12 May 2011Krokiety z kaszy jęczmiennej
Mój balkon ostatnio przerodził się w szalony ogród ziołowy. Od kilku lat próbowałam coś na nim wyhodować, ale większość kwiatów nie wytrzymywała południowego słońca. W tym roku wielką skrzynkę obsadziłam więc samą zieleniną. Oczywiście jak zwykle poszłam na całość - więc są i pomidorki koktailowe, poziomki oraz wszystkie zioła, jakie wpadną mi w rękę. Wieczorami pachnie obłędnie - bazylią, oregano, rozmarynem i miętą, tymiankiem. A w zapachu liści pomidorów zakochana jestem na zabój.
Na razie jeszcze wszystkie moje roślinki są maleńkie, ale już nie mogłam się powstrzymać, żeby nie obskubać rozmarynu. Nie sądziłam, że taką przyjemność może sprawić sam fakt korzystania z własnych, hodowanych u siebie przypraw!
Poniższe krokiety to doskonała propozycja zarówno na bezmięsny, niedrogi obiad jak i na sycącą przekąskę do pracy. Można je też zabrać na piknik. Genialne jest to, że można do nich wykorzystać właściwie wszystkie resztki z lodówki - wkroić resztkę szynki, zetrzeć schnący kawałek sera. U mnie to także niezły sposób na przemycenie kaszy, za którą Mroziu nie przepada. Dziś serwowałam je z ziemniaczkami z wody i sosem pieczarkowym oraz lekką sałatką.
Polecam!
Składniki (ok. 14 krokietów):
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 100 g sera pleśniowego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka świeżego rozmarynu
- bułka tarta
- sól i pieprz
Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie lub w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia (nie jest to konieczne, ale mniej się potem farsz lepi). Gdy kasza przestygnie, zmiksować ją niezbyt dokładnie z trzema obranymi ząbkami czosnku. Dodać jajko i starty ser pleśniowy, łyżeczkę soli i pieprzu i wszystko wymieszać.
Dosypać tyle bułki tartej, żeby farsz stał się zwarty i pozwalał na formowanie krokietów. Wmieszać drobno posiekaną pietruszkę i rozmaryn oraz ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej lub olej z dodatkiem masła. Mokrymi dłońmi formować podłużne krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Podawać z sałatą i pomidorkami. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym.
Smacznego!
2011/05/12 21:02:181. danusia
bardzo pysznie i wiosennie, ładnie wygląda (: