15 Dec 2018Świąteczne śledzie
Jakiś czas temu miałam istną fazę na robienie śledzi. Wieki ich już nie jadłam i ze zdziwieniem dotarło do mnie, ile mam na nie przepisów. I właściwie każdy z tych przepisów jest gwarancją na świetne i nietypowe śledzie.
Poniżej zbiorcze zestawienie dla tych, którym szukać się nie chce. Jak mi :)
Macie faworytów?
Składniki:
- przede wszystkim śledzie i dużo kreatywności
Śledzie po skandynawsku
Są aromatyczne, octowe, ale niezbyt kwaśne, koperek i kolendra zaskakują pozytywnie. Do tego ten czerwony pieprz, sprawiający, że pięknie się prezentują. Szybkie do wykonania i przepyszne.
Śledzie w sosie musztardowym
Te śledzie najbardziej przypominają mi śledzie w zalewie octowej z musztardowym i śmietanowym twistem. Są octowe, musztardowe, ostre. Z każdym dniem lepsze.
Śledzie po baskijsku
Śledzie po baskijsku to śledzie zamarynowane w cudownym, pomidorowo-paprykowym sosie z dodatkiem bazylii, oliwek i kaparów. Sos nie jest ostry, ale aromatyczny za sprawą dodatków, z wyraźnie przebijającą nutą papryki.
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku to chyba najlepsze śledzie, jakie w swoim życiu jadłam. Niektórzy mówią, że to przepis na śledzie na słodko, ale te moje wcale nie są słodkie. Za to połączenie cebuli, pomidorów i śledzia jest niesamowicie smaczne. W dodatku robi się je naprawdę szybko i prosto.
Śledzie po grecku
Śledzie po grecku to kontynuacja mojej fascynacji sosami pomidorowymi. Ta wersja jest delikatniejsza od śledzi po kaszubsku i nieco słodsza za sprawą marchewki. Błyskawiczna do wykonania, aromatyczna, czy trzeba czegoś więcej?
Śledzie po meksykańsku
Śledzie w tej wersji są obłędne. Ostrość papryczki chili i aromat przypraw sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Nieco łagodności dodaje czerwona fasola kontrastująca z chrupką papryką.
Smacznego!