24 Jun 2010Dżem truskawkowy ze skórką cytrynową
Niby nic nowego, ale jak dla mnie rewelacja. Pomysł podsunęła Bea, a ja go tylko wykorzystałam. Mój pierwszy dżem, z braku pektyny (dopiero zamówiłam) na fixie. Nie odstawiałam owoców, żeby puściły sok, w ten sposób oprócz 1 litra dżemu wyszło mi jeszcze 400 ml galaretki truskawkowej. Owoce jedynie zagotowałam, dzięki czemu truskawki się nie rozgotowały.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 cytryna
- 200 g cukru
- pektyna lub fix 3:1
Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, pociąć na ćwiartki. Umieścić w rondlu z grubym dnem, dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny i posypać pektyną lub fixem. Zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny (z połowy jeśli używamy fixów) i gotować jeszcze 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, mieszać do momentu aż zniknie piana.
Słoiczki i pokrywki sparzyć wrzątkiem, do każdego nałożyć owoce i trochę soku. Zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!