19 Dec 2018Makowiec japoński (szarlotka japońska)

Print Friendly and PDF

Makowiec japoński

Makowiec japoński znany jest też jako szarlotka japońska i właściwie nie wiem, która wersja jest poprawna. Na pewno jest w nim mak i na pewno są w nim jabłka. Że będzie hitem wiedziałam już po pierwszym upieczeniu 4 lata temu. Że będzie od tamtej pory gościł na moim stole co roku, na Wigilię i na Wielkanoc oraz że pół rodziny się będzie o niego zabijało, tego nie przewidziałam. Ale tak właśnie jest - makowiec musi być, mogę nie robić nic innego, byleby on się pojawił.

Jaki jest ten makowiec? Przede wszystkim długo pozostaje wilgotny za sprawą jabłek, jest najeżony bakaliami, z dodatkiem czekolady, która moim zdaniem jest tu niezbędna. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych makowców. W dodatku prosta i szybka do wykonania. Dla mnie nie ma lepszej.

Polecam!

Składniki (tortownica 23-24 cm):

  • 200 g zmielonego maku
  • 400 g jabłek
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 200 ml mleka
  • 125 g masła
  • 4-5 łyżek miodu
  • 130 - 150 g cukru
  • 100 g kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
  • 75 g mielonych migdałów
  • garść drobno siekanej suszonej żurawiny
  • garść drobno siekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 20 g masła

W garnuszku z grubym dnem zagotować mleko z 25 g masła, wsypać mielony mak i gotować na małym ogniu mieszając, aż napęcznieje i zmięknie. Masa powinna być gęsta i niezbyt mokra. Zestawić z ognia, dodać miód i suszoną żurawinę i dokładnie wymieszać. Odstawić, do ostygnięcia.

Gdy mak ostygnie, w misce utrzeć masło z połową cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać mak, kaszę mannę, mielone migdały i aromat migdałowy. Spróbować i w razie potrzeby dosłodzić resztą cukru. Dodać proszek do pieczenia i orzechy włoskie.

Piekarnik nastawić na 180°C. Tortownicę o wymiarach 23-24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką albo kaszą manną.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z masą makową.    

W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką lub mikserem na najniższych obrotach połączyć je z resztą masy uważając, żeby piana nie opadła. Przelać do przygotowanej tortownicy.

Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C przez około 45-50 minut lub do momentu, aż patyczek wsunięty w ciasto po wyjęciu będzie czysty. Studzić na kratce.

Gdy makowiec przestygnie, przygotować polewę. W garnuszku zagotować śmietankę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Wtedy dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i ponowić mieszanie. Polewa wyjdzie lekka, lśniąca i gładka. Przygotowaną polewą polać makowiec. Odstawić w chłodniejsze miejsce (nie do lodówki) i zaczekać aż polewa zastygnie.

Smacznego!

Szarlotka japońska



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2014/01/23 11:51:161. Malwinka

Świetne ciasto!

2014/01/24 13:49:312. Pati

Moja mama go piecze. Jest przepyszny!

2014/01/25 20:44:153. Majana

Wygląda przepysznie! Jeszcze nigdy go nie robiłam.
Pozdrowienia cieplutkie :*

2014/03/18 11:24:564. Jolanta Szyndlarewicz

Jadłam makowiec japoński już kilkukrotnie, ale jeszcze nie piekłam ... choć pewnie będę musiala, bo Połóweczek spróbował u kolegi i od razu przepis mi przyniósł:)

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.