12 Jul 2012Dżem truskawkowy z amaretto

Print Friendly and PDF

Dżem truskawkowy z amaretto

Niekiedy spotykam się z pytaniem, czemu właściwie przygotowuję przetwory, skoro nie lubię dżemów i konfitur. To prawda, nie przepadam za chlebem z dżemem, nie lubię podjadać konfitury z bułeczką. Uwielbiam je natomiast przygotowywać i pakować w słoiczki - gotowane owoce cudownie pachną, sok gęstnieje... i trzeba wyczuć ten magiczny moment, w którym mamy już dżem, ale jeszcze nie mamy rozgotowanej papki owocowej. Owoce zamknięte w owocowej galaretce, to jest dopiero cudeńko!

Domowe dżemy rozdaję potem po rodzinie i znajomych, albo wykorzystuję do ciast. Nadziewam nimi pączki na Tłusty Czwartek. Smaruję blaty tortów. O tak, z domowymi przetworami cudownie się piecze ciasta.

Tego dżemu chyba nie trzeba za bardzo zachwalać. Dzięki cytrynie truskawki zachowują piękny kolor, a likier amaretto dodaje im cudownego, migdałowego aromatu. Pychota, polecam.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 200 g cukru (opcjonalnie, ja nie dawałam)
  • pektyna lub fix 3:1
  • 4 łyżki likieru amaretto

Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, pociąć na ćwiartki. Umieścić w rondlu z grubym dnem, dodać skórkę cytrynową, posypać pektyną lub fixem i zagotować. Jeśli dżem jest zbyt kwaśny dodać cukier, sok z połówki cytryny i gotować jeszcze 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, mieszać do momentu aż zniknie piana, następnie dolać likier amaretto i zamieszać.

Słoiczki i pokrywki sparzyć wrzątkiem, do każdego nałożyć owoce i trochę soku. Zakręcić i odstawić do góry dnem na ściereczkę do ostygnięcia.

Nie pasteryzuję swoich dżemów i bez problemu wytrzymują 2-3 lata. Ważne, żeby sparzyć słoiki tuż przed nałożeniem owoców i żeby owoce były gorące.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/07/12 09:01:321. Crispy Biscuits

Nie ma nic lepszego, niż prawdziwy domowy dżem :)

2012/07/12 09:18:272. Domowy Kucharz

Brzmi zachęcająco. Na pewno wypróbuję ten przepis w przyszłym roku :)

2012/07/12 09:19:453. Kamila

Pycha, domowy najlepszy. Moje przetwory też rozdaję :)

2012/07/12 09:24:254. Pani Fotograf Gotuje

No to rodzina ma z tobą fajnie! Sama nie je, ale z chęcią robi dżemy i potem je rozdaje. Jak byś nie miała komu dać takiego słoiczka to z chęcią przygarnę :D

2012/07/12 09:47:565. Ola

u mnie będą wiśnie ale zdecydowanie wolę takie Twoje truskawki :(

2012/07/12 09:55:106. Panna Malwinna

Robiłam w tym roku truskawkowy z amaretto, ale bez pektyny. Nie mogę ustrojstwa w tym roku nigdzie kupić. A fixy, mixy w rachubę nie wchodzą.

2012/07/12 09:56:577. majka

Moja mama robi najlepsza na swiecie konfiture z wegierek :) Zawsze nie moglam sie doczekac, kiedy bedzie gotowa (mama gotuje ja przez trzy dni!) i co i raz wkladalam lyzke do garnka aby ja pozniej oblizywac :)) Ja co roku obiecuje sobie, ze bede robila domowe przetwory. I co roku konczy sie na obietnicach :) Moze w te wakacje wreszcie uda mi sie cos "wyczarowac". Twoj dzem brzmi i wyglada fantastycznie. Prawie czuje jak pachnie... :))

Pozdrowienia.

2012/07/12 10:17:008. Kucharzeni Guli

Piękne kolory:)
A ja odwrotnie. Nie robię przetworów na zimę a na bieżąco do jedzenia:) No, ale u mnie dżem wyjadają dwa małe szkraby:)

2012/07/12 11:31:369. gosik2.0

Robię dżemy i konfitury, chociaż ich przeważnie nie jem. Jednak cała ta procedura przygotowania, zapachy, radość domowników, sprawia, że co roku przygotowuję mnóstwo przeróżnych przetworów. A truskawki z amaretto były hitem naszych ubiegłorocznych wakacji.

2012/07/12 12:00:5910. mojetworyprzetwory

Ja uwielbiam i robić przetwory i je jeść, chociaż przygotowywanie ich sprawia mi większą radość;) Twój dżem wspaniały!!!

2012/07/12 15:15:1511. kabamaiga

Ja też uwielbiam robić domowe przetwory, chociaż w tym tygodniu mam ich troszkę dość ;)
Ale ja lubię kanapki i bułeczki z dżemem, a naleśniki? Uwielbiam i już.
Twój musi być cudny, szkoda, że już po truskawkach.

2012/07/12 20:06:0512. Majana

Mniam, wspaniały dżem. Uwielbiam robić przetwory. Jak tylko załapałam jakie to fajne to robię co roku różne dżemiki:)
Z dodatkiem amaretto też robiłam:)
Śliczny kolor ma Twój dżem.

2012/07/13 12:41:3313. Jolanta szyndlarewicz

Ja też lubie domowe przetwory ...i przygotowywać i jesć też:) ....teraz mam fazę na dżem truskawkowy i tak tylko patrzę jak ubywa go ze spiżarnianej półki:) ....a taki z maaretto to fajny pomysł:)

2012/07/13 17:38:4414. Forex

Świetny przepis!

2012/07/15 00:46:4415. oliwek

dżem rozumiem, ale z amaretto? :) zaskoczyłaś mnie:)

2012/07/16 15:47:3316. Magda K.

dżemów też nie pasteryzuję :) pyszne zdjęcie

2012/07/16 21:50:2717. aga

truskawki z amaretto... fajne polaczenie smaków:)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.