15 Jan 2012Norweskie bułeczki cynamonowe

Print Friendly and PDF

Norweskie bułeczki cynamonowe, cynamonki

Od kilku miesięcy Mroziu stara się zrzucić kilka kilogramów i nawet nieźle mu idzie. Można powiedzieć, że działa przy tym w warunkach szczególnie nieprzyjaznych, w tym wypadku mieszkając ze mną. Jestem niczym biblijna Ewa - kuszę, w dodatku nie jabłkami. Wypiekam ciasta, podjadam czekoladki, nagminnie robię jego ulubione quesadillas, no po prostu koszmarna baba jestem.

Ale co ja mogę poradzić, że ta zima tak się ciągnie, że ta pogoda jest tak ponura, że wracam wieczorami do domu i mam ochotę poczuć się po prostu ciepło, komfortowo i bezpiecznie? A chyba nie ma nic bardziej kojącego niż ciepłe światło piekarnika i zapach pieczonego ciasta.

Dziś piekę cynamonki i w domu pachnie masłem i cynamonem. Te norweskie wypieki nie są trudne, a smakują cudownie. Jak dla mnie idealnie zgrałyby się z dżemem jabłkowym lub pieczonym jabłkiem. Przepis z książki Nigelli Lawson "How to Be a Domestic Goddess".

Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko

Składniki na wypełnienie:

  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło (mleko ma być letnie, nie gorące).

Mąkę, cukier i sól dokładnie wymieszać. Jeśli używamy drożdży instant, to wymieszać je z mąką. Natomiast świeże drożdże należy wkruszyć do niewielkiego zagłębienia zrobionego w mące, zalać ciepłym mlekiem i lekko rozmieszać, aż się rozpuszczą.

Dodać jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, do wyrośnięcia.

W tym czasie blachę lub tortownicę (u mnie o wymiarach 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Odstawić.

Przygotować wypełnienie. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem na gładką masę.

Jeśli masło jest z lodówki, tak jak u mnie, można je pokroić na mniejsze kawałki zanim zajmiemy się zagniataniem ciasta - do tego czasu na pewno zmięknie.

Z wyrośniętego ciasta oddzielić jedną trzecią i rozwałkować ją tak, żeby przykryła dno tortownicy (to spód). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Posmarować go przygotowanym wypełnieniem i zwinąć wzdłuż krótszego boku, tak, żeby powstał długi wałek ciasta. Wałek pociąć na 2 cm kawałki i ułożyć je na cieście w tortownicy w odstępach około 1 cm spiralą do góry. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 230°C (ja piekłam w 200°C). Wstawić bułeczki i piec około 25 minut, aż będą złocisto-brązowe (ja piekłam 30 minut, na ostatnie 10 minut nakryłam je papierem do pieczenia, żeby się nie przypaliły od góry).

Wyjąć ciasto z formy, odrywać po jednej bułeczce i jeść jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Norweskie bułeczki cynamonowe, cynamonki



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2012/01/15 12:35:421. wiosenka27

Czuję ten wspaniały zapach:)

2012/01/15 12:52:032. ewelajna

Agnieszko, a wiesz, że ja wczoraj piekłam zawijaski, tylko, że nadziałam je żurawiną i marcepanem. Dziś na śniadanie miałam jeszcze jedną:) Dlatego nie żal mi jak patrzę i czytam o Twoich.
Ale , jak Mroziu taki zawzięty i linię chce mieć, to Ty naprawdę wredna baba jesteś;). Powinnaś, co najwyżej, jabłka z cynamonem, kardamonem i imbirem gotować przez 5 min. i tylko takie frykasy mu serwować.
Ale śniegu to u Ciebie chyba też nie ma, prawda?
Dobrej niedzieli!

2012/01/15 12:55:263. UsagiUsagi

wiosenka27: Ja do tego jeszcze smak ;)

Ewelajna, a wiesz, że ja też myślałam o marcepanie i żurawinie? Ale w końcu zrobiłam klasyczne, bo chcę jeszcze mamie zanieść. Mroziu się odchudza po swojemu, je te moje frykasy i chudnie, więc chyba nie jest tak źle. Śniegu nie ma, ale dla odmiany jest sucho ;)

Pozdrawiam serdecznie!

2012/01/15 13:04:274. Majana

Alez cudowne te cynamonki !Uwielbiam te bułeczki,są kuszące i tak pięknie pachną. A najlepiej je lubię jeszcze ciepłe...mmmm.. rozmarzylam się.

No, a Mroziu,oparł się im? Pewnie nie, co? ;)
Pozdrowienia

2012/01/15 13:06:585. DarkANGELika

Tez je robiłam nie dawno i przyznam, że są naprawdę pyszne. Mam zamiar jeszcze zrobić schnecken, podobno jeszcze smaczniejsze ;)

2012/01/15 13:53:026. UsagiUsagi

Majanko, im się nikt nie oprze. Mroziu nie miał szans :D

DarkANGELIiko, wiem, że robiłaś - tylko Twoje wyszły takie ładne równiutkie, a moje... poszły w kosmos :D

Pozdrawiam!

2012/01/15 14:53:507. zauberi

mam tak samo, nic tak nie koi w taką pogodę jak domowe ciasto czy pyszna bułeczka :)

2012/01/15 14:57:518. kabamaiga

Nie dalej jak wczoraj zatrzymałam się przy tym przepisie w książce na dłużej. Teraz żałuję, że nie dałam się uwieść.

2012/01/15 15:18:279. majka

Cudowne! Od dawna mam wielka ochote na te pyszne buleczki. Musze wreszcie je upiec bo chyba nie wytrzymam :))

Pozdrowienia.

2012/01/15 15:54:1210. zawsze.oliwek

uwielbiam zapach cynamonu. bułeczki są tak kuszące, ze u mnie wszystkie diety poszły by sobie precz:)

2012/01/15 17:39:1011. Wykrywacz smaku

piękne i bardzo apetyczne! Dziękujemy za dodanie zdjęcia do Wykrywacza! :)

2012/01/15 18:42:4912. piegusek1976

wow jak równo zwinięte, już od dawna za mną chodzą:) pozdrawiam

2012/01/15 18:45:5013. Kamila

Apetytu mi narobiłaś ogromnego, odchudzanie poszło w kąt, teraz te bułeczki są już na liście jako pierwsze do zrobienia! Miłego tygodnia!

2012/01/15 19:11:2914. flusso

... kojące ciepłe światło piekarnika! Rozbroiłaś mnie tym, ale masz rację - coś w tym jest :) Bułeczki oczywiście cudne!

2012/01/15 19:30:3015. Holga

Ech, przed chwilą opublikowałam posta z TYM przepisem. Tyle, że ja po raz drugi ;).

Uwielbiam odrywanie gorącej drożdżówki!

2012/01/16 14:59:3016. gruszkazfartuszka

Faktycznie paskudna baba jesteś ;) Mnie byś skusiła tymi bułeczkami :)

2012/01/17 09:17:5417. Aciri

Pocieszyłaś mnie, że nie tylko ja się tak nad mężem znęcam:) A teraz ja przepadłam i chce mi się takich cynamonowców:)

2012/01/17 22:17:5718. najsmaczniejsze.pl

piękny widok

2012/01/18 17:12:0919. Kokilka

mmm ;) narobilas mi ochoty na cos slodkiego

2012/01/20 21:57:5020. Olcik

Usagi! ale one są piękne!;)
Buziaki podsyłam, jeśli zrobisz jagodowe delicje pochwal się linkiem:)

2012/01/21 17:08:3421. aga

wygladaja tak wspaniale, ze z checia bym siegnela po kilka:)

2012/01/21 20:38:4822. Teresa

A ja znalazłam dużo prostszy przepis na cynamonki,równie smaczne, na blogu Doroty lipkowy-domek.blogspot.com

2012/01/23 19:52:2123. mikimama

Narobiłaś mi smaka na cynamonowy wypiek!

2012/07/02 20:39:4624. maria

bułeczki wyglądaja przepięknie.. czy są dobre na drugi dzień? (po upieczeniu późnym wieczorem).

2012/07/03 10:18:5625. UsagiUsagi

Tak, jak najbardziej. Przez masło i cynamon ładnie trzymają świeżość :)

2017/12/06 13:38:3526. kasia

Uwazam,ze za duzo mleka w stosunku do mąki...bo wyszlo mi takie błotko,,,bylam wsciekla i szybko probowalam ratowac ciasto dosypując maki,,,ale mialam obawy ze bedzie zbyt twarde wiec dodalam jeszcze jedno jajko,,troche masla i drozdzy,,,co wyjdzie nie wiem,,bo teraz rosnie,,,fakt ze nie mam wagi kuchennej ale od wielu lat pieke ciasta i potrafie odmierzyc 350g maki...chcialam zrobic mojej podopiecznej niespodzianke a teraz czuje ze recenzja bedzie marna,,,,nie chce nikogo obrazic swoim wpisem,,,jestem w obcym kraju,,,tutaj wszystko jest inne, nawet drozdze dłuuuuzej pracuja..Kasia,

2017/12/06 16:04:0427. kasia

Uzupełnienie opinii o bułeczkach...PO MODYFIKACJI I NERWACH,,,CIASTO TZN BUŁECZKI WYSZŁY WSPANIAŁE,,,NAPRAWDE ROZPLYWAJA SIE W USTACH,,,PO POWROCIE DO DOMU ZAPROSZE RODZINKE NA DEGUSTACJE,,,

Kategorie

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.