28 Mar 2014Śledzie po meksykańsku
Wiem, że znów śledzie, ale w tej wersji to absolutne "must to do" dla osób, które lubią meksykańskie klimaty w kuchni. Przepis powstał w mojej głowie już dawno, byłam po prostu święcie przekonana, że połączenie ryby z aromatem ziaren kolendry i kminu rzymskiego to genialny pomysł.
Nie myliłam się. Śledzie w tej wersji są obłędne. Ostrość papryczki chili i aromat przypraw sprawiają, że nie można się od nich oderwać. Nieco łagodności dodaje czerwona fasola kontrastująca z chrupką papryką.
Zdecydowanie polecam, to śledzie jakich jeszcze nie znacie.
Składniki:
- 0,5 kg płatów śledziowych z zalewy (5 płatów)
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki octu
- 1/2 papryczki chili (dałam 1/2 łyżeczki płatków papryki chili)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- olej roślinny
- sól i pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około 1,5 godziny, zmieniając wodę 3-4 razy. Nie powinny być zbyt słone. Pokroić w poprzek w nieduże paseczki - takie na jeden kęs.
W tym czasie cebulę pokroić w półksiężyce, a paprykę w niedużą kostkę. Kolendrę i kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu, z niewielką ilością soli. Papryczkę chili drobno posiekać razem z ziarenkami. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać rozgniecioną kolendrę i kmin, podgrzewać, aż zaczną pachnieć. Wtedy wlać dwie łyżki oleju, dodać cebulę, a gdy zmięknie, dorzucić paprykę i czosnek.
Gdy papryka zmieni kolor i zrobi się miękka, dodać koncentrat pomidorowy, chili, mieloną paprykę oraz oregano. Jeśli sos jest bardzo gęsty, podlać olejem. Dodać ocet, wymieszać, pozwolić octowi chwilę odparować i spróbować. Jeśli słabo czuć pomidory można dodać jeszcze koncentratu pomidorowego.
Na samym końcu dodać odcedzoną, czerwoną fasolę. Doprawić mielonym pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia.
Jeśli sos jest bardzo gesty, można go rozrzedzić dodatkową porcją oleju. W razie gdyby był zbyt kwaśny, sytuację ratuje odrobina cukru.
Gdy sos ostygnie, wmieszać do niego osuszone śledzie, a następnie przełożyć wszystko do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.
Smacznego!
2014/03/29 12:39:001. Majana
Świetnie wyglądają. Muszę spróbować, bo tak przygotowanych śledzików jeszcze nie jadłam.Pozdrowienia :)