Łosoś z kaszą jęczmienną i soczewicą :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

05 Nov 2020Łosoś z kaszą jęczmienną i soczewicą

Print Friendly and PDF

Łosoś z kaszą jęczmienną i soczewicą

Podobno "kto jada ostatki, ten jest piękny i gładki". Osobiście mam w tym względzie pewne wątpliwości, ale chyba nie ma domu, w którym nie mieszkałby choć jeden "dojadacz". Podsuszone kawałki kiełbas, produkty z końcówką ważności, kawałki serka, które ktoś porzucił, bo wolał otworzyć nowe, końcówki masła...

W moim rodzinnym domu takim odkurzaczem jest ojciec, a w naszej małej rodzinie 2 i pół - ta rola przypada mnie. Swego czasu dojadałam wszystko bez zastanowienia, jednak od pewnego momentu zaczęłam poddawać takie produkty mocnej obróbce cieplnej. A z takich resztek można wyczarować prawdziwą ucztę. Choćby taką, jak ten łosoś.

Wędzony łosoś podsmażony na patelni z selerem naciowym, który uwielbiam, z resztką kaparów, ostatnim woreczkiem kaszy jęczmiennej i kilkoma łyżkami czerwonej soczewicy, która kryła się w zakamarkach szafy. I oto jest - obiad marzeń. Aromatyczny, sycący, kolorowy.

Składniki (1 -2 porcje):

  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 5-6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • kilka listków rozmarynu
  • pieprz

Kaszę jęczmienną ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie.

Łososia pokroić na plastry i podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilii, przesmażyć minutę, a potem wrzucić pokrojony w plasterki seler naciowy i soczewicę. Dolać tyle wody, żeby zakryła soczewicę i dusić na małym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 10 minut).

Następnie wkruszyć suszoną miętę, dorzucić kapary i odcedzoną kaszę jęczmienną, dodać sos rybny i sojowy oraz kilka listków rozmarynu. Chwilę smażyć mieszając, doprawić pieprzem do smaku. Podawać udekorowane gałązką rozmarynu.

Smacznego!

Łosoś z kaszą jęczmienną i soczewicą



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2011/01/17 15:11:401. grazyna0071

Fajne ! Lubie takie dania, u mnie to są zapiekanki "porządki w lodówce" :)

2011/01/17 15:41:272. eve

Usagi, wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje!
Aż się wierzyć nie chce, że to resztkowy przepis :)
pozdrawiam ciepło!

2011/01/17 15:59:213. Paula

niesamowicie intrygujące połączenie

2011/01/17 16:44:304. zaytoon

Ja jestem raczej z gatunku tych "zostawiaczy" niż "dojadaczy". Ale to w kwestii obiadowych. Wszelkie resztki słodkości (jak moja ukochana masa krówkowa) nie ustrzegą się przede mną. ;)

A z tych resztek, to naprawdę udało Ci się wyczarować niesamowity obiad!

Pozdrawiam! :)

2011/01/17 17:22:065. kornik

O, co za danie! Bardzo ciekawe połączenie wszystkich głównych składników. Fajnie,podoba mi się i z pewnością by mi posmakowało.

2011/01/17 19:21:186. myniolinka

skoro łosoś z kaparami to biorę w ciemno :)
też jestem dojadaczem ale też niesamowitym chomikiem, więc mogę powiedzieć że dojadam na własne życzenie...

2011/01/17 22:53:287. Majana

Kocham wędzonego łososia!:) Zjadłabym w takiej wersji,bo wygląda przepysznie:)
Pozdrowienia.

2011/01/17 22:56:458. aga

ale wyglada smakowicie:)

2011/01/18 09:37:349. Smaczny Dom

Od pewnego czasu mam pewnego fiola na punkcie kaparow i lososia..wiec to polaczenie jest dla mnie kuszace..;) zapisze sobie do danie jako: do zrobienia ;)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.