06 Oct 2012Jesienna sałatka z grillowaną dynią oraz roszponką

Print Friendly and PDF

Sałatka z dynią i roszponką

Dynia to takie warzywo, na które zawsze z niecierpliwością czekam. Mam na nią przeważnie miliony pomysłów, od tych na słodko, aż po dynie w stanie surowym.  Jesienna, lekka sałatka z dynią hokkaido zachwyci każdego, kto lubi dynię. Lekko słodka, jędrna odmiana świetnie się grilluje i nie traci chrupkości.

Ta sałatka zajmie Wam około 20-30 minut. Będzie doskonała do obiadu albo z pełnoziarnistymi grzankami. No i te kolory... urzekające.

Składniki:

  • ok. 300 g dyni hokkaido wypestkowanej i bez skórki
  • 1 opakowanie opłukanej roszponki
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • kilka świeżych liści szałwii
  • kilka świeżych gałązek tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotować sos. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy z sokiem z cytryny. Dorzucić zmiażdżony nożem ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na bok.

Na rozgrzaną patelnię do grillowania (może być też zwykła) wlać odrobinę oliwy, wrzucić listki szałwii i tymianku i przesmażyć, aby oddały oliwie aromat, a następnie zdjąć z patelni. Tymianek wyrzucić, a prażoną szałwię zostawić.

Dynię pokroić w 2-3 cm kostkę i grillować na patelni na aromatyzowanej oliwie, aż się zezłoci i lekko zmięknie. Dzięki temu nabierze słodyczy i pięknego koloru.

W tym czasie papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ogórka obrać, przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie w kostkę. Roszponkę oczyścić z korzonków. Z marynaty usunąć czosnek, dorzucić warzywa, dodać grillowaną dynię. Wszystko delikatnie wymieszać dłońmi, tak, żeby oliwa z cytryną pokryła składniki. Oprószyć solą i pieprzem, ozdobić listkami prażonej szałwii.

Podawać z pieczywem pełnoziarnistym albo do obiadu.

Smacznego!

Sałatka z dynią i roszponką



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/10/06 19:21:141. Majana

Cóż za pyszna dynia, całość ma takie piękne kolory i wygląda zdrowo i smacznie!
Gratuluję i zazdroszczę jednocześnie, też bym chciała schudnąć choć troszkę.
Pozdrawiam ciepło:*

2012/10/06 22:07:092. kabamaiga

Ja jeszcze nie doszłam do momentu, kiedy zjadłam wszystko co chciałam spróbować. W lodówce od jakiegoś czasu leży na przykład halumi, a ja nie mam pomysłu. Chociaż, zaczynam myśleć o połączeniu go właśnie z dynią.
A Twoja sałatka? Uwielbiam absolutnie wszystkie z pieczoną dynią.

2012/10/07 15:17:153. Kamila

Wspaniała, piękne kolory na talerzu!

2012/11/01 17:08:144. Anita

Wygląda bajecznie. Ciekawe jak smakuje:)

2012/11/04 22:34:415. UsagiUsagi

Również bajecznie :D

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.