10 Mar 2013Zakwas na żurek

Print Friendly and PDF

Zakwas na żurek

Przepisów na domowy zakwas na żurek jest sporo, różnią się nie tylko proporcjami, ale i ilością dodatków. Te najbardziej spartańskie do mnie nie przemawiają, ja lubię czuć głębię różnych aromatów. Szukając najlepszego przepisu przejrzałam sporo źródeł internetowych, jednak największą pomocą służyła mi moja Babcia. To jej rady w końcu zaważyły na końcowym efekcie.

Przygotowanie własnego zakwasu nie jest pracochłonne, nie wymaga wymyślnych składników, a cały proces trwa kilka dni i właściwie w tym czasie nic nie musimy robić. Ważna jest dobra mąka, dzięki niej zakwas robi się błyskawicznie. Warto spróbować choć raz, gdyż żurek na własnym zakwasie to prawdziwe niebo w gębie.

Składniki (ok. 1 litr zakwasu):

  • 200 g mąki żytniej (u mnie typ 2000)
  • 1 l wody mineralnej niegazowanej (lub przegotowanej i ostudzonej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • skórka z żytniego chleba

Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub dużego słoika. Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z chleba, przykryć talerzykiem lub gazą, tak, żeby dochodziło powietrze i zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni (u mnie stoi na blacie w kuchni).

Po dwóch dniach wyjąć skórkę od chleba i włożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obrany i zgnieciony nożem czosnek. Zamieszać. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 2-3 dni.

Zakwas należy codziennie zamieszać, żeby na wierzchu nie zaczęła powstawać pleśń. Dlatego nie stosuję gazy, a zwykły talerzyk. Gdy płyn zacznie się rozwarstwiać i być kwaskowy w smaku, jest gotowy. Należy go przecedzić i można gotować żurek.

Gotowy zakwas zamknięty w słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Jeśli Wasz zakwas po 5 dniach nadal się nie rozwarstwia, nie panikujcie - póki ładnie pachnie, nie ma pleśni i w smaku nie jest gorzkawy, może stać. W zależności od mąki, wody czy temperatury otoczenia proces kwaszenia może zabrać nawet ponad tydzień.

Smacznego!

Zakwas na żurek



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/05/17 18:30:321. majana

Zakwas na żurek to świetna sprawa. Od kilku lat też robię domowy.
Pyszny żurek z niego wychodzi:)
Pozdrowienia:)

2012/05/17 20:33:432. Jola Szyndlarewicz

Czy to ten, o który tak się martwiłaś?? Nie było o co, wyszedł doskonale:) buziaka zasyłam:)

-1/11/30 00:00:003. UsagiUsagi

Jolu, bez Ciebie to by wylądował w zlewie. Dziękuję Ci za nieocenioną pomoc!

2012/05/18 00:28:034. amiss

Nie można oglądać przepisów o tej godzinie. Sądziłam, ze zakwas będzie bezpieczny. Ale nie. Kiełbasa na mnie patrzy:)

-1/11/30 00:00:005. UsagiUsagi

Oj, paczy sobie, paczy ;) Pozdrawiam :)

2012/05/19 17:58:476. aga

juz mi sie marzy zurek na takim zakwasie, mniammm:)

2012/05/19 19:58:577. myniolinka

przyznam, że nigdy nie robiłam... a jak juz jest gotowy to ile dajemy? całość?

-1/11/30 00:00:008. UsagiUsagi

Tak około 0,5 litra dajemy na około 1,5 litr wywaru z warzyw. Mnie starczył na dwa razy :D

2012/06/10 19:36:129. Magdalena Kopytek

Mój zakwas , stoi od 1 i 1/2 doby w kuchni.. chyba ma ciepło :).Czy może się pienić.

2012/06/10 22:27:1710. UsagiUsagi

Może. Ma skisnąć - powinien się pienić, zacząć pachnieć kwaskowo, na koniec rozwarstwić - u góry przezroczysta woda, na dole osad :D Możesz go raz dziennie zamieszać lekko.

2012/06/11 10:08:0011. Magdalena Kopytek

Pachnie jak przy kiszeniu ogórków....chyba ok.

2012/07/04 12:11:2212. Anonim

A ja mam problem... moj zakwas się nie rozwarstwia... ma konsystencję śmietany pachnie dobrze ale nie ma rozwarstwienia:( Czy taki nadaje się do żurku albo jest za gęsty?? Jak go uratować? mogę go rozcieńczyć wodą?

2012/07/04 14:34:2513. UsagiUsagi

Mój też był gęsty i się nie rozwarstwiał dość długo, około 5-6 dni. Dopóki nie jest gorzki, jest ok.
A jest kwaskowy? Jeśli tak to można spróbować z zupą, albo nie mieszać i zostawić na jeszcze jeden dzień.
Ja czasem "oszukuję" i dorzucam kilka plasterków ogórka kiszonego - to przyspiesza kwaszenie.

2012/07/04 15:01:5214. Anonim

ja robiłam zakwas z innego przepisu 10 łyżek wody i 375 ml wody... Zakwas mam 1,5 dnia rośnie, robi się z niego piana ale on jest taki gęsty jak na chleb... dziś dolałam do niego 250 ml wody i zrobił się w końcu lejący, dalej rośnie i się pieni.... w smaku raczej jest mączny niż kwaśny ale pachnie ziołami. Tylko musze go mieszać średnio co 4-5 godz bo wypadnie z słoja. czy wszystko robie dobrze?? może coś musze zmienic albo nastawić na nowo

2012/07/04 22:07:5815. UsagiUsagi

Zobacz, u mnie to cały litr wody, a i tak był gęsty. U Ciebie po dolaniu wody wychodzi jakieś 100 g mąki na 600 ml wody - powinno być ok. Teraz zakwas powinien postać przez minimum 3-4 dni w ciepłym miejscu, żeby można z niego było korzystać.
Jeśli chcesz coś zmieniać to najwyżej zmień słoik na większy :)

2013/03/10 21:08:3416. Jolanta Szyndlarewicz

Taki domowy zakwas robię od dwóch lat .... żurek na takim zakwasie to naprawde niebo w gębie:) ...buziolek

2013/03/22 09:43:1417. Iwona

Ile tej skórki trzeba dać?

2013/03/23 12:09:3618. UsagiUsagi

Ja dodaję zazwyczaj piętkę. Nie musi być dużo.

2013/03/22 13:55:5619. erdela

Świetny przepis. Ja tylko-za poradą mojej Babci, dodaję garstkę płatków owsianych i zakraplam niewielką ilością cytryny. POLECAM! Pychotka

2013/03/26 21:15:1420. nena

Genialne! mój pierwszy żurek w życiu a goście zachwyceni :) Dziękuję :)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.