15 May 2011Sernik brzoskwiniowy z amaretto
Przyznaję się bez bicia, że nadal sobie leniuchuję. Zabrałam się nieco za siebie i staram się więcej czasu spędzać poza domem. W tamtym tygodniu byłam na przykład w parku safari w Świerkocinie. Miałam okazję zostać oplutą przez osła oraz stanąć oko w oko lub raczej nos w nos z wielbłądem. Nic jednak nie przebije paniki mojego ojca po ataku strusia ("Nie wolno!"), ani pisków mojej mamy na widok ledwo co urodzonego osiołka ("Jaki malutki!!!!"). Jakby to napisać... odkryłam moich rodziców na nowo...
A w tym tygodniu zainspirowana akcją sernikową upiekłam sobie, a jakże, sernik. Nieduży, mocno aromatyczny, z kawałkami słońca. Likier i ciasteczka amaretto fantastycznie pasują do brzoskwiń, do tego ta złota, słodka kruszonka. Pychota.
Polecam!
Składniki na sernik (tortownica o średnicy 22 cm):
- 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (np. Presidente)
- ok. 50 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki likieru amaretto
- puszka brzoskwiń
- kilka ciasteczek amaretti (niekoniecznie)
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru
Najpierw przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać, masło rozetrzeć palcami z mąką, zagnieść do połączenia. Gdyby ciasto się mocno kruszyło, można dodać łyżeczkę lub dwie soku z brzoskwiń lub likieru amaretto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Twaróg utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, likier i czubatą łyżkę maki ziemniaczanej, wymieszać. Cztery połówki brzoskwiń odcedzić, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę. Wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać, żeby obkleiła kawałki owoców. Delikatnie wmieszać je do masy sernikowej.
Resztę brzoskwiń pokroić w mniejszą kostkę i odłożyć na sitko do lekkiego odcedzenia.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową w taki sposób, żeby wystawała poza obręcz. Wlać masę sernikową, jeśli używamy to powciskać w nią ciasteczka amaretti, wyrównać. Na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach część schłodzonej kruszonki, posypać ją pozostałymi kawałkami brzoskwiń i zetrzeć resztę posypki.
Piec na środkowej półce piekarnika w 180°C około 40 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie złocista, można przestawić sernik na wyższa półkę i zwiększyć temperaturę na dalsze 10 minut.
Gotowy sernik schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Smacznego!
2011/05/15 15:13:161. asieja
z kawałkami słońca..cudownie powiedziane.