08 Nov 2012Kruche ciasteczka
Te ciastka zrobiłam z przepisu na moje ulubione ciasto do szarlotek. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasteczka są jeszcze bardziej kruche i lekkie. Przy tak małej ilości składników należy szczególną uwagę poświęcić ich jakości. Margaryna nie wchodzi w rachubę - to musi być prawdziwe masło. Do tego brązowy cukier dający posmak karmelu i odrobina soli ciekawie zbudują smak. Sama mogłabym schrupać wszystkie.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Rozetrzeć w palcach z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wymieszać z cukrem. Dodać jajko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, bo zacznie się kleić i straci kruchość.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość około 4-5 mm podsypując mąką, żeby nie przywierało do wałka i blatu. Wycinać dowolne kształty i układać na blasze w niewielkich odstępach.
Piec w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika przez około 13-15 minut, do momentu, gdy ciastka zrobią się złotawe.
Zdjąć z blachy, ostudzić, schrupać z kawą lub herbatą.
Smacznego!
2012/11/08 18:58:211. Kuchareczka mała
Ach te ciasteczka:)))Nie wiem czy widziałaś i moje motylkowe pieguski na blogu?