11 Jul 2010Quiche z kurkami
Upał panujący w Szczecinie skutecznie odstrasza od komputera. Odstrasza też od kulinarnych zapędów, ale jednak czasem trzeba coś zjeść. A jak z powodu gorąca nie zrobiło się zakupów, to nagle człowiek staje przed otwartą lodówką (kawaii!) i dylematem - co na obiad?
No cóż, wyboru za dużego nie miałam - 4 jajka, resztka śmietany, cebula i resztka czosnku, garść czereśni, zwiędła marchewka... I kurki. I to one właśnie uratowały dzień.
Składniki na ciasto (6 foremek 12cm średnicy):- 100 g zimnego masła
- 100 g mąki (około, sypałam na oko)
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 300g kurek
- 1 cebula
- 5 pomidorów suszonych w oleju
- 50 g żółtego sera (startego)
- 2 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce, wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na sześć kawałków. Każdy kawałek cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę, docisnąć i odciąć nadmiar ciasta nożem. Można wstawić do lodówki do schłodzenia.
Kurki opłukać, oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, wstawić foremki z ciastem i piec około 10 minut. Po tym czasie foremki wyjąć.
Na patelnię wlać nieco oleju z pomidorów, wrzucić cebule i smażyć, aż się zeszkli. Dodać kurki. Gdy zmiękną wlać łyżeczkę octu balsamicznego. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, dorzucić na patelnię i wszystko chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Do miski wbić dwa jajka, dodać śmietanę i mleko, dokładnie wymieszać, połączyć z przestudzonymi kurkami.
Farsz rozłożyć do foremek, posypać żółtym serem. Zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wyjąć foremki z piekarnika, odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć quiche z foremek na talerzyki. Podawać z listkami sałaty lub pomidorkami koktailowymi.
Smacznego!
2010/07/11 15:54:481. aga
ale apetyczne te zdjecia! az slinka cieknie...