13 Feb 2010Kluski ziemniaczane
Chyba w każdej rodzinie są takie potrawy, które uwielbiają wszyscy. Takie małe kulinarne fascynacje, których nikt z zewnątrz nie rozumie, a o których wystarczy wspomnieć i cała rodzina staje na głowie, żeby zjawić się na obiedzie. Śnieg, zamieć, zawierucha, powodzie - nie ważne i tak wszyscy będą o czasie.
U mnie w rodzinie do takich potraw należą kluski ziemniaczane mojej mamy. Niby nic trudnego, ale od kilku lat bezskutecznie próbuję je podrobić i zawsze jest coś nie tak - a to za puszyste, a to za jasne, to znów zbyt ciemne, albo boczek nie ten, złe ziemniaki... Miotam się w desperacji. A dobre kluski ziemniaczane powinny być jak cegła - twarde, gładkie przy gryzieniu, muszą osiadać na żołądku na długo i dawać to cudowne uczucie sytości i błogości, kuszące poobiednią drzemką.
Dzisiejsze kluski nie odbiegały od ideału zbytnio, były chyba nawet całkiem udane. Za to kapusta kiszona była nieszczególna. I znów idealny obiad diabli wzięli. A wiecie jak ciężko sfotografować taką kulinarną cegłę?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 300 g surowego boczku
- 2 łyżki smalcu lub oleju
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja je wrzucam do blendera). Odcisnąć sok i odstawić na 30 minut (ziemniaki powinny lekko zczerwienieć).
W tym czasie boczek pokroić na podłużne paseczki. Podsmażyć na smalcu około 10 minut, jeśli skwarki nie będą słone, można lekko posolić.
Z odstawionego soku z ziemniaków zlać płyn z wierzchu, a pozostały na dnie osad (skrobię) wymieszać ze startymi ziemniakami. Jeśli używamy ziemniaków o niskiej zawartości skrobi (nie ściemnieją po starciu) można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodać jajko, sól i mąkę i dokładnie wymieszać (ciasto ma być rzadkie).
Zagotować wodę, osolić, łyżką kłaść nieduże (u nas solidne) kluseczki i gotować około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem i skwarkami z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!
2010/02/13 14:53:041. Grazyna
U nas tez wszyscy uwielbiają kluski ziemniaczane.Robiłam ostatnio tydzień temu.Ja robię drobniejsze- zsuwam nożem z płaskiego talerza.I do tego gotowana kiszona kapustę.