18 Jul 2013Aromatyczny bób z szynką i listkami szałwii

Print Friendly and PDF

Aromatyczny bób z szynką

Lato to dla mnie czas, w którym na moim stole królują warzywa zielone i strączkowe. Uwielbiam cukinię, fasolkę szparagową oraz młody bób - w mojej rodzinie od zawsze jedzony zaraz po ugotowaniu, ze skórkami, z których się go wyciska. Ja od jakiegoś czasu lubię go przyrządzać nieco inaczej - obieram po ugotowaniu, dodaję oliwę i inne dodatki i dopiero zjadam w formie sałatki. Pychota.

Tym razem przygotowałam bób z prażonymi listkami szałwii, czosnkiem, cebulką i szynką podobną w smaku do szynki serrano. Miękki, charakterystyczny smak bobu, chrupkie skwarki i do tego aromatyczna szałwia - za takie cuda właśnie uwielbiam lato.

A jeśli lubicie bób tak jak ja, to może skusicie się też na dwie inne moje propozycje z jego udziałem: Bób z cukinią i boczkiem oraz Bób z suszonymi pomidorami.

Polecam.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • 4 plasterki szynki wędzonej
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków szałwii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko - nie może być surowy, ale nie powinien się też rozpadać. Następnie odcedzić na durszlaku, przepłukać zimną wodą i obrać ze skórek.

Szynkę pokroić w paseczki,  cebulę w kostkę, a czosnek drobniutko posiekać.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć szynkę, gdy zacznie być chrupiąca zeszklić cebulę i czosnek oraz listki szałwii. Zawartość patelni ostrożnie połączyć z bobem, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Aromatyczny bób z szynką



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/07/19 07:30:131. anytsujx

Uwielbiam bób, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, prezentuje się pysznie!:-).

2013/07/19 07:34:432. majka

Nie jadlam jeszcze bobu w takiej wersji. Musze koniecznie sprobowac :) Zawsze gotuje tylko bob w wodzie z sola i podjadamy sobie siedzac przed telewizorem :)

Pozdrowienia.

2013/07/19 08:41:173. UsagiUsagi

Moja rodzina też tak podjada :) Ale w tej wersji też jest pyszny.

Pozdrawiam.

2013/07/19 23:06:464. Majana

Jaka smakowita wersja! Podoba mi się takie zastosowanie bobu:)

2013/07/20 19:46:275. wiedźma_florentyna

W składnikach zamiast szynki jest "szybki wędzonej" ^^
a przepis właśnie stosować będę :D

2013/07/21 12:31:116. UsagiUsagi

Dziękuję, poprawiłam :)

2013/07/21 08:32:587. Kokilka

mmm ;) ja bardzo lubię bób z feta

2013/07/22 11:32:268. Pati

Dla mnie przepyszne połączenie składników!

2013/07/24 10:07:469. gotująca

A ja tak uwielbiam bób i całe życie jadłam go tylko w podstawowej postaci :D Tyle straciłam ;)

2013/07/27 21:22:3210. Jolanta Szyndlarewicz

Ja akurat z bobem sie nie lubię ... ale podoba mi się sposób przyrządzenia:) buziaki

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.