07 Sep 2012Keftedes według Pascala

Print Friendly and PDF

Keftedes, pulpeciki greckie, Pascal

Kiedy słyszę, że kiedy się pracuje, to je się fastfood i gotowe produkty, z podziwem stwierdzam, że człowiek potrafi usprawiedliwić dosłownie wszystko. To, że na własne życzenie napycha się produktami jedzeniopodobnymi i tyje - też. Kolejną fantastyczną wymówką jest, że wartościowe jedzenie jest drogie. Akurat! To właśnie wszystkie fastfood'y drylują pieniądze z naszych kieszeni.

Lubię proste i szybkie obiady. Jeszcze bardziej lubię obiady jednogarnkowe, które starczają na kilka dni. Wiem, że istnieją osoby, które gotują codziennie obiady wielodaniowe z zupą, drugim daniem i deserem, ale ja nie mam na to czasu! A mimo to jem zdrowo, niedrogo i smacznie. Klopsiki lubię, są łatwe, wyglądają sympatycznie, a przy tym starczają nam na 3 dni - no i kosztują nas jakieś 3,50 zł na osobę dziennie. Można tanio? Można. Ten blog jest tego przykładem. Wystarczy chcieć.

W poszukiwaniu obiadowych inspiracji postanowiłam skusić się na propozycję Pascala i zrobić klopsiki po grecku. Dodatek sera typu feta mnie nie zaskoczył, ale cynamon i brandy już tak. Kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że miksowanie cebuli to genialny wynalazek, dzięki któremu pulpeciki świetnie się formują. A efekt? Zarówno oliwki, jak i pietruszka z fetą świetnie pasowały, bo to jedno z żelaznych połączeń, natomiast cynamon był jakby z innej bajki. Bez niego byłoby świetnie, z nim - nie było źle, ale to jednak nie nasz smak. Do pulpecików Nigelli, które są moim obiadowym nr 1, im daleko. Mimo to warto spróbować, zawsze to coś nowego.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 duże kromki chleba bez skórki namoczone w mleku (ja sypię suchą tartą bułkę)
  • 1 żółtko (u mnie całe jajko)
  • 60 g sera sałatkowego typu greckiego
  • 80 g czarnych oliwek greckich
  • 3 łyżki brandy (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dla odważnych)
  • 1 cebula
  • 1-2 szalotki (można pominąć)
  • 1 natka pietruszki
  • 200 g pomidorów z puszki bez skórki (dałam 400g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (pominęłam)
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek

Cebulę i szalotki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Natkę pietruszki z grubsza posiekać. Umieścić wszystko w mikserze i zmiksować na gładko.

Mięso mielone wymieszać z chlebem i żółtkiem oraz z połową zmiksowanej cebuli. Dodać 2 łyżki brandy, cynamon oraz pokrojony w drobną kostkę ser sałatkowy i posiekane w plasterki oliwki. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na głębokiej rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Z mięsa uformować nieduże pulpeciki i usmażyć. Zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni krótko przesmażyć pozostałą część zmiksowanej cebuli. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i brandy. Dusić przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Jeśli sos zacznie się przypalać i być zbyt gęsty, dolać nieco wody. Doprawić solą i pieprzem, następnie włożyć do sosu klopsiki i dusić kolejne 5-10 minut.

Podawać z ryżem albo makaronem.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/09/07 22:15:551. Tyna

Zgadzam się, brak czasu nie może usprawiedliwiać fastfoodów i tych wszystkich fix'ów, można zrobić coś szybkiego i taniego bez problemu. A keftedes- bardzo smakowite!:)

2012/09/07 23:29:252. Shinju

Zgadzam się z Tobą. Brak czasu to dla wielu świetna wymówka. Już kiedyś u siebie na blogu udowadniałam, że przygotowanie piersi kurczaka w sosie robionym samodzielnie trwa podobnie długo jak zrobienie tego samego kurczaka w sosie ze słoika. Brak czasu nie jest żadnym argumentem. A klopsiki też lubię - przede wszystkim za uniwersalność - można zmieniać sosy, dodatki w klopsikach i otrzymywać smaczne potrawy na kilka dni :) Twoje wg Pascala wyglądają świetnie.

2012/09/09 19:50:533. ania

Też robiłam te klopsy i też mi nie pasował cynamon :) Zrobię je jeszcze na pewno, ale cynamonu dam najwyżej szczyptę.

2012/09/10 20:17:234. Goga

Pulpeciki Pascala były pyszne, już raz robiłam i pewnie jeszcze powtórzę, teraz mam smaka na jego pizze XXL, zapowiada się równie pysznie:)

2012/09/13 22:17:285. Manufaktura Ciastek

Wyprobuje. Mam dość zwykłych klopsow!:)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.