01 May 2010Mini stromboli
Pierwsza moja propozycja z okazji akcji "Czas na Piknik". Już jakiś czas temu pisałam o stromboli i podawałam na nią przepis. Tym razem jej odmiana, jaką znam ze Stanów i która także u nas w domu zrobiła furorę.
Strombolki szybko się robi, można w nich zamknąć praktycznie wszystko. Są niewielkie, nie rozpadają się, świetnie smakują zarówno na gorąco jako kolacja, jak i następnego dnia rano w pracy. Do koszyka piknikowego - obowiązkowe!
Polecam.
Składniki na ciasto (ok. 8 stromboli):
- 380 g mąki
- 14 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Składniki na farsz:
- 150 g żółtego sera (tartego)
- 40 plastrów salami
- słoiczek oliwek
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyrobić na elastyczne, gładkie ciasto (około 10 minut). Uformować kulę, posmarować oliwą, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny).
W tym czasie przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać trzy łyżki przecieru pomidorowego, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 8 równych porcji. Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach mniej więcej 12 cm na 16 cm (nie za cienko, bo się będzie rwało).
Środek ciasta posmarować sosem zostawiając po bokach margines około 1,5 centymetra. Na sosie poukładać dodatki - najpierw ser, potem pepperoni, na końcu oliwki.
Złożyć i zlepić najpierw dłuższe boki ciasta formując rulon. Następnie zlepić końcówki rulonu (można w tym momencie dosypać trochę sera, jeśli stwierdzimy, że jest miejsce). Uformować podłużne bułeczki i ułożyć w sporych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, końce stromboli podwinąć pod spód ciasta (można zostawić na pół godziny aby się trochę napuszyły, ale nie jest to konieczne).
Ciasto można też zwinąć po prostu jak roladę (dość luźno, gdyż trochę urośnie) i podwinąć końce pod spód, jednak wtedy często pęka podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
2010/05/01 11:06:321. Paula
nigdy wcześniej nie spotkałam się ze stromboli, a wyglądają tak pysznie!