21 Oct 2011Krajanka bananowo - orzechowa
Opuściłam się ostatnio strasznie w prowadzeniu bloga i bardzo Was za to przepraszam. Chciałabym tu bywać częściej, prezentować ciekawe przepisy, gotować twórczo. Tymczasem nawet jeśli już gotuję, to przeważnie moje myśli błądzą zupełnie gdzie indziej i kończy się kompletnym fiaskiem. Wróciłam więc do korzeni, gotuję rzeczy, nad którymi nie muszę myśleć, uważać, martwić się. Swojskie domowe potrawy, które niosą ze sobą poczucie bezpieczeństwa i spokoju.
Krajankę wypatrzyłam na blogu Doroty i tak sobie za mną chodziła, aż w końcu postanowiłam zarzucić marazm kuchenny i ją zrobić. Podczas przygotowywania składników wszystko pozmieniałam i wyszło coś zupełnie innego, ale nie żałuję. Miała być krajanka? Była. A że bez dyni to już inna bajka.
Połączenie banana, twarogu i palonych orzechów jest fantastyczne. W zamyśle miałam polanie wierzchu czekoladą mleczną, ale zanim się zebrałam, krajanka znikła. W niewyjaśnionych okolicznościach. Zostały tylko okruszki. I znikły równie szybko... Ja nic nie wiem.
Polecam, polecam zwłaszcza z tą czekoladą, której u mnie zabrakło. Jest pysznie.
Składniki na spód (tortownica 26 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów
- 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 130 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 300 g twarogu
- 2 banany
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g czekolady mlecznej do polania
Mąkę, mielone orzechy, cukier i sól dokładnie wymieszać. Dodać masło i wszystko zmiksować. Następnie wsypać płatki owsiane i orzechy i dalej miksować, aż zaczną tworzyć się wilgotne grudki (to trochę trwa, ale się tworzą).
Jedną szklankę powstałych okruszków odłożyć, a resztą wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180?C przez około 15 minut, aż wierzch się zezłoci.
W tym czasie w misce utrzeć twaróg z cukrem, cynamonem i jajkiem, dodać dwa rozgniecione widelcem banany i mąkę i dokładnie wymieszać.
Masę twarogową wylać na upieczony spód, z wierzchu posypać odłożonymi okruszkami i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180?C.
Gotową krajankę przestudzić, polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i schłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Smacznego.
2011/10/21 18:03:151. asieja
tak właśnie pysznie to wygląda.