18 Jul 2013Aromatyczny bób z szynką i listkami szałwii
Lato to dla mnie czas, w którym na moim stole królują warzywa zielone i strączkowe. Uwielbiam cukinię, fasolkę szparagową oraz młody bób - w mojej rodzinie od zawsze jedzony zaraz po ugotowaniu, ze skórkami, z których się go wyciska. Ja od jakiegoś czasu lubię go przyrządzać nieco inaczej - obieram po ugotowaniu, dodaję oliwę i inne dodatki i dopiero zjadam w formie sałatki. Pychota.
Tym razem przygotowałam bób z prażonymi listkami szałwii, czosnkiem, cebulką i szynką podobną w smaku do szynki serrano. Miękki, charakterystyczny smak bobu, chrupkie skwarki i do tego aromatyczna szałwia - za takie cuda właśnie uwielbiam lato.
A jeśli lubicie bób tak jak ja, to może skusicie się też na dwie inne moje propozycje z jego udziałem: Bób z cukinią i boczkiem oraz Bób z suszonymi pomidorami.
Polecam.
Składniki:
- 500 g świeżego bobu
- 4 plasterki szynki wędzonej
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków szałwii
- oliwa
- sól i pieprz
Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko - nie może być surowy, ale nie powinien się też rozpadać. Następnie odcedzić na durszlaku, przepłukać zimną wodą i obrać ze skórek.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, a czosnek drobniutko posiekać.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć szynkę, gdy zacznie być chrupiąca zeszklić cebulę i czosnek oraz listki szałwii. Zawartość patelni ostrożnie połączyć z bobem, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
2013/07/19 07:30:131. anytsujx
Uwielbiam bób, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, prezentuje się pysznie!:-).