14 Dec 2014Granola bakaliowa

Print Friendly and PDF

Granola z bakaliami

Granola to takie właściwie musli przygotowane w domu, z płatków owsianych i wszelkiego dobra, które akurat mamy pod ręką. Ze względu na to, że rano przeważnie jadamy jogurty naturalne, granola od jakiegoś czasu stała się u nas produktem i wypiekiem nr 1. 

Kombinacji na to zdrowe cudo jest tyle, ile tyko podpowie wyobraźnia. Ja przeważnie oprócz miodu, soku pomarańczowego oraz słonecznika, dodaję do płatków owsianych jeszcze suszoną żurawinę, orzechy laskowe oraz siekane daktyle. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić inne orzechy, rodzynki czy suszone owoce. Albo wymieszać dosłownie wszystko.

Jako podstawa śniadania granola jest bezbłędna.

Składniki (podstawowa granola, na słój około 2 litrów):

  • 400 g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 100 łuskanego słonecznika
  • 4-6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • ok. 100 g płynnego miodu
  • sok pomarańczowy z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 100 g drobno posiekanych daktyli

Ponadto do wyboru:

  • 200 g migdałów
  •  200 g orzechów laskowych
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, cukier, cynamon i imbir. Jeśli dorzucamy orzechy lub wiórki to też w tym momencie.

Osobno rozmieszać miód, sok pomarańczowy i olej. Następnie powstały syrop przelać do miski z płatkami i wymieszać. Wszystkie płatki powinny być oblepione miodem.

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć powstałą masę i mniej więcej równomiernie rozprowadzić po papierze.

Piec w 170°C przez około 30 -40 minut, mieszając co 5-7 minut, żeby granola się nie spaliła i upiekła równomiernie. Granola powinna być złota, nie mocno brązowa.

Wyjąć do ostudzenia - stanie się bardziej chrupka. Wymieszać z rodzynkami, żurawiną, daktylami lub innymi suszonymi owocami. 

Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce - u mnie stoi na blacie w ogromnym słoiku.

Podawać z mlekiem lub jogurtem.

Smacznego!

Granola z bakaliami



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2014/12/14 13:27:081. foodmania

uwielbiam domową granolę, a w szczególności z taką porcją bakalii :)

2014/12/15 08:35:462. Kamila

Lubię!

2014/12/17 20:13:103. Jolanta Szyndlarewicz

Piękne zdjęcie:). Uwielbiam granolę z orzechami laskowymi i migdałami, bo po upieczeniu tak cudownie chrupią:) pozdrawiam

2014/12/19 17:35:414. Majana

Domowa najlepsza. Super :)
Pozdrowienia Aguś :*

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.