28 Dec 2012Piersi kaczki w pomarańczach
Odkąd pamiętam, zawsze chciałam przyrządzić to danie. Za każdym razem, gdy oglądałam w jakimś programie jak ktoś przygotowuje piersi kaczki, wydawało mi się to szczytem kulinarnych umiejętności. Tymczasem wystarczy kilka sztuczek i kaczka wychodzi jak malowana. Soczysta, lekko różowa w środku, z przypieczoną skórką. Cały sekret tkwi w nierozgrzewaniu patelni przed pieczeniem, dzięki czemu skórka nie spali się, a tłuszcz równomiernie wytopi.
Jest to jednak potrawa zdecydowanie dla wielbicieli kaczki i mięs średnio wysmażonych. Jako wielbiciele długo duszonych, rozpływających się w ustach mięs, raczej nie powtórzymy tego dania. Mnie najbardziej smakował sos, bo rzeczywiście jest przepyszny.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 3 pomarańcze
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz
Piersi z kaczki opłukać i oczyścić (trzeba obejrzeć skórę, czy nie zostały resztki piór). Skórę naciąć po skosie w kratkę starając się nie naciąć przy okazji mięsa. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Piersi kaczki ułożyć na zimnej (!), nieprzywierającej patelni skórką do dołu i smażyć na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi, a skórką zrumieni - około 6-8 minut. Po tym czasie odwrócić kaczkę na drugą stronę i dosmażyć przez kolejne 7-10 minut, aż będzie się lekko uginała pod dotknięciem. Zdjąć z patelni o odłożyć na bok w ciepłe miejsce, żeby mięso odpoczęło i puściło soki (nie kroić!).
Gdy mięso odpoczywa z patelni odlać połowę tłuszczu wytopionego z kaczki, a do reszty dodać wino, cukier oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Podgrzać na małym ogniu zeskrobując resztki kaczki z dna patelni. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Pozostałe dwa pomarańcze okroić ze skóry i wyfiletować na cząstki - o tak >>klik<<.
Piersi kaczki pokroić pod skosem na około 1 cm plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami pomarańczy i polać sosem.
Smacznego!
2012/12/28 21:28:001. wiosenka27
Przepysznie wygląda:)