14 Feb 2010Babeczki z musem czekoladowym
Niewielkie, kruche babeczki wypełnione wspaniałym, czekoladowym ganashe. Wyglądają na trudniejsze, niż są w rzeczywistości. Wystarczy tak naprawdę podstawowy przepis an ciasto kruche oraz krem czekoladowy na bazie śmietanki. A efekt jest powalający.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 4 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 50 g brązowego cukru
- 20 g masła
- 50 ml płynnej śmietany 12%
- 150 g ciemnej gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka rumu lub brandy
Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, rozetrzeć razem na sypko. Dodać cukier puder i wodę, wyrobić na gładką masę. Wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Rozwałkować ciasto dość cienko, wyłożyć nim foremki do babeczek. Piec około 15 minut, aż ciasto się zezłoci. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
W rondelku podgrzać masło, cukier i śmietanę 12%. Mieszać aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać na gładką masę. Dolać kremówkę, zamieszać, dolać alkohol, ponownie zamieszać, odstawić do ostygnięcia.
Na spody z kruchego ciasta wyłożyć dodatki - na przykład po kawałku banana, obranego orzecha lub kilka kawałków imbiru. Zalać masą czekoladową. Ozdobić według uznania i wstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.
Smacznego!
2010/02/14 11:45:321. cukrowa wróżka
Ja też nie potrafię nic nie robić.. Dzisiaj nastawiłam sobie budzik na 6.30, bo inaczej mam wrażenie, że marnuję czas.. :]Ale w sumie zaczęły się ferie, więc teraz na pieczenie duuużo czasu. Babeczki są śliczne, zdjęcia mnie zachwyciły! No i w końcu coś nie w kształcie serduszek.. :]