14 Nov 2010Ruskie pierogi
Zawsze, gdy wyjeżdżam w góry, muszę chociaż raz zjeść ruskie pierogi. Nie ważne, czy sypiam w schroniskach, pensjonatach, hotelach, nie ważne, czy lenię się na tarasie, spaceruję po trasach, czy też odmierzam szlaki ciężarem plecaka. Ruskie pierogi muszą być.
Ten przepis to według mnie ruskie pierogi idealne. Ciasto świetnie się klei, dobrze wałkuje i nie jest twarde. Farsz przedstawia sobą doskonałe zgranie smakowe twarogu i ziemniaków. Do tego morze prażonej cebulki. Niebo w gębie. To także jedne z najłatwiejszych pierogów do lepienia, gdyż ciasto jest elastyczne, a zwarty farsz dodatkowo zalepia ewentualne dziury w cieście.
Jeśli więc szukasz prostych, smacznych i niedrogich pierogów - bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 3/5 szklanki ciepłej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 500 g ścisłego twarogu
- 5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 cebule
- olej
- przyprawa maggi
- pieprz i sól
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto.
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.
Ciasto rozwałkować na placek, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. Podawać z pikantną surówką.
Ja podawałam z cebulka podsmażoną na patelni na złoto z odrobiną czosnku.
Smacznego!
2010/11/14 21:14:331. Taki jeden :-)
Smażona cebulka + czosnek :D czytasz w moich myślach normalnie :P.