13 Oct 2012Puree z pieczonej dyni

Print Friendly and PDF

Puree z pieczonej dyni

To prościutki przepis na puree z dyni, które możecie później wykorzystać do wielu różnych potraw. Można na nim zrobić zupę, pyszne gnocci dyniowe, nada się do kopytek, czy ciasta. Jeśli lubicie ekstrawagancję, możecie dodać je do kremu z mascarpone i zrobić krem dyniowy. Wszystko zależy od Waszej inicjatywy.

Puree robi się bez problemów, dobrze przechowuje, w lodówce wytrzymuje do tygodnia, w zamrażalce znacznie dłużej. Można je też zamknąć w słoiczki i spasteryzować, a wtedy macie dynię zawsze pod ręką.

To na zdjęciu to akurat puree wybitnie wytrawne, gdyż dodałam do niego pieczoną paprykę i czosnek - będzie pyszna zupa.

Składniki (na ok. 400g puree):

  • ok. 1 kg dyni, najlepiej z gatunków mało wodnistych, u mnie hokkaido

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Dynię oczyścić z pestek, pokroić na plastry o grubości 2-3 cm. Rozłożyć na blasze.

Piec przez 20 minut, a następnie odwrócić i piec przez kolejne 20 minut.

Gdy będzie miękka zdjąć, lekko przestudzić, odciąć skórę, a miąższ zmiksować na gładko.

Razem z dynią można też upiec dwie wydrążone papryki oraz całą, nieobraną główkę czosnku. Papryki należy później obrać ze skóry, a czosnek z łupinek i dodać podczas miksowania do dyni.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/10/13 10:06:091. Amber

Ten dyniowy kolor zawsze mnie zachwyca.
A u mnie puree już zamrożone.

2012/10/13 12:57:512. Ola

takie puree to cudo, można go dodać do wieeelu rzeczy

2012/10/13 14:34:293. Aciri

Fajne. Ja się nie mogę zmobilizować i tylko mrożę.

2012/10/13 16:55:504. Majana

Kolor dyniowy jest cudny :).
Zupę dyniową bym zjadła,mniam.
Pozdrowienia Aguś:*

2012/10/13 17:43:425. Jolanta szyndlarewicz

Dziś rano robiłam puree ...wyszło pyszne i tak słodziutkie (mimo, iż bez grama cukru), ze zjadałam je po prostu łyżką z miseczki:) ...mimo wszystko sporo zostało do pysznych wypieków:) ... pozdraiwam

2012/10/14 16:17:386. UsagiUsagi

To fakt, jak się trafi młodziutka dynia, to smak ma cudny. Ja dziś wrąbałam pół gara takiej robionej do dżemu :D

2012/10/14 08:12:497. anytsujx

Bardzo lubię dynię, więc takie puree zjadłabym ze smakiem !:).

2012/10/14 15:22:318. aga

ja to jeszcze nigdy nie robilam nic z dyni, wiec na pewno musze to zmienic:)

2012/10/14 16:16:309. UsagiUsagi

To ja mam coś w sam raz dla Ciebie jako zemstę za te ciasta, którymi mnie kusisz :) Na blogu będzie jeszcze w tym tygodniu :)

2012/10/15 15:41:4410. majka

Nie ma to jak dynia... I pomyslec, ze jeszcze jakis czas temu omijalam ja szerokim lukiem :))

2012/10/15 18:07:2011. ugotujmyto.pl

Jestem -od tego roku- gorącą fanka dyni...więc skorzystam z przepisu:)!

2012/10/15 20:08:4412. Wiera

O właśnie. Ostatnio publikowałam puree bez pieczenia. Polecam, bo równie smaczne :)

O pieczonym nie powiem nic. To przecież klasyka :D

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.