02 Jul 2015Marokański tagine z kurczakiem i batatami

Print Friendly and PDF

Tagine z kurczakiem i batatami

Tradycyjny tagine powstaje w garnku o kształcie stożka. Składniki układane są warstwowo, a potem długo duszone na ogniu, aż zmiękną, a mięso zacznie się rozpadać. Aby jednak przygotować domową wersję tagine, wystarczy głęboki garnek lub brytfanka z grubym dnem albo naczynie do zapiekania z pokrywką. Ja swój tagine przygotowałam właśnie w naczyniu do zapiekania.

To, co dla mnie wyróżnia tagine z kurczakiem, to przede wszystkim jego smak. Niewielka ilość składników, oszczędnie dobrane przyprawy oraz czas na to, by wszystko spokojnie przeszło aromatami, tworzy danie niezwykłe. Prym wiodą marynowane cytryny oraz duże, zielone oliwki, które podkreślają delikatny smak mięsa i batatów.

Polecam! 

Składniki (4 porcje):

  • ok. 500 g kurczaka (dwie piersi lub udka z kurczaka)
  • 1 batat lub 4 ziemniaki 
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marynowana cytryna lub 3-4 małe cytrynki (do kupienia np. w TK Maxx)
  • 10 oliwek
  • garść migdałów bez skórki
  • szczypta szafranu lub łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 300 ml bulionu warzywnego

Jeśli używamy szafranu i/lub świeżo tartego imbiru, to wymieszać je w bulionie. 

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, według ilości porcji. U mnie było 8 kawałków, po 2 na porcję. Podsmażyć na oliwie na patelni na złoto. Odstawić.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

Na patelni po kurczaku podprażyć przyprawy: kmin, kolendrę i jeśli używamy to kurkumę i mielony imbir. Gdy zaczną pachnieć, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Przełożyć do naczynia, w którym będzie przygotowywany tagine.

Batat lub ziemniaki obrać i pokroić w dużą, około 3 cm kostkę. Marynowane cytryny pokroić na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości kawałków ziemniaka. Ułożyć na cebuli. Dodać oliwki i migdały.

Na wierzch położyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać bulionem.

Przykryć pokrywką i dusić w piekarniku około 90-120 minut w temperaturze 180°C, aż kurczak zrobi się miękki.

Można podawać z kuskusem, bagietką lub sam.

Smacznego!

Tagine z kurczakiem



powrótDodaj komentarz

Aby wysłać komentarz należy wypełnić wszystkie pola oznaczone gwiazdką *.

powrótKomentarze

2016/03/27 16:23:391. eva

Niedawno wróciłam z kraju arabskiego,ktorego kuchnią wszyscy się zachwaycali oprócz mnie.Ten przesyt przypraw jest nie do przyjęcia.Jagnięcina - owszem dobra,ale kurczaki ?_ beznadziejne.Poza tym od tej kuchni odrzuca powszechny brud.Kupiłam curry, ale skład tej mieszanki jest dziwny.Wyczuwam w niej piołun.Czasami podziwiam zachowanie snobów,ktorzy wpadają w zachwych nad potrawą ,która jest wstrętna.Ostrygi w Polsce uważane są za rarytas a tam odrzucają i są za bezcen.Rybak taką jedną otworzył ,wyjął pokazał mi ,ze się rusza po czym pokropił sokiem z cytryny i mówi ,że jest już martwa.Nie tknęłam ohydy.Podsumowując każda kuchnia ma swoje smaki i nie w każdym rejonie świata są do przyjęcia.Pozdrawiam-miłośniczka barszczu czerwonego,grochówki i schabowego.

2016/04/05 11:25:272. UsagiUsagi

Hmm, może im po prostu smakuje? Ja tam lubię ostrygi. Właśnie takie skropione cytryną. Pożeram pasjami.

A kuchnia Maroka jest dla mnie wręcz nieco za mało aromatyczna. Dorzuciłabym co nieco od siebie.

Samo curry też jest różne w zależności od zakątka świata.

Lubię grochówkę i schabowy, ale lubię też kuchnię tajską, chińską, arabską czy meksykańską. To tylko kwestia otwarcia na nowe smaki.

Pozdrawiam.

2023/09/28 13:25:363. Anita

Super przepis dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo i dbać o figurę! Od jakiegoś czasu staram się dbać o swoje ciało, dlatego jem zbilansowane posiłki i regularnie ćwiczę. Dodatkowo przed każdym treningiem stosuję izolat białka serwatkowego.

Kopiujesz = Kradniesz

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.

Zdjęcia oraz wszelkie teksty na tym blogu są moją własnością i ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest chronione ustawą o Prawach autorskich.