15 Feb 2013Warzywna zupa z soczewicą

Print Friendly and PDF

Minestrone, zupa warzywna z soczewicą

Zupa w stylu włoskiego minestrone chodziła za mną od strasznie dawna. Warzywna zupa przygotowywana na bazie sezonowych składników, podawana z makaronem podbiła moje serce. Postanowiłam wypróbować ją w wersji z czerwoną soczewicą. Nie zawiodłam się.

Zupa jest sycąca, aromatyczna, konkretna. Kawałki warzyw są chrupkie, a makaron i soczewica delikatne. To taka szybka zupa na codzienny obiad, wystarczy mieć kilka warzyw i drobny makaron. No i koniecznie pomidory - albo świeże, albo chociaż z puszki. Pasta pomidorowa zupełnie się nie sprawdzi.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 średnia cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych nasion
  • około 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 kostka warzywna BIO (używam Organic Swiss Vegetable Boullion)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka drobnego makaronu

Warzywa obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobno posiekać. Wszystko umieścić w garnku, dolać oliwę i dusić przez 5-10 minut, aż warzywa zmiękną.

Warzywa zalać 2 litrami wody, dodać kostkę warzywną i wszystko zagotować. Do gotującego się bulionu wsypać soczewicę, dodać listek laurowy, ziele angielskie i oregano i pogotować na niedużym ogniu, aż soczewica zmięknie. Wtedy dołożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolać jeszcze przegotowanej wody, zagotować. Dodać drobny makaron i gotować, aż zmięknie.

Najlepiej podawać z bagietką.

Smacznego!

Minestrone, zupa warzywna z soczewicą



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/02/15 15:38:151. wiosenka27

Wczoraj gotowałam, można powiedzieć, że podobną zupę, bo też była soczewica, makaron i warzywa. Bardzo nam smakowała:)

2013/02/15 22:47:162. pieczarka mysia

Mniam! Uwielbiam takie zupy! :)

2013/02/17 00:10:563. Komarka

Ale fajne połączenie :) Soczewicowa znowu chodziła za mną cały tydzień, więc sobie wypróbuję dla odmiany wersję z makaronem :)

2013/02/17 11:29:314. Jolanta Szyndlarewicz

Nie mogę teraz zajadac warzyw strączkowych, ale kiedy tylko będę mogła taka zupa z soczewicą na pewno pojawi się na naszym stole:) pozdrawiam

2013/03/02 08:46:235. Pati

Soczewica nadal jest niedoceniana, a to takie zdrowe, delikatne warzywo. Uwielbiam czerwoną i często gotuję zupy z jej udziałem. Idealna jako składnik past i nadzienia, np. do pasztecików.

2013/04/30 21:15:066. Teresa

Faktycznie tak zestawione warzywa robią wrażenia. Zwłaszcza, że uwielbiam połączenie soczewicy i pomidorów

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.