10 Jul 2013Pieczona tilapia

Print Friendly and PDF

Pieczona tilapia

Tilapia ma bardzo złą sławę ze względu na hodowle w Chinach i Wietnamie, jednak na rynku dostępne są także ryby z polskiej hodowli, niefaszerowane antybiotykami i konserwantami, a przy tym wolne od GMO. Warto się na nie skusić, gdyż nie tylko wyglądają pięknie, ale również całkiem nieźle smakują. 

Przygotowanie takiej ryby na obiad to żadna filozofia. Wystarczy trochę ziół - na przykład pietruszka i koperek, cytryna i folia aluminiowa. Bez trudu wyczarujecie romantyczną kolację lub lekki obiad.

Polecam!

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 wypatroszone tilapie
  • cytryna lub limonka
  • garść kolendry i garść oregano (lub inne aromatyczne zioła)
  • sól i pieprz
  • oliwa

Tilapię opłukać, oczyścić z łusek, wyciąć skrzela, ponownie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Brzuch ryby natrzeć odrobiną soli i pieprzy, włożyć kilka plasterków cytryny, garść kolendry i oregano. Skórę ryby ponacinać z obu stron aż do kręgosłupa  i wetrzeć w nią szczyptę soli i pieprzu. 

Na blacie rozłożyć dwie warstwy folii aluminiowej, skropić odrobiną oliwy, nałożyć na nią rybę. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki z reszty cytryny. Folię zawinąć do góry tworząc zamkniętą paczuszkę.

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Następnie rozchylić paczuszki od góry (uwaga na parę) i zapiekać jeszcze 15-20 minut.

Podawać gorącą z ulubionymi dodatkami, na miksie sałat z grzankami lub tak jak u mnie z pico de gallo i guacamole.

Smacznego!

Pieczona tilapia



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/07/10 09:25:421. majka

Tilapii jeszcze nie jadlam. Ciekawie i smacznie wyglada ta rybka. Musze sie rozejrzec, czy u nas gdzies nie dostane :)

2013/07/10 19:41:462. Majana

Nie próbowałam nigdy tilapii, ale zdjęcia tak apetyczne, że mam chęć skosztować:)

2013/07/11 21:46:043. Jolanta Szyndlarewicz

Wstyd sie przyznać, ale mi ryba smakuje najbardziej smażona ... i koniecznie musza to być filety .... próbowałam już kilkakrotnie piec, czy gotować na parze .... Połówkowi smakuje ...no czegoś brakuje w takiej rybie:)

2013/07/15 15:34:324. ewelajna

Lubię Twojego tatę:)
Ryby też jakoś bardziej morskie lubię, bo słodkowodne zawsze u nas były - mieszkanie nad jeziorami swoje robi... Najbardziej lubię halibuta, a zaraz po nim łososia:). Z tilapią nie spotkałam się jeszcze, ale skoro Biedronka jest tak blisko trzeba będzie zaufać i przyrządzić jakoś dziewczynę, bo Twoja różowa, Agnieszko, wygląda zachęcająco:)

2013/07/15 18:21:405. 2skrzaty

Tilapii nigdy nie jadłam i szczerze mówiąc nigdzie jej nie widziałam :( My jesteśmy fanami pstrąga. Moja mama faszeruje go różnościami, spina i smaży na patelni. Wychodzi pyszny :) Pozdrawiam.

2013/07/18 15:23:466. kabamaiga

Ja też jej jeszcze nie jadłam. I z Twojego postu wynika, że warto oglądać TV :)

2013/07/18 22:10:227. UsagiUsagi

Warto, ostatnio robiłam karkówkę pierwszy raz w życiu na podstawie jakiegoś przepisu, który wpadł mi w oko dwa dni wcześniej w TV, wyszła pyszna!

Pozdrawiam ;) 

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.