21 Dec 2014Śledzie w occie po skandynawsku
Śledzie wracają na nasz stół w wielkim stylu. Niby w tradycyjnej zalewie octowej z cebulą, ale jednak zupełnie inne. Są aromatyczne, octowe, ale niezbyt kwaśne, koperek i kolendra zaskakują pozytywnie. Do tego ten czerwony pieprz, sprawiający, że pięknie się prezentują. Szybkie do wykonania i przepyszne, od dziś na stałe w naszym menu.
Polecam!
Inspirację znalazłam u Trufli.
Składniki (jeden słoik 0,8 l):
- 0,5 kg płatów śledziowych z zalewy (5-6 płatów)
- jedna mała, biała cebula lub dwie szalotki
- kilka gałązek koperku (niekoniecznie)
Zalewa:
- 200 ml octu
- 200 ml wody
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 3 goździki
- łyżeczka kolorowego pieprzu (u mnie pół na pół czarny i czerwony)
- pół łyżeczki nasion kolendry
- łyżeczka gorczycy
- liści laurowy
Śledzie przez około 1,5 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę 3-4 razy. Nie powinny być zbyt słone.
W tym czasie w garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki zalewy: ocet, wodę, cukier i sól oraz przyprawy. Zagotować i gry woda zacznie wrzeć, odstawić do ostudzenia.
Gdy zalewa wystygnie śledzie osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki, a koperek lekko posiekać.
W słoiku ułożyć kilka plasterków cebuli i nieco koperku, wyłożyć na to śledzie i zalać kilkoma łyżkami zalewy starając się, żeby znalazły się tam też przyprawy. Ponownie ułożyć warstwę cebuli i koperku, śledzie, polać zalewą. I tak dalej, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
Jeśli nie udało się równomiernie rozłożyć przypraw z zalewy, można jeszcze poprawić delikatnie łyżką.
Zakrecić słoik i odstawić do lodówki na minimum dobę.
Smacznego!
2014/12/21 19:44:561. Majana
Cudowna śledziowa propozycja. Ten czerwony pieprz jak fajnie wygląda. :)Pozdrowienia.