12 Jan 2011Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Print Friendly and PDF

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Fantastyczne, przepyszne pierogi. Aromatyczne, zdecydowane w smaku, przywołujące na myśl rozgrzane, pachnące oliwkami, greckie wyspy. W dodatku przepięknie się prezentują i są łatwe do wykonania. Do ciasta możesz użyć szpinaku świeżego, ale rozmrożone i odcedzone liście również świetnie się sprawdzą.

Sam farsz z początku jest strasznie słony od fety, ale po ugotowaniu łagodnieje, więc nie należy panikować.

Składniki na ciasto (ok. 40 dużych pierogów):

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g białego sera półtłustego
  • 200 g sera typu feta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • pieprz

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać dobrze odciśnięty, rozmrożony szpinak, wlać olej i wsypać szczyptę soli. Wszystko dokładnie połączyć. Zagnieść, dodając tyle wody, aby uzyskać geste, sprężyste ciasto pierogowe. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Biały ser wymieszać z fetą, pokrojonymi suszonymi pomidorkami, drobno posiekanymi oliwkami i jajkiem, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (soli nie dodawałam, farsz był i tak mocno słony).

Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, jeśli trzeba. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinać kółka. Na każde nałożyć farsz i dokładnie zlepić.

Pierogi gotować 2-3 minuty od wypłynięcia, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i suszoną szynką.

Smacznego!

Zielone pierogi z serem i suszonymi pomidorami



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/01/12 12:34:251. mopswkuchni

"A potem to już było niebo w gębie. I szum fal uderzających o skaliste wybrzeże, na którym lekki wiaterek trącał liście w gaju oliwkowym. I odurzający zapach rozgrzanych ziół i suszonych w słońcu pomidorów." ...Nic dodać, nic ująć...świetne pierogi

2011/01/12 13:02:172. Paula

wiosna na talerzu :)

2011/01/12 13:06:193. wiosenka27

Wyglądają niesamowicie:)

2011/01/12 15:07:294. anytsujx

Bardzo lubię szpinak, jako jedyna w moim domu, często robię ten przysmak tylko dla siebie, wiem, że nikt mi nie będzie podjadał ;), szkoda, bo chętnie częstuję ... Twoje pierogi wyglądają wspaniale i chętnie sobie takie zrobię :)

2011/01/12 15:37:525. asieja

zieleń jest świetna!

2011/01/12 15:42:056. mikimama

Kolejne pyszne pierogiu Ciebie! Skorzystałam z Twojego przepisu na pieczone pierożki i zrobiłam nadzien ie z kurczaka, fety i suszonych pomidorów. Cisto wykorzystam nie jeden raz :)

2011/01/12 16:45:087. Anoushka

to ja poprosze o 3, a nawet 4!
:)

2011/01/12 17:17:458. grazyna0071

Piękne i pyszne ! Tylko podziwiać :)

2011/01/12 17:27:229. Gosia

Wspaniałe danie :)

2011/01/12 18:09:4410. zaytoon

Z ogromną chęcią zobaczyłabym ich wnętrze. Bez wątpienia cudnie kontrastowałoby z obezwładniającą zielenią samego ciasta.

A taka grecka wycieczka, to baaardzo mi się marzy...

Pozdrawiam!

2011/01/12 19:19:0411. kasia

Wlasnie dzisiaj kupilam wreszcie twarog! Jeszcze mi tylko fety brakuje i... jedziemy na zielono! :):):))))))))))

Sliczne wyszly!

2011/01/12 20:31:5912. Majana

Cudowne są te pierożki Agnieszko!:))

2011/01/12 22:03:0013. Mary

Śliczne pierogi! Bardzo lubię takie!!

2011/01/13 09:06:0014. panna_Malwinna

wyszły idealne. ta piękna zieleń, taka świeża i wiosenna;)
powiedz mi- szpinak ma być o tej wadze przed czy po rozmrożeniu?

2011/01/13 09:24:0315. ewelajna

I ona mi tu będzie mówić, że czasu na kanapkę nie ma... ! Nie ..., trzymajcie mnie...! To ja nie mam, nawet nie mam, kiedy zjeść obiadu w pracy... Wczoraj zjadłam płatki owsiane i dwa jabłka przez cały dzień... a o 22 trochę oliwek nadziewanych i... tyle. A Ty tu
takie takie piękności serwujesz... Zazdroszczę, z całej siły zazdroszczę...! I jeszcze Mroziu, że najbardziej udane... To z jeszcze większą siłą zazdroszczę!!!

2011/01/13 10:37:5216. UsagiUsagi

Tym razem od końca:

ewelajna: No to ja się już przyznam - poszłam na wagary. Stąd mój wolny czas ;)

panna_Malwinna: Przed rozmrożeniem i odciśnięciem. Jak kupiłam takie kulki z liści, tego podobno było 450 g. Użyłam 8 takich kulek.

zaytoon: Chciałam to wnętrze strzelić, tylko mi już światło wcięło :/ Za długo się z nimi bawiłam.

mikimama: Cieszę się, że Pierogarnia komuś się przydaje :)

I bardzo się cieszę, że Wam się te pierogi podobają. Są naprawdę świetne i warto je zrobić. A już niedługo stawię czoła pierożkom czekoladowym. Ciekawe, co mi z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam serdecznie.

2011/01/13 13:14:5817. KUCHARNIA, Anna-Maria

Usagi! Dziękuję za wirtualną podróż do Grecji:) Aż poczułam ten wiatr, a o smaku już nie wspominam! Cudowne pierogi!
Pozdrawiam nadal rozmarzona:)

2011/01/13 13:51:0818. monikucha

Fantastyczne!

2011/01/13 14:48:5619. Wiosanna

No właśnie już miałam się pytać czy te ciaki to właśnie z liściastego szpinaku.
Pyszne są :) I widzę że bardzo zgrabne CI wyszły :)

2011/01/13 21:45:3420. nobleva

Fantastyczne są! Na pewno je zrobię.

2011/01/14 10:53:3721. panna_Malwinna

jak uda mi się wyrwać na zakupy to może w takim razie zrobię w weekend. nie moge się po prostu na nie napatrzeć;)

2012/04/23 20:56:4222. Marzi

Uwielbiam pierogi niemalże w każdej postaci, te wyglądają obłędnie i po prostu będę musiała je zrobić :)

2014/07/24 08:35:0923. Luisgustavo

Zrobiłam i są naprawdę pysnze :) Na pewno szpinak na stałe zagości w moim domowym menu bo jak dotąd (aż wstyd się przyznać) pojawiał się dość rzadko :PPozdrawiam serdecznie!!

2014/07/25 23:15:2624. UsagiUsagi

Cieszę się, że smakowały. Też je bardzo lubię :)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.