08 Mar 2010Bigos myśliwski

Print Friendly and PDF

Bigos myśliwski

Różne spotykam odmiany bigosu - niekiedy nawet z pieczarkami i chudym mięsem, o zgrozo! - jednak ten tradycyjny bigos z kapusty kiszonej i kilku rodzajów mięs smakuje mi najbardziej. Dołóżmy do tego aromat suszonych grzybów i śliwek, miodu oraz czerwonego wina i mamy danie tak aromatyczne i wykwintne, że niech się wszystkie inne schowają.

Przepis z książki "KUCHNIA POLSKA: Dania na każda okazję" wydawnictwa Reader's Digest.

Składniki (dla 12 osób):

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1kg - 1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny, sarniny, zająca), np:
    • 0,5 kg wołowiny
    • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 500 g wędzonych wędlin, np:
    • 200 g kiełbasy wędzonej - krojona, chuda, aromatyczna (najlepiej jałowcowa)
    • 150 g szynki wędzonej
    • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 60 g suszonych grzybów
  • 50 g suszonych śliwek
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 8 - 10 ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
  • 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 - 8 ziaren jałowca
  • 3 - 4 listki laurowe
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz

Namoczone grzyby ugotować w 200 ml wody, pokroić na paski a wywar zachować. Kapustę posiekać, wlać wywar z grzybów i gotować na małym ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła.

Każdy rodzaj mięsa pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na złoto na oleju lub smalcu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Włożyć do kapusty. Dodać grzyby, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listki laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 1-1,5 godziny, często mieszając, ponieważ bigos łatwo się przypala.

Boczek i szynkę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Na patelni podsmażyć najpierw boczek, a gdy się wytopi tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę, szynkę i kiełbasę pokrojoną. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać do kapusty. Wymieszać.

Bigos doprawić pieprzem, solą i miodem, dorzucić pokrojone w paseczki śliwki i wlać wino. Dusić kolejne 30 minut.

Smacznego!

Bigos myśliwski



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2010/03/08 14:11:421. grumko

Już bardzo dawno nie jadłem bigosu, więc nie dziw się, że narobiłaś mi DUŻEGO smaka;-) Pozdrawiam;-)

2010/03/08 15:30:102. kasiaaaa24

U Nas w domu bigos gotuje mąż :) Muszę go trochę przywołać do porządku, bo się obija i chyba ze sto lat bigosu nie było :)

Mniam, pysznie wygląda :)

2010/03/08 15:45:423. cudawianki

uwielbiam bigos! najlepszy robi jednak Mama :-)

2010/03/08 18:54:154. alf19

Oj... narobilas mi smaka na dobry bigosik. Niestety nie zawsze mam dostep do kiszonej kapusty. Jutro przejde sie po sklepach i moze uda mi sie ja kupic :)

2010/03/09 21:32:345. Teina

Mmm...Ładny bigos, na bogato-sarnina,baranina,zając. Masz jakiś dojścia u myśliwego?;)

2010/03/09 22:33:166. UsagiUsagi

Uff, nareszcie go skończyliśmy. Już nie mogłam, 6 dni na bigosie to dla mnie za wiele.

Teina: Nie mam dojść, ale czasem coś się trafi. A jak nie ma to po prostu używam tego, co jest: wołowiny, schabu, cielęciny, królika... Na szczęście przepis nie wymaga tych wszystkich mięs, tylko po prostu mięs :) Mam za to dojścia do doskonałych wędlin, robionych w niewielkich wędzarniach - bigos na nich to poezja smaku.

2012/11/03 19:28:037. aga-aa

no pasuje mi (ale bez śliwek, da radę?), powiedz czy on tego samego dnia jest smaczny czy lepiej odstawić go na noc? słyszałam, że lepiej smakuje bigos któryś raz z kolei odgrzewany...

2012/11/03 20:17:048. UsagiUsagi

Bez śliwek da radę, pewnie, że tak :) Smaczny jest tego samego dnia, choć nam się zawsze wydaje, że jest zbyt łagodny dopóki nie dodamy wina. Jak już je dodamy, to jest rewelacja, dlatego doprawiaj solą i pieprzem dopiero po winie ;) A potem z dnia na dzień jest smaczniejszy. Zimą trzymam go na balkonie, nawet do 6 dni. Ale w lodówce też można.

Aha, i sprawdź kapustę - zapomniałam dopisać, jak jest bardzo kwaśna, to dobrze ją odcedzić.

2012/11/08 00:26:269. aga-aa

odcedzić czy też przepłukac wodą?

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.