27 Nov 2010Marmolada cytrynowa

Print Friendly and PDF

Marmolada cytrynowa

Z okazji Cytrusowego Tygodnia organizowanego przez Tatter zrobiłam sobie wreszcie cytrynową marmoladę, którą planowałam już od kilku miesięcy. Nawet udało mi się kupić do niej cytryny w okazyjnej cenie, więc nie miałam wyrzutów sumienia, że eksperymentuję sobie i maltretuję te biedne owoce.

Efekt mnie usatysfakcjonował. Marmolada jest kwaśna, lepka i ma piękny kolor. W dodatku cudownie pachnie. Jest taki tort, który za mną chodzi - będzie idealna.

Składniki:

  • 5 cytryn
  • 1 pomarańcza
  • 600 g cukru (wg uznania)
  • 50 ml wódki
  • 30 g pektyny
  • 5-7 goździków
  • 3-5 ziaren kardamonu

Cytryny i pomarańczę dokładnie wyszorować pod gorącą wodą. Jedną cytrynę pokroić na cienkie plasterki, z reszty owoców wycisnąć sok. Do garnka z sokiem włożyć skórki i pozostały miąższ i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie sok przecedzić przez sitko, dodać odłożone plasterki cytryny, goździki i kardamon oraz 500 g cukru i gotować kolejne 30 minut aż sok zacznie gęstnieć, a plasterki cytryn zaczną się robić przezroczyste.

Gdy sok zgęstnieje, wyjąć plasterki cytryn. Do garnka wsypać pozostały cukier wymieszany z pektyną i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aż konsystencja zmieni się na bardziej zwartą. Zdjąć z ognia, dodać alkohol (uwaga, może bulgotać) i wymieszać.

W wyparzonych słoiczkach ułożyć po kilka plasterków cytryny, wlać marmoladę, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/11/27 16:33:131. wiosenka27

Pasowałaby do moich bułeczek z WP:)

2010/11/27 16:51:132. nobleva

z kardamonem w dodatku, mniam!

2010/11/27 17:07:333. kornik

Ale pyszności! wyobrażam sobie jak pięknie musi pachnieć. cudowność:)

2010/11/27 18:10:504. Paula

najbardziej lubię taką marmoladę z jasnym pieczywem :)

2010/11/27 18:15:135. Cookingmarta

Nice! coz za rewelacyjny pomysl i taka marmolade mozna zrobic o kazdej porze roku, jak tylko przyjdzie ochota. Choc teraz w zimie ten zapach musi byc wspanialy i taki swiateczny :) Oj zjadlabym taka marmolade!

2010/11/27 18:37:266. panna_Malwinna

kusząco brzmi. chętnie bym zrobiła taką marmoladkę;)

2010/11/27 18:38:307. KUCHARNIA, Anna-Maria

Musi być pyszna! Wiesz, ja kilka dni temu też robiłam marmoladę, ale z innych cytrusów i jestem zachwycona smakiem. Twoja będzie następna:)
Pozdrawiam serdecznie!

2010/11/27 19:18:558. ewam

Wyglada bardzo imponujaco!!juz czuje jak pachnie!

2010/11/27 19:25:489. cozerka

przepis działa na wyobraźnię. Zapisuję w ulubionych :D

2010/11/27 19:42:5810. myniolinka

szczególnie kardamon mnie zaintrygował... i jak cudnie światecznie u Ciebie :)

2010/11/27 20:14:2611. Majana

Jaki ma ładny kolorek. Sliczna jest i w ogóle smak na pewno rewelacyjny.

Pieknie tu u Ciebie Aguś, tak już świątecznie:)
Pozdrowienia.

2010/11/27 21:36:5212. karmel-itka

o rety, rety, rety!
niesamowita. obłęędna!

2010/11/27 23:47:1113. aga

slicznie wyglada:) a jaka musi byc aromatyczna, pycha:)

2010/11/28 00:36:3714. Arven

Niesamowite zdjęcie.
Marmolada musi być pyszna - może jak znajdę cytryny w okazynej cenie to też spróbuję?

2010/11/28 08:21:2215. UsagiUsagi

Dziękuję za komentarze i cieszę się, że przepis Wam się spodobał. Rzeczywiście ta marmoladka pachnie fantastycznie. A do tego jest taka... wypiekowa: wprost prosi się, żeby ją wykorzystać do rogalików, bułek czy ciasteczek.

Szata świąteczna to jeden z elementów zmian, które wprowadzam na blogu - ma być prościej, jaśniej, funkcjonalniej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam serdecznie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.