07 May 2013Orientalna surówka z marchewki

Print Friendly and PDF

Surówka z marchewki

Prosta i szybka surówka na bazie marchewki. Dodatek imbiru wprowadza ciekawą nutę smakową i sprawia, że z typową, znaną nam surówką ma niewiele wspólnego. Smak jest intrygujący, stanowczo dla wielbicieli kuchni orientalnych, świetnie pasuje jako dodatek do kurczaka tandoori,. Mnie najlepiej smakowała z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka starego imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Na tarce o średnich oczkach zetrzeć marchew. Imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę drobniutko posiekać. Warzywa wymieszać, doprawić imbirem, skropić sokiem z cytryny i dosłodzić w miarę potrzeby miodem.

Odstawić sałatkę do lodówki na około 30 minut.

Smacznego!



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2013/05/09 21:51:541. Jolanta Szyndlarewicz

Co potrafi zrobić dodatek imbiru .... uwielbiam to niepozorne kłącze:) ...a takiego połaczenia muszę spróbować:)

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.