31 Dec 2010Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Print Friendly and PDF

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną są równie smaczne na zimno, co na gorąco. Ciasto dobrze się wałkuje i skleja. Farsz jest zwarty i łatwo się go nakłada. To jedne z tych pierogów dla pasjonatów - żeby Wam smakowały, musicie lubić kaszę gryczaną. Nie bójcie się też stosowania różnych ziół - w tych pierogach to podstawa.

Składniki na ciasto (około 16 dużych pierogów):

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminku roztartych w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g twarogu
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii, mięty lub bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • kminek
  • sól gruboziarnista

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Przestudzić.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pieprz, sól i kminek. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie, wlac do niego ciepłe mleko, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Odstawić na około pół godziny, żeby zaczyn zaczął pracować, a następnie dodać jajko, masło oraz śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. U mnie ciasto słabo rosło, ale mu to w niczym nie zaszkodziło. Po tym czasie ciasto przebić pięścią (odgazować) i włożyć na 15 minut do lodówki - całkiem pominęłam ten krok.

Twaróg zemleć lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę i czosnek pokroić na drobno i zeszklić na maśle. Do farszu dodać cebulę oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz jest dosyć mdły, więc nie należy żałować soli i pieprzu.

Na blacie oprószonym mąką rozwałkować dość cienko ciasto (maksymalnie 5mm) i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki do wycinania ciastek wykrawać krążki. Ja użyłam miseczki o średnicy 12 cm.

Każdy krążek rozciągnąć lekko na dłoni, napełnić farszem i zlepić, bardzo mocno dociskając brzegi.

Gotowe pierożki układać partiami na blaszce do pieczenia, posmarować mlekiem roztrzepanym z jajkiem i posypać kminkiem i solą. Piec do zrumienienia w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia posmarować pierogi jeszcze raz - będą ładnie błyszczały. Moje trochę popękały, więc zrobiłam eksperyment i najpierw piekłam pierogi na dolnej półce piekarnika przez 20 minut, a dopiero później wstawiłam na najwyższą półkę, żeby się przyrumieniły. Zadziałało.

Studzić na kratce. Podawać ze śmietaną.

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/12/31 12:20:321. Amber

Och wspaniałe! Uwielbiam ten farsz.
W Nowym Roku ruszam z pierogarnią!

http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

2010/12/31 12:30:582. mikimama

Wspaniałe te Twoje pierogi, zaczynam się zastanawiać nad podobnymi i chyba skorzystam z przepisu na ciasto...
Wszystkioego najlepszego w Nowym Roku!

2010/12/31 13:28:113. kasia

Pyszne, co? Moje bardziej puchate wyszly, ale mialam jakies super-hiper drozdze:) A makowe... Oj szkoda, ze blizej nie mieszkasz, bo mam jeszcze pomrozone...

Tak, czy siak...
Szczesliwego, fantastycznego i na pewno lepszego Nowego 2011 Roku!

xxx

2010/12/31 13:47:354. myniolinka

kaszę to ja lubię i to bardzo... ale niestety tylko ja... więc pozostaje mi tylko jechać do Ciebie na pieroga :)

2010/12/31 14:01:105. kasiaaaa24

Ale piękne pierożki! Jeszcze nigdy takich nie jadłam. Wyglądają przepysznie!

2010/12/31 14:07:106. zaytoon

Swego czasu, w mojej miastowej "pierogarni", jadłam pierogi z podobnym nadzieniem - choć w nim dominował raczej ser, aniżeli kasza, a całość zamknięta była w "tradycyjnym" cieście. Bardzo jednak mi one posmakowały, więc chętnie przygotowałabym domową ich wersję: najlepiej właśnie taką, pieczoną. Bo taką zdecydowanie wolę! ;)

Szczęśliwego! I świetnej, oryginalnej zabawy Sylwestrowej. ;)

2010/12/31 15:23:237. viri

bardzo lubię takie nadzienie do pierogów:) i fakt faktem smak twarogu zanika mimo że jest :)

szczęśliwego!

2010/12/31 16:18:538. karmel-itka

Takie pierogi na pożegnanie roku? kto by chciał odchodzic? ;]

2010/12/31 16:36:489. Majana

Piękne są te pierożki Agnieszko!:))
Życzę Wam szczęśliwego Nowego Roku!:)

2010/12/31 16:44:0310. KUCHARNIA, Anna-Maria

Usagi! Uwielbiam pierogi z kaszą i serem, choć zwykle robię w wersji gotowanej, pieczonych z takim farszem jeszcze nie jadłam, a to doskonały pomysł!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

2010/12/31 17:27:0311. kabamaiga

Uwielbiam tez farsz, chociaż odkryłam go całkiem niedawno.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

2010/12/31 17:38:1012. aga

mmm... alez te pierogi wygladaja smakowicie:) chetnie bym podskubala kilka:)

Szczesliwego Nowego Roku!!!

2011/01/01 11:16:1613. UsagiUsagi

Amber: Trzymam za słowo ;)

mikimama: Ciasto jest bardzo fajne, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.

kasia: Widziałam, widziałam. Moje stało bardzo długo, może dlatego później zachowało kształt? A może jednak te drożdże w proszku to nie jest taki zły pomysł?

myniolinka: U mnie jest tak samo. Na szczęście Mroziu rozumie, że czasem musimy coś zjeść pode mnie, a nie tylko pod niego.

kasiaaaa24: Ja też jadłam je pierwszy raz i oczarowana jestem.

zaytoon: To ja bardzo polecam. Z tym twarogiem to może zależy od twarogu? Ja używałam takiego miękkiego jak na sernik. On jest dość delikatny w smaku i bardzo kremowy.

viri: No właśnie - znika ale jest :)

karmel-itka: I któż by nie chciał się wprosić? :)

Majana: Nawzajem, Majanko, nawzajem!

Anna-Maria: No to ja polecam z całego serca. Fantastyczne jest to ciasto.

kabaimaga: Ja jadłam je po raz pierwszy w życiu. Ale po to właśnie założyłam Pierogarnię - żeby próbować nowych odmian pierogów.

aga: Częstuj się, na zimno równie pyszne.

Dziękuję Wam ślicznie za życzenia i nawzajem: Szczęśliwego Nowego Roku i oby wszystkie życzenia i postanowienia noworoczne udało nam się zrealizować.

2011/01/05 20:18:4214. anytsujx

Twoje pierogi są prześliczne, ale bym schrupała kilka ;).

2011/06/09 21:48:4915. elzunia

uwielbiam ten farsz, ale do tej pory próbowałam tylko w wersji gotowanych pierogów...ale z pewnością wypróbuję Twoja

http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/

2011/07/16 14:47:1316. arek

mam 2 pytania odnośnie ciasta: 1.masło ma być rozpuszczone?
2.ile cukru? - bo w składnikach jest napisane 1 łyżka,a w opisie 1 łyżeczka.
pozdr

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.