17 Jan 2010Pierogi z kapustą i grzybami

Print Friendly and PDF

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutna klasyka. Robię je bardzo często na Święta i po prostu uwielbiam. To, co ważne to fakt, że farsz można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce do 3 dni, a w zamrażalniku nawet do miesiąca. Same pierogi też można zamrozić przed ugotowaniem. Podczas świątecznej gorączki to ogromna zaleta.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

Dzień wcześniej grzyby zalać zimną woda i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia do grzybów dorzucić liście laurowe i ugotować do miękkości w tej samej wodzie (około 10 minut). Odcedzić pozostawiając wywar grzybowy.

Jeśli nie masz czasu, możesz grzybów nie namaczać, tylko od razu ugotować.

W tym samym czasie kapustę kiszoną przepłukać, drobno posiekać.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na głębokiej patelni w dwóch łyżkach oleju.

Grzyby drobno posiekać i dodać do cebuli i czosnku. Dorzucić kapustę i smażyć, aż zmięknie. Wtedy podlać wywarem z grzybów i smażyć około 20 minut, aż zredukuje się cały płyn. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać na blacie i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić.

Rozwałkowywać na cienkie placki (około 2mm) podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka, można też pokroić ciasto nożem na kwadraty. Kawałki ciasta nie powinny być zbyt małe, farsz jest mokry i może sprawiać problemy przy sklejaniu brzegów. Warto wtedy brzegi dodatkowo oprószyć mąką.

Kleić pierogi i układać na oprószonym mąką blacie. Jeśli mają iść do zamrożenia, należy przełożyć je na tacę lub blachę i włożyć do zamrażarki do momentu, aż zamarzną. Dopiero wtedy przełożyć do woreczków, inaczej się pozlepiają.

Gotowe pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z barszczem albo zeszkloną na patelni cebulką.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/01/17 21:25:431. wiosenka27

Bardzo apetyczne:)

2010/01/17 21:46:472. karoLina

Niestety z pierogami (i nie tylko) tak to jest, że zazwyczaj lenistwo wygrywa, chociaż tak naprawdę główna zabawa to farsz, bo śledziłam kiedyś z zegarkiem w ręku, że przygotowanie ich dla dwóch, a nawet pewnie i trzech osób, nie zajmuje więcej czasu niż standardowy obiad. Jednodaniowy, nie makaron ;)

A Twoje pierożki wyglądają bardzo kusząco.

2011/12/19 22:29:253. ewelajna

od Świąt...? Czytałam to dwa razy... A nawet trzy... Od świąt Bożego Narodzenia, czy od Wielkanocy? A może od innych... Czy też ja taka tępa jestem...????
W każdym razie póki co jestem degustatorem pierogów i potrafię powiedzieć które dobre, a które nie. Dobra jestem, prawda? A za prawdziwe jeszcze się nie brałam, bo i tak nie ma komu lepić...:( Poczytam i pooglądam Twoje - zawsze COŚ i poczekam na wigilijne...
Serdeczności, Agnieszko!

2011/12/20 14:08:374. UsagiUsagi

ewelajna, popatrz na datę pod tytułem :) To przepis ze stycznia 2010 ;) Polecam, bo sprawdzony wielokrotnie w bojach.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.