24 Jun 2010Dżem truskawkowy ze skórką cytrynową

Print Friendly and PDF

Dżem truskawkowy z cytryną

Niby nic nowego, ale jak dla mnie rewelacja. Pomysł podsunęła Bea, a ja go tylko wykorzystałam. Mój pierwszy dżem, z braku pektyny (dopiero zamówiłam) na fixie. Nie odstawiałam owoców, żeby puściły sok, w ten sposób oprócz 1 litra dżemu wyszło mi jeszcze 400 ml galaretki truskawkowej. Owoce jedynie zagotowałam, dzięki czemu truskawki się nie rozgotowały.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 cytryna
  • 200 g cukru
  • pektyna lub fix 3:1

Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, pociąć na ćwiartki. Umieścić w rondlu z grubym dnem, dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny i posypać pektyną lub fixem. Zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny (z połowy jeśli używamy fixów) i gotować jeszcze 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, mieszać do momentu aż zniknie piana.

Słoiczki i pokrywki sparzyć wrzątkiem, do każdego nałożyć owoce i trochę soku. Zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Dżem truskawkowy z cytryną



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.