05 Nov 2020Szarlotka z brzoskwiniami
Za kilka dni blog obchodzi drugie urodziny. Zaczynałam od Kruszonej szarlotki, w tamtym roku był Jabłecznik wg Philipa Johnsona, a w tym znów wróciłam do szarlotki. Jakoś tak o tej porze roku nie potrafię obojętnie przejść koło jabłek.
Tym razem oprócz jabłek skusiły mnie też śliczne, mechate, niewielkie polskie brzoskwinie. Razem z jabłkami stworzyły wspaniały duet. Do tego moje ulubione kruche ciasto i mnóstwo kruszonki. Bo takie szarlotki chyba lubię najbardziej.
Przepis dodaję do akcji Waniliowej chmurki Sezon na jabłka oraz Kabamaigi Morelkowo, brzoskwiniowo 3.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki
- 185 g masła
- 120 g cukru
Składniki na mus:
- ok. 600 g jabłek
- ok. 600 g brzoskwiń
- ok 60 g cukru (ilość należy dobrać do kwaśności jabłek)
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Składniki na ciasto połączyć, rozetrzeć masło palcami z mąką i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem zostawiając 1/3 na później, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i piec, aż się zezłoci - około 30 minut.
W tym czasie jabłka i brzoskwinie obrać, wypestkować i pokroić w sporą kostkę. Na patelni z grubym dnem podsmażyć jabłka, aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon, kardamon i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie i zdjąć z ognia.
Tak przygotowany mus wyłożyć na podpieczony kruchy spód, na wierzch pokruszyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, na ostatnie 10 minut można podkręcić temperaturę, żeby kruszonka się przyrumieniła.
Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
2011/08/29 09:27:541. ewelajna
Agnieszko, moja Droga!Szarlotka jest dobra na wszystko, na Świętowanie również:) Najlepszego zatem z tej Okazji! Wielu cudownych inspiracji i energii tak na blogu, jaki w życiu:) Mocno i serdecznie Cię pozdrawiam i bardzo się cieszę, że tu jesteś:)