06 Oct 2013Figi z orzechami i miodem
Pewnie niewiele osób z mojego otoczenia wie, jak bardzo lubię świeże figi. To taka cicha miłość, która znajduje ujście głównie na jesieni. Kupuję wtedy dosłownie kilka sztuk i rozkoszuję się ich smakiem, stojąc przy blacie kuchennym i patrząc na mgły jesienne. A jeśli kupię ich więcej, przyrządzam je z młodymi, lekko słodkimi orzechami włoskimi i syropem z agawy zbieranym prosto z deski na cudownie dojrzałe ćwiartki owoców. Tego się nie da opisać, po prostu trzeba spróbować. Polecam!
Składniki:
- 4 figi
- 10 orzechów włoskich
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie, ale polecam)
Figi opłukać, osuszyć, rozciąć od ogonka na ćwiartki, ale nie do końca. Rozłożyć w kwiaty na desce albo talerzu.
Orzechy obrać ze skorupki, kilka pokroić i posypać nimi figi. Resztę rozłożyć obok.
Całość polać z góry miodem lub syropem z agawy, a następnie pastą waniliową.
Podawać od razu.
Smacznego!
2013/10/07 10:47:051. Panna Malwinna
Ostatnie zdjęcie wygląda niczym obraz. Cudowne ujęcie!2013/10/09 13:18:192. Usagi
Dziękuję :)