31 May 2013Portawka z indyka w stylu meksykańskim

Print Friendly and PDF

Meksykańska potrawka z indykiem

To kolejny prosty przepis na smaczny obiad. Przygotowanie tego dania zajmie Wam jakieś 15 minut, kolejne 1,5 godziny to jedynie pieczenie, gdy piekarnik robi za nas całą pracę, a my możemy zająć się czymś innym.

Potrawka jest aromatyczna i pikantna, zawiera w sobie to, co tak bardzo lubię w kuchni meksykańskiej - gorące chili, połączenie kolendry z kminem, które podbiło moje serce na stałe, pachnące oregano. Do tego rozpływające się w ustach mięso i fasola.

Polecam!

Przepis bierze udział w akcji Shinju: HolaMexico!

Składniki (4 porcje):

  • 800 g mięsa z indyka (piersi lub gulaszowego)
  • 400 g wypestkowanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
  • 400 g ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili lub pieprzu cayenne
  • 1-2 papryczki chili (można pominąć w wersji łagodnej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub octu balsamicznego
  • kieliszek białego wina (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

Indyka pokroić w dość grubą kostkę, cebulę także pokroić dość grubo, marchewkę pokroić w plasterki. Czosnek i papryczki chili drobno posiekać. W moździerzu rozetrzeć kmin i kolendrę ze szczyptą soli.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przesmażyć indyka i marchewkę na złoto. Dodać cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać roztarte przyprawy oraz chili - to posiekane i to w płatkach. Smażyć jeszcze minutę, zdjąć z ognia.

Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dorzucić posiekane pomidory bez skórki, wlać sos worcestershire oraz białe wino, dodać suszone oregano.

Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nastawionego na 200°C na 45 minut. Po tym czasie sos powinien się zredukować, a indyk powinien być miękki. Dorzucić odsączoną fasolę, doprawić słodką papryką, w razie potrzeby można dodać trochę wody. Piec jeszcze około 30 minut.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podawać z tortillą, ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Meksykańska potrawka z indykiem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/05/31 12:34:571. wiosenka27

Zjadłabym:)

2013/06/01 21:38:342. Majana

Wygląda bardzo smakowicie!:)

2013/06/02 21:32:153. Jolanta Szyndlarewicz

Oj zeby każdy obiad dało sie zrobic w taki sposób:) ....pysznie wyglada ta potrawka:) buziaki

2013/06/05 18:08:314. kabamaiga

Takie dania kojarzą mi się z zimą, ale aura na dworze jak najbardziej sprzyja takim obiadom.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.