30 May 2014Makaron z bazyliowym tuńczykiem
Bardzo proste danie obiadowe i właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na jakość składników. Przy tak niewielu elementach, wszystko ma znaczenie - twardość makaronu, słodycz pomidorów, konsystencja tuńczyka. Danie idealne na szybki obiad, do wykonania w czasie gotowania makaronu. A przy tym ciekawe w smaku, intrygujące.
Składniki (na 2 -3 osoby):
- 1 garść listków bazyli (około pół pęczka)
- 1 łyżeczka mileonych migdałów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka w zalewie (ok. 250 g )
- 3 duże pomidory lub 1/2 puszki siekanych pomidorów bez skórki
- 5-8 pomidorków koktajlowych
- pieprz i sól
- ok. 300 g ulubionego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy się gotuje, zrobić sos.
Bazylię, migdały, obrany i posiekany czosnek oraz szczyptę soli umieścić w moździerzu i rozetrzeć na pastę. Następnie nadal rozcierając dodać oliwę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem (ja wrzucam do wody na makaron na około 2 minuty), wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne.
Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzaną, głęboką patelnię przełożyć roztarte pesto bazyliowe, dorzucić cebulę i smażyć 2 minuty, żeby cebula zmiękła. Dorzucić pomidory, wymieszać i podsmażać kolejne 2-3 minuty. dodać odsączonego tuńczyka i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dusić jeszcze 2 minuty. Na koniec do sosu dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem.
Smacznego!
2014/05/30 10:34:351. Kamila
Dobrze, że Jesteś! Powodzenia w znajdowaniu Siebie! Pysznych i szybkich posiłków :) Pozdrawiam