24 Jan 2013Sałatka śledziowa z kukurydzą
Ta sałatka to mój powiew wiosny, na którą zawsze czekam z utęsknieniem. Kolory wiosny połączone z bielą śniegu. Kulinarny kwiecień. Jest naprawdę rewelacyjna. Słonawe śledzie i słodka, chrupka kukurydza świetnie do siebie pasują. Jabłko jeszcze bardziej urozmaica smaki, a delikatna szalotka nadaje lekkiej ostrości. Jest prosto, szybko i smacznie.
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 4 filety śledziowe w oleju lub matiasy po uprzednim wymoczeniu
- 400 g kukurydzy w puszce
- 1 jabłko
- 1 szalotka lub 5-6 cm pora
- garść szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Kukurydzę osączyć.
Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na około 1 cm kawałki
Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Szalotkę i szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i dokładnie wymieszać, tak, żeby majonez pokrył wszystkie kawałki. Doprawić pieprzem.
Sałatka jest najlepsza po 2-3 godzinach w lodówce, gdy smaki się połączą.
Smacznego!
2013/01/24 18:25:231. Maggie
Tak wiosennie wyglada!Mi tez juz teskno do wiosny. Minusowe temperatury maja trzymac do jutra, a od soboty ocieplenie. To dobry znak!