13 Apr 2014Aromatyczna babka bez jajek

Print Friendly and PDF

Babka bez jajek

Ta babka z musem jabłkowym dosłownie mnie oczarowała. Miałam już nie piec babek przed Wielkanocą, ale musiałam ją wypróbować. Wszystko jest w niej takie jak lubię - jabłka, cynamon, zaskakujący brak jajek i czarująca prostota. A jak już ją zrobiłam to jeszcze podczas sesji zdjęciowej sama zjadłam niemal połowę.

Babkę robi się błyskawicznie, wystarczy wymieszać składniki. Jest wilgotna, słodka, pięknie pachnie jabłkami i przyprawami. Polecam z całego serca, jest genialna.

Składniki (forma do babki ok 22-24 cm średnicy):

  • 1,5 szklanki przecieru jabłkowego (lub 4 średnie jabłka, cukier, cynamon, gałka muszkatołowa)
  • 300 g mąki pszennej
  • 120-150 g cukru (zależy, jak kwaśne były jabłka)
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jeśli nie mamy przecieru jabłkowego, trzeba go zrobić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię i smażyć, aż zaczną puszczać sok. Wówczas dodać pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej i dusić, aż jabłka będą miękkie. Wówczas dosłodzić wedle uznania (ilość cukru zależy od słodkości jabłek).

Gotowe jabłka zmiksować lub rozgnieść widelcem na gładko. Odstawić do przestygnięcia, najlepiej na noc.

Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Następnie dodać masło oraz mus jabłkowy i zmiksować lub wymieszać do połączenia składników. Dosłodzić wedle uznania, u mnie 120 g cukru wystarczyło.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C przez 45- 55 minut (do suchego patyczka). Gdy jest gotowa, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć babkę z formy (przyłożyć od góry talerz i odwrócić babkę do góry nogami).

Podawać oprószoną cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka bez jajek



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/03/17 18:21:541. Kamila

Też mnie ta babka zauroczyła! Jest świetna! Najlepszego dla Ciebie!

2013/03/17 19:16:492. margot

Jaka śliczna baba , chyba trzeba ja upiec :)))

2013/03/17 19:27:113. Klaudia

Aż burczy mi w brzuchu na widok takiej babki :)
Super ..

2013/03/17 19:38:594. ewelajna

Agnieszko, wszystkiego, wszystkiego najpiękniejszego! Spełnień najskrytszych, miłości najlepszej(od Mrozia:)) i słońca na niebie!
Z tymi restauracjami, to jakbym czytała o sobie... Też szukam miejsc niebanalnych, w których nie będzie narzucania się i nienaturalnego ugrzecznienia. A pomysł na urodziny pożyczę sobie od Ciebie:)
Ostatnio chciałam zrobić zupę pasternakową z gotowym musem jabłkowym (domowym ma się rozumieć), a tu w cieście - niebanalny pomysł:).

2013/03/17 22:33:525. Ania

Dokładnie kilkanaście minut przed wejściem na Pani bloga powiedziałam mężowi, że przestaje mi smakować jedzenie w restauracjach :) i specjalnie weszłam tutaj w poszukiwaniu inspiracji a tu proszę, te same przemyślenia! z racji czego jeszcze chętniej będę zaglądać po wenę kulinarną :) wszystkiego najsmaczniejszego i najsłodszego z okazji urodzin :)

2013/03/18 15:22:366. Monika

Podoba mi się ten przepis bardzo :) Wygląda na dość wilgotne ciasto, a takie bardzo lubię :)
Długo trzyma świeżość?
Pozdrawiam :)

p.s.najlepszego z okazji urodzin :)

2013/03/18 18:25:287. UsagiUsagi

Moniko, na razie ma dwa dni. I obecnie chyba jest jeszcze lepsze. Dziś rozpływa się w ustach. To chyba najlepsze ciasto, jakie jadłam od jakiegoś pół roku.

2013/03/18 18:27:348. UsagiUsagi

Dziękuję Wam za życzenia :) Miał tu być tort, jest to ciasto... ale wiecie co? Nie żałuję!

2013/03/18 18:46:029. Majana

Kochana, wszystkiego najlepszego! :*
A babeczka prezentuje się wdzięcznie i smacznie.:)
Ja jeszcze babki nie piekłam w tym roku hehe;D
Pozdrowienia

2013/03/18 18:57:5810. Jolanta Szyndlarewicz

Też mam wielką ochotę na tę babkę .... może jutro ją sobie zrobie, jeśli wygra z ochota na drożdżówkę:).
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Kochana:)

2013/03/18 20:16:2511. cukrowawrozka

Ja kiedyś piekłam ciasto czekoladowe z musem jabłkowym...pyszne i wilgotne

2013/03/19 20:45:5512. gin

Wygląda bardzo smakowicie, zaciekawił mnie pomysł z musem jabłkowym zamiast jajek :)
W związku z urodzinami życzę Ci wszystkiego, co najlepsze :)

2014/04/16 16:47:5913. Pati

Widać, że wilgotna, taka jak lubię!

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.