11 Feb 2011Pierożki z kurczakiem

Print Friendly and PDF

Pierożki z kurczakiem

Pieczone pierożki z mięsem drobiowym to fantastyczny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy. Są naprawdę smaczne, mięsa nie trzeba mielić, wystarczy drobno pokroić. Jedyne o czym trzeba pamiętać to fakt, że wygotowane mięso potrzebuje dużo przypraw i czegoś, co przełamie jego smak. W proponowanej przeze mnie wersji takie przełamanie stanowi por, może to być też seler naciowy, kapusta pekińska albo cebulka. Gotowe pierożki świetnie nadadzą się jako przekąski serwowane z sosami lub lekką sałatką, mnie najbardziej smakowały z sałatą i sosem hoisin.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 75 ml mleka
  • 25 ml gorącej wody
  • 7 gr suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa z zupy lub mielonego mięsa drobiowego
  • 1 ugotowana marchewka *
  • 1 ugotowana pietruszka *
  • ok. 4 cm pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz, ulubione zioła

* jeśli do pierożków wykorzystujemy mielone mięso, możemy użyć surowej marchewki i pietruszki, które zetrzemy na tarce i podsmażymy z mięsem.

Do mleka dolać gorącą wodę, następnie wsypać drożdże i odstawić. Mąkę, sól i cukier oraz masło rozetrzeć palcami do uzyskania struktury piasku. Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, dolać do mąki i zagnieść gładkie, lekko lepiące ciasto. Luźno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz. Mięso z zupy i wszystkie warzywa drobno pokroić. Wrzucić do miski i zagnieść jak ciasto. Dodać sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli używamy mięsa mielonego dodać do niego wszystkie składniki i podsmażyć na patelni, aż cały płyn odparuje a mięso się zacznie rumienić.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 3 milimetrów. Szklanką wyciąć krążki, na każdym ułożyć kulkę z farszu i zalepić brzegi formując pierożek. Ułożyć pierożki na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec pierożki na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut aż się zaczną rumienić.

Podawać z ulubionym sosem, np. hoisin.

* jeśli do pierożków wykorzystujemy mielone mięso, możemy użyć surowej marchewki i pietruszki, które zetrzemy na tarce i podsmażymy z mięsem.

Smacznego!

Pierożki z kurczakiem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/02/11 14:08:391. Smaczny Dom

Uwielbiam pierogi pieczone wraz z sosami:) Twoje wyglada przepysznie..kiedys na pewno sprobuje. Teraz jednak szykuje sie na piergo libanskie:)

Ja raz sprobowalam pierogow z maki pelnoziarnistej z nadzienie: gorgonzola + gruszka. Pomysl na nadzienie wzielam z programu: Ugotowaniu. Wyszlo wybornie:)

Pozdrawiam!

2011/02/11 14:37:532. Ag Pe

Wyglądają wspaniale. Muszę spróbować, bo kurczak w cieście to pyszności.

Farsz jest obłędny.

2011/02/11 15:40:113. Tilianara

Zdrówka życzę :) Ale z takimi pierożkami to myślę, że zdrówko wróci zanim te życzenia dotrą :)
Pozdrawiam cieplutko :*

2011/02/11 16:21:264. ewelajna

Zdrowiej, Droga Sernikowa, bo ja tu wreszcie wróciłam i tez niebawem coś wykombinuję:) A takich pierożków to bym zjadła, ale dziś jadę do mamy i ona tartę cebulową szykuje:)
Zdrowiej, moja Droga, bo to głupio tak chorować;)
Chciałam jeszcze powiedzieć, ze brązowe ciasto z żurawina było super urrrocze i wygląda bardzo apetycznie, a sernik to musiał nieziemsko smakować z tymi wszystkimi dobrościami:)
A ..., i że pesto robiłam to wiesz? Wiesz...
Pozdrowienia z niedaleka przecież:)

2011/02/11 18:13:195. zaytoon

Póki co jestem odporna na wszelkie wirusy królujące dokoła mnie. Mam nadzieję, że taki stan rzeczy się utrzyma... Zdrowiej, Agnieszko, zdrowiej!

A pierożki bardzo smakowite. Lubię takie przekąski.

Pozdrawiam!

2011/02/11 20:23:456. aga

wygladaja swietnie i to fajny pomysl na miesko z rosolu:)
ja zawsze z takiego miesa rosolowego robilam normalne pierogi, ale nastepnym razem zrobie takie pieczone:)
Pozdrawiam i zycze Ci duzo zdrowka:)

2011/02/11 22:04:517. piegusek1976

trzymaj się ciepło :) a pierożki pierwsza klasa bardzo mi się podobają :) pozdrawiam

2011/02/11 23:13:168. Majana

Cudne pierożki zrobiłaś:)
Zdrówka życzę!:)

2011/02/12 00:25:439. Arven

Pozostaje mi życzyć na wstępie dużo zdrówka ;-)
A poza tym, zapiszę sobie ten przepis. Jakiś czas temu wpadłam na pieczone pierogi i sympatia do nich mi pozostała!

2011/02/12 03:55:4510. Mary

Pyszność!!!

2011/02/13 08:41:2611. anytsujx

Wyglądają meeeeega pysznie !:)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.