07 May 2013Czosnkowy chlebek naan
Bardzo smaczny i aromatyczny chlebek popularny w krajach Azji południowej. Jest idealnym dodatkiem do kurczaka tandoori, czerwonego curry lub soczewicowego dhal. Sam też się świetnie sprawdzi jako ciepła lub zimna przekąska podawana z ulubionym sosem, dipem, czy chociażby jogurtem naturalnym. Robi się go szybko, nie ma z nim wiele zachodu, a z ciastem świetnie się pracuje.
Jeśli lubicie kuchnię indyjską, zdecydowanie Wam go polecam.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące) i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać z solą, wlać mleko, dodać jogurt i oliwę i zagnieść zwięzłe, gładkie ciasto ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto na chlebki naan wyjąć z miski, rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm, pokroić na trójkąty, a następnie każdy z nich rozciągnąć nieco w dłoniach. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem lub oliwą i posmarować nim każdy chlebek. Piec na rozgrzanej blasze w temperaturze do 200°C przez około 15 minut.
Podawać jako dodatek do dań indyjskich lub jako przekąskę z ulubionym sosem, dipem lub jogurtem.
Smacznego!
2013/05/07 22:06:591. kuchenny bałagan
Mniam, mniam, ale smaka mi na samą noc zrobiłaś!