to dla mnie głównie poranki ze zbyt niskim ciśnieniem. Snuję się po domu i z utęsknieniem czekam na pierwszy łyk kawy. Siadam potem przed komputerem, uruchamiam serwer i... zawieszam się na pół godziny. Na fotelu brzuchem do góry dosypia Ava. Przedwiośnie.
A dziś upiekłam sernik na przekór. Sernik na przebudzenie wiosenne i sernik wspomnienie zimowe. Wspaniały aksamitny kawowy smak pod śnieżnobiałą śmietanową pierzynką.
I już nie straszne mi przedwiośnie.
Składniki na spód (ciastko do kawy)
- 100 g ciasteczek amaretti
- 100 g herbatników
- 50 g masła
Składniki na masę (poranna kawa)
- 750 g twarogu do serników (np. Presidente) lub twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 3 łyżkach gorącej wody
Składniki na polewę (śmietanka do kawy)
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka amaretti i herbatniki wrzucić do woreczka i pokruszyć wałkiem na drobno. Wrzucić do masła, dokładnie wymieszać.
Twaróg rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i rozrobioną z wodą kawę, wymieszać do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na spodzie tortownicy o średnicy 22 cm ułożyć papier do pieczenia. Wsypać wymieszane z masłem ciasteczka i dokładnie docisnąć, formując spód. Następnie wlać masę kawową i wyrównać.
Sernik wstawić do piecyka na środkową półkę. Aby sernik nie popękał u góry, można na dolną półkę piekarnika wstawić blachę i wlać na nią 2-3 szklanki wody. Piec około 50 minut.
Po tym czasie przygotować polewę: do śmietany dosypać cukier puder, dokładnie wymieszać. Wylać na górę sernika, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Wystudzić w wyłączonym piekarniku (u mnie około 2 godzin, po godzinie uchylam lekko drzwiczki piecyka).
Kiedy sernik ostygnie oprószyć go kawą rozpuszczalną lub cappucino, ja udekorowałam ciasteczkami amaretti i polewą kawową.
Sernik wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
2010/02/28 10:38:151. wiosenka27
Cudownie wygląda ten sernik. Ja nie pamiętam już kiedy ostatnio robiłam a przecież tak lubię:)