03 Aug 2013Makaron z papryką i kiełbasą chorizo
Makaron z papryką i chorizo to pomysł na szybki w wykonaniu, pełen smaku i aromatu obiad. Za sprawą kurczaka jest sycący, zaś kolorowe papryki nadają mu zdecydowanie letniego charakteru. Popatrzcie sami, czy można się oprzeć tej palecie kolorów? A do tego gotowy w 20 minut.
Polecam.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 piersi z kurczaka (około 400 g)
- 100 g kiełbasy chorizo lub wieprzowej kiełbasy z papryką
- 3 plasterki wędzonego boczku lub szynki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili lub szczypta chili w proszku (można pominąć)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 400 g pomidorów obranych ze skórki i bez gniazd nasiennych (mogą być z puszki)
- garść oliwek (u mnie czarne i zielone)
- kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- pieprz i sól>
- oliwa z oliwek
- ulubiony makaron (ok. 100g na osobę)
Piersi z kurczaka, kiełbasę oraz boczek pokroić w niewielkie kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i podsmażać, aż się zrumieni. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i chili drobno posiekać. Dorzucić do podsmażonego mięsa i podsmażyć, aż cebula się zeszkli.
Z papryki wykroić gniazda nasienne, a resztę pociąć w paski. Wrzucić na patelnię i poczekać, aż zmiękną. Wtedy dodać pomidory, oregano, łyżeczkę mielonej słodkiej papryki oraz oliwki (całe lub porwane na mniejsze cząstki). Dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.
Spróbować. Dodać pieprzu i jeśli trzeba - soli (ja nie soliłam, bo nie było potrzeby). Gdyby sos był zbyt kwaśny, można go lekko posłodzić. Wyjąć gałązki oregano.
W osolonym wrzątku ugotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Kilka łyżek wody z makaronu dodać do sosu i wymieszać, żeby go trochę rozluźnić. Makaron odcedzić, ponownie umieścić w garnku, w którym się gotował, dodać sos i wymieszać, tak, żeby pokrył makaron.
Podawać gorący.
Smacznego!
2013/08/03 11:29:081. Mad
O! A wody z rozmarynem to jeszcze nie próbowałam. Ale uwielbiam z miętą i sokiem z limonki. A danie wygląda pysznie! Te kolorki! Nie ma to jak warzywa...