11 May 2012Estoński kringel

Print Friendly and PDF

Estoński kringel

Ponieważ rodzina chciała się spotkać na świeżym powietrzu, więc postanowiłam upiec coś spacerowego. Po sukcesie cynamonek pozostało we mnie głębokie przekonanie, że jak chcę zrobić coś smacznego dla każdego, to powinno to coś zawierać cynamon. Szukałam, szukałam, aż w końcu trafiłam na blog Just Love Cookin'. I tak powstał ten estoński wieniec, precel, obarzanek - tłumaczeń jest wiele.

Estoński kringel jest wspaniały z wielu powodów, poczynając od pięknego wyglądu, niesamowitego zapachu i smaku, a na prostocie i szybkości wykonania kończąc. Składniki są niewymyślne, z ciastem dobrze się pracuje, piękny wygląd też przychodzi przy minimum wysiłku. Nie jest zbyt słodki, fantastycznie się rozwarstwia. Za to piekarnik nawet po kilku dniach pachnie cynamonem.

Zdecydowanie polecam.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 żółtko (dałam 1 jajko)
  • 1 łyżka cukru (2 łyżki cukru trzcinowego)
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na wypełnienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru (dałam cukier trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (dałam 2)

Wyjąć z lodówki masło na wypełnienie, pokroić w niewielkie kawałki, odstawić na bok, żeby zmiękło.

Przygotować ciasto. Mleko lekko podgrzać (ma być letnie) i rozpuścić w nim masło, cukier oraz drożdże. W misce wymieszać mąkę z solą. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości. Ponieważ mleko jest ciepłe, drożdże powinny zacząć od razu pracować.

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu wstawiam miskę z ciastem do piekarnika, przykrywam ściereczką i ustawiam temperaturę na 50°C.

Gdy ciasto wyrośnie ustawić piekarnik na 200°C. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem na pastę (cukier nie musi się rozpuścić).

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 - 1 cm. Posmarować na całej powierzchni masą cynamonową, a następnie zwinąć, by powstał długi rulon. Obrócić go tak, by łączenie było na dole, a następnie rozciąć wzdłuż na dwie części, zostawiając około 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry (łatwiej będzie je zaplatać).

Skręcić obie części odwracając je w taki sposób, aby warstwy ciasta i cynamonu były zwrócone do góry i widoczne. Zapleść do końca, zwinąć w wieniec i połączyć końce podkładając je pod spód. Tutaj są zdjęcia poglądowe.

Gotowy wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masy cynamonowej lub oprószyć cukrem i cynamonem, i piec 15 minut w 200°C, a następnie kolejne 15 minut w 180°C.

Smacznego!

Estoński kringel

Estoński kringel



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/05/11 12:42:271. kornik

Wygląda super. A jak pięknie musi pachnieć!

2012/05/11 12:59:362. Grażyna

Ale super ciacho ! Drożdżowe i z cynamonem, uwielbiam takie :)

2012/05/11 13:23:333. renia_t

Zdecydowanie podoba mi się!
Będąc dziś w formie niekoniecznie doskonałej, poczułabym się bardzo uszczęśliwiona mogąc skosztować kawałeczek :-)

2012/05/11 13:25:194. BeeSweet

Swietne jest to ciasto, pieklam podobne, dodatkowym plusem jst to ,ze nie trzeba go kroic, wystarczy odrywac po kawalku.

2012/05/11 14:47:045. majka

Przesliczny! Jestem nim po prostu zachwycona :) Chyba bym tylko na niego patrzyla zamiast jesc :)))

Pozdrowienia.

2012/05/11 17:17:456. Kamila

zachwyca mnie!

2012/05/11 21:57:317. mojetworyprzetwory

Wygląda wspaniale!!!! Podziwiam, ja byĶ tak nie umiała złożyć ciasta! Pyszne!!

-1/11/30 00:00:008. UsagiUsagi

To wcale nie jest trudne, też myślałam, że nie wiadomo jak to się robi, tymczasem zwijasz razem dwa kawałki ciasta. Rozwarstwia się i tak ładnie układa już później samo :)

2012/05/11 22:22:379. Majana

Cudowny ten wieniec! Czekałam na niego, wiedziałam,że będzie piękny. :)
CYnamon, ach to jest to co kocham.
Fantastyczne drożdżowe z cynamonem i tak pięknie zwinięte :)

2012/05/11 23:45:4810. karmel-itka

oj, ależ cudowny wianuszek! jak ogromny cynamonek. jej, jej!

2012/05/12 07:45:5411. codojedzenia

Tego typu ciasta z cynamonem sa bardzo poularne w Szwecji.

-1/11/30 00:00:0012. UsagiUsagi

Masz rację - kringel podobnie jak prezentowane wcześniej cynamonki to typowe ciasta skandynawskie.

Pozdrawiam!

2012/05/12 10:31:5913. alebabka77

Ciacho bajeczne. Usagi, a gdzie Twój blog codzienny? Zawsze chętnie go podczytywałam w przerwach między wertowaniem przepisów. Tak mnie kiedyś rozbawiłaś klopsikami mielonymi Teściowej, że zawsze jak do Ciebie zaglądam to mi się te klopsiki przypominają.

2012/05/12 12:16:2714. Jolanta Szyndlarewicz

Oj pysznie wyglaa:) uwielbiam wszystko co drożdżowe i cynamonowe:) pozdrawiam ciepło

2012/05/12 22:58:1715. Magdalena Kopytek

Jak zwykle smakowicie, dziękuję za komentarz na moim blogu.Napisałam odpowiedź.Jeśli masz ochotę przeczytać zapraszam.

2012/05/13 10:13:3616. Ola

Już jakiś czas temu znalazłam gdzieś ten przepis i zawsze chciałam wypróbować ;)

2012/05/13 11:25:1917. MalgosiaZ

ale to jest ładne!

2012/05/13 11:42:0718. SmacznyKasek

Świetny pomysł na niedzielne wypieki! Niestety ja fanką cynamonu nie jestem, ale może uda mi się jakoś zmodyfikować przepis pod siebie ;)

2012/05/13 16:06:2919. Amber

Cudnie zawinięty!
Czuję tę moc aromatów.

2012/05/13 21:57:5020. aga

cudny wieniec!!! drozdzowy i z cynamonem, po prostu musi byc pyszny:)

2012/05/13 22:15:3321. piegusek1976

ależ cudowny widok no i zapach już sobie wyobraziłam:)

2012/05/14 09:34:5922. DarkANGELika

Od wana mnie kusi to ciasto, muszę w końcu spróbować, bo widzę, że ma dużo pochwał;)

2012/05/14 19:23:1323. mikimama

Piękny wianek!

2012/06/09 22:15:5924. skuterka

jak tylko zobaczyłam to zdjęcie wiedziałam że muszę to ciasto zrobić :) ciasto wyszło genialnie... najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam, chyba przez to masełko które podczas pieczenia nawilżało ciasto. Cynamon pachnie obłędnie nawet długo po zjedzeniu ciacha. A i pochwał sporo od gości zebrało :)

2012/06/09 22:55:1525. UsagiUsagi

Bardzo się cieszę :)

2012/08/07 13:57:1526. matka_Wariatka

właśnie wydrukowałam przepis i zabieram się do zwijania :)

2012/08/19 22:01:0227. gosik2.0

Jak ja lubię takie ciasta - drożdżowe, z cynamonem, zawijane, piękne! Zrobię.

2013/09/05 17:57:3728. Aga

Piekny kształt, zacheca do zjedzenia. Postaram sie zrobić podobny.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.