29 Sep 2012Sernik ze smażonymi jabłkami
Co w Waszych kuchniach słychać? U mnie jak widać jesień zagościła na dobre. Dwie pomarańczowe dynie hokkaido prężą się dumnie na stole i parapecie, niewielkie papryczki zapraszają na leczo, a tymianek czeka na pierwsze grzyby. W tym tygodniu zamierzam porobić konfitury śliwkowe i dżemy z jabłek, a potem ze słoiczkiem pyszności udać się do parku na zbieranie kasztanów. Będę siedziała na ławce, zlizywała z pomarańczowej łyżeczki jabłka z cynamonem i nie będę myślała o niczym, po prostu nacieszę się jesienią. Taki właśnie mam plan.
Tymczasem zrobiłam sernik dla Taty, bo wrzesień to pora u nas mocno urodzinowa. Sernik to jeden wielki eksperyment zainspirowany sernikiem Komarki, a który w międzyczasie przerodził się w coś zupełnie innego. U mnie tak zawsze - a to zapomnę składników, a to zapomnę przepisu - więc improwizuję. Jaki jest mój sernik? Delikatny, kremowy, trochę przypominający nadzienie do naleśników. Taki, że można go całego zjeść i nie zauważyć kiedy. Nie da się nim przejeść, nie da zasłodzić. I jeszcze te jabłka, które ma się ochotę zjadać prosto z patelni...
Mój sernik jest jesienny taką jeszcze nie ciężką i jeszcze nie złotą jesienią. Jest wrześniowy. I bardzo go Wam polecam.
Składniki (tortownica o śr. 22 cm):
- 500 g twarogu mielonego dwukrotnie (u mnie z OSM Czarnków, bo lubię)
- 250 g serka mascarpone
- 2 białka + 1 jajko (lub 4 białka)
- 120-140 g cukru (wedle uznania i w zależności od twarogu)
- 1 łyżka pasty waniliowej (lub aromat waniliowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jabłka (np. szara reneta)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawić na 180°C i wstawić do niego na dół naczynie żaroodporne z wodą. Dół tortownicy obłożyć z zewnątrz folią aluminiową zaginając ją do góry (żeby sernik nie wypływał złączeniem).
Twaróg rozetrzeć z serkiem mascarpone na jak najgładszą masę. Dodać jajka i aromat waniliowy, następnie wmieszać cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Masę twarogową przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec około 40 minut, aż sernik przestanie falować przy poruszaniu, a góra będzie sprężysta. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez noc.
W misce wymieszać brązowy cukier z cynamonem. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, a te z kolei na 2 lub 3 plastry usuwając gniazda nasienne. Obtoczyć w cukrze z cynamonem i smażyć z obu stron partiami (najlepiej po jednym jabłku naraz), aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ostrożnie zdjąć z patelni (uwaga, gorące) i ułożyć na wierzchu sernika w rozetę zaczynając od zewnątrz.
Smacznego!
2012/09/29 14:17:531. Basia
Wygląda zjawiskowo!!!!Chętnie zjadłabym kawałek takiego sernika, bo lubię jabłka i ser :-)
Pozdrawiam serdecznie!