28 Jun 2013Cukiniowe roladki
Roladki z cukinii to fantastyczna przekąska na lato. Nie jest skomplikowana, jako nadzienia można użyć dowolnych składników, a efekt wcyhodzi zaskakująco smaczny i elegancki. Świetnie sprawdzi się jako przystawka do wszelkich włoskich obiadów albo jako lekki podwieczorek.
Zdecydowanie polecam.
Składniki:
- 1 średnia cukinia albo dwie małe
- 1 op. serka śmietankowego kanapkowego
- 5 suszonych pomidorów
- 5 plasterków sera koziego lub żółtego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Cukinię umyć i pokroić w poprzek po sporym skosie na podłużne, niezbyt grube plastry. Można też pociąć ją wzdłuż - wtedy roladki wyjdą znacznie grubsze. Plastry posolić i odstawić na pół godziny, aby zmiękły i puściły sok.
Pomidory i ser pokroić w paski. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki pokroić i wszystko dodać do śmietankowego serka. Wymieszać.
Plastry cukinii opłukać z soli, osuszyć ręcznikiem. Każdy plasterek smarować pastą twarożkową, z jednego brzegu nałożyć pasek pomidora oraz ser i zwinąć roladkę. Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym.
Piec około 25 minut na górnej półce piekarnika w temperaturze 180°C.
Smacznego!
2010/08/06 17:45:211. Bea
Hmmm... nie wiem czy to co napisze Ci sie spodoba ;) ale na dobrej diecie nie powinno sie byc glodnym; tylko wtedy uniknie sie efektu jojo. Jedzac odpowiednio skomponowane posilki nie jestes glodna i -co wiecej - nie masz nawet ochoty na 'podjadanie'.No chyba ze to jakas dieta typowo zdrowotna, ale tez nie powinnas byc raczej glodna ;)
A te Twoja cukinie kupuje! :)
Pozdrawiam! I milego weekendu zycze :)